ΔΙΕΘΝΗ

Έξι Ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν | Όχι σε ανοιχτά σύνορα για Αφγανούς πρόσφυγες

Έξι κράτη μέλη της ΕΕ προειδοποιούν την Κομισιόν, να μην σταματήσει την απέλαση των απορριφθέντων Αφγανών αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Ευρώπη, παρά τις σημαντικές επιτυχίες των Ταλιμπάν στο μέτωπο των συγκρούσεων στη χώρα τους.

Οι Ταλιμπάν, που αγωνίζονται να επαναφέρουν τον αυστηρό ισλαμικό νόμο μετά την αποπομπή τους το 2001, έχουν πετύχει σαρωτικές νίκες στην εκστρατεία τους για να νικήσουν την κυβέρνηση. καθώς οι ξένες δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποχωρούν.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

«Η διακοπή των επιστροφών στέλνει λάθος σήμα και είναι πιθανό να παρακινήσει ακόμη περισσότερους Αφγανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το σπίτι τους για να ταξιδέψουν προς την ΕΕ», ανέφεραν η Αυστρία, η Δανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Γερμανία σε επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Αυγούστου.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σας παροτρύνουμε εσάς και τις ομάδες σας στην Επιτροπή, ώστε να εντατικοποιήσετε τις συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση για το πώς οι επανεισδοχές στο Αφγανιστάν μπορούν και θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες», ανέφεραν στην επιστολή που είδε συντάκτης του πρακτορείου Reuters.

swell adv 2021

Πολλά κράτη μέλη της ΕΕ δείχνουν νευρικότητα, με τη σκέψη ότι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν να προκαλέσουν επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης 2015-16, όταν η χαοτική άφιξη περισσότερων από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή εξελίχθηκε σε ακραία δοκιμασία για τα συστήματα ασφάλειας και πρόνοιας και τροφοδότησε ακροδεξιές ομάδες.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έλαβε την επιστολή από τις έξι χώρες και θα απαντήσει όταν είναι έτοιμη.

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή θεωρεί το Αφγανιστάν ασφαλή χώρα. στην οποία μπορούν να επιστρέψουν οι αιτούντες άσυλο, ένας εκπρόσωπος είπε ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να κάνουν αυτήν την κρίση.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί σε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 18 Αυγούστου, η οποία κανονίστηκε κυρίως για να συζητήσει την αύξηση των μεταναστευτικών ροών συνόρων από τη Λευκορωσία στα κράτη μέλη της ΕΕ – Λιθουανία, Πολωνία και Λετονία.

Από το 2015, περίπου 570.000 Αφγανοί ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ, σημειώνεται στην επιστολή από τις έξι χώρες της ΕΕ, 44.000 μόνο το 2020, καθιστώντας το Αφγανιστάν τη δεύτερη πιο σημαντική χώρα προέλευσης πέρυσι.

«Αναγνωρίζουμε πλήρως την ευαίσθητη κατάσταση στο Αφγανιστάν υπό το φως της προβλεπόμενης απόσυρσης διεθνών στρατευμάτων», ανέφεραν οι χώρες, προσθέτοντας την εκτίμηση, ότι 4,6 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν ήδη εκτοπιστεί.

Οι έξι χώρες προέτρεψαν το μπλοκ να εξετάσει την παροχή καλύτερης υποστήριξης στους πρόσφυγες αυξάνοντας τη συνεργασία με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button