Παρασκευή, 7 Μαΐ 21
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΠΡΟΣΩΠΑΠηνελόπη Δέλτα | Στις 27 Απρίλη του 1941 έβαλε τέλος στην ζωή...

Πηνελόπη Δέλτα | Στις 27 Απρίλη του 1941 έβαλε τέλος στην ζωή της

kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
kingeight 2021a

Μαύρη επέτειος η 27η Απριλίου από τη μέρα που η Πηνελόπη Δέλτα αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της. Ωστόσο η 27η Απριλίου του 1941 έμεινε στην ιστορία γιατί ήταν η μέρα που οι ναζί έμπαιναν στην Αθήνα. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που «ώθησαν» τη μεγάλη συγγραφέα πιο κοντά στην απόφαση της αυτοκτονίας.

Οι κάτοικοι της πόλης, βρίσκονται κλεισμένοι τα σπίτια τους, ενώ ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών μεταδίδει τις τελευταίες ειδήσεις στα ελληνικά. Η Πηνελόπη Δέλτα, στο σπίτι της στην Κηφισιά- καταπονημένη από την ασθένεια που την είχε καθηλώσει- επιχειρεί να δώσει τέλος στη ζωή της, πίνοντας δηλητήριο.

mechanical adv 2021

«Παιδιά μου, ούτε παππά θέλω, ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Σας φιλώ όλους με αγάπη. Φροντίστε τον πατέρα σας. Σας φιλώ σφιχτά. Πηνελόπη Δέλτα», γράφει στο σημείωμα που αφήνει.

apostolakis adv 2

Η ζωή της

Η Πηνελόπη Δέλτα υπήρξε μία σημαντική προσωπικότητα της λογοτεχνίας αλλά και μία γυναίκα με πλούσια δράση στα πολιτικά τεκταινόμενα του ελληνικού κράτους.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874 και ήταν τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη, μεγαλέμπορου βαμβακιού, και της Βιργινίας Χωρέμη, που κατάγονταν από τη Χίο.

Εκτός από την Πηνελόπη η οικογένεια είχε δύο ακόμη κόρες, την Αλεξάνδρα και την Αργίνη και τρεις γιους, τον Αντώνη (ο «Τρελαντώνης» του μυθιστορήματος της Δέλτα), τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο.

Μετά την αγγλική κατάκτηση της Αιγύπτου (1882), η οικογένεια έφυγε για την Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στην Κηφισιά. Τον Δεκέμβριο του 1895, σε ηλικία 21 ετών, η Πηνελόπη παντρεύτηκε τον φαναριώτη Στέφανο Δέλτα (1863-1947), που εργαζόταν στις επιχειρήσεις της οικογένειάς της.

Το ζευγάρι απέκτησε τρεις κόρες, τη Σοφία, την Αλεξάνδρα και τη Βιργινία, γιαγιά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την πλευρά της μητέρας του.

Το γεγονός ότι ανήκε σε μία από τις πιο επιφανείς οικογένειες την έφερε σε  επαφή με πολλές από της προσωπικότητες μιας ολόκληρης εποχής. Από τον βασιλιά Κωνσταντίνο και τον Βενιζέλο μέχρι τον Πλαστήρα, και από λογοτέχνες και ακαδημαϊκούς όπως ο Τριανταφυλλίδης, ο Δελμούζος και ο Γληνός.

Η σχέση με τον Δραγούμη

Η γνωριμία που έχει μείνει πιο γνωστή ήταν αυτή με τον Ίωννα Δραγούμη, με τον οποίο συναντήθηκαν στην Αλεξάνδρεια το 1905, όπου υπηρετούσε σαν πρόξενος. Η γνωριμία αυτή εξελίχθηκε σε ένα δυνατό έρωτα που όμως δεν είχε συνέχεια.

Τα βιβλία της για παιδιά και νέους αποτελούν κλασσικά αναγνώσματα της λογοτεχνίας που βρισκόταν σε όλες τις βιβλιοθήκες των σχολείων για πολλές δεκαετίες. Κάποια από αυτά είναι «Η καρδιά της βασιλοπούλας», «Παραμύθι χωρίς όνομα» και ιστορικά μυθιστορήματα «Για την Πατρίδα», «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου», «Ο Μάγκας», «Τα μυστικά του Βάλτου», εμπνευσμένα από τη ζωή του Ελληνισμού.

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα πήρε δηλητήριο που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών. Στην ταφή της ιερούργησε ο παλαιός της φίλος, αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος και παρόντες ήταν μόνο τα μέλη της οικογένειάς της. Στην πλάκα του τάφου της χαράχτηκε η λέξη: «Σιωπή».

zygos gif 2020b
wind one adv
Newsroom
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
bbq stories2020
notakis adv
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble