Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCEΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο λευκός νάνος και το εφιαλτικό τέλος της Γης

Γνωρίζουμε ότι ο ήλιος μας θα γίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος, κι αυτό πιθανώς θα καταστρέψει κάθε είδους ζωή στον πλανήτη μας

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick και άλλα πανεπιστήμια μελέτησαν την πρόσκρουση των λευκών νάνων – αστέρων που έχουν κάψει όλα τα καύσιμα τους – σε πλανητικά συστήματα όπως το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Αστέρια όπως ο Ήλιος μας παράγουν φως και θερμότητα από τη μετατροπή ατόμων υδρογόνου σε ήλιον, κάτω από ισχυρότατες δυνάμεις βαρύτητας. Όμως όλα τα αστέρια έχουν περιορισμένο απόθεμα υδρογόνου και όταν αυτό εξαντλείται, χάνεται η ισορροπία των δυνάμεων που κρατούν σταθερό το αστέρι, αναφέρει ο Guardian.

NOVA

Ο Δρ Amornrat Aungwerojwit του Πανεπιστημίου Naresuan στην Ταϊλάνδη, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι όταν οι αστεροειδείς, τα φεγγάρια και οι πλανήτες πλησιάζουν σε λευκούς νάνους, η τεράστια βαρύτητα αυτών των άστρων σχίζει αυτά τα μικρά πλανητικά σώματα σε μικρότερα και μικρότερα κομμάτια».

Ο καθηγητής Boris Gaensicke, από το τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου του Warwick, δήλωσε ότι: «τα δυσάρεστα νέα είναι ότι η Γη πιθανώς απλά θα απορροφηθεί από τον διαστελλόμενο Ήλιο, πριν γίνει ένας λευκός νάνος».

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

«Για το υπόλοιπο του ηλιακού μας συστήματος, κάποιοι αστεροειδείς μεταξύ του Άρη και του Δία, και ίσως κάποια από τα φεγγάρια του Δία, μπορεί να εκτοπιστούν και να ταξιδέψουν κοντά στο λευκό νάνο για να υποβληθούν τελικά στη διαδικασία της σύνθλιψης, την οποία έχουμε παρατηρήσει».

Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα συστήματα των λευκών νάνων έχουν μια απρόβλεπτη φύση και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να μελετηθούν. «Η απρόβλεπτη φύση αυτών των διελεύσεων μπορεί να τρελάνουν έναν αστρονόμο- το ένα λεπτό είναι εδώ, το επόμενο εξαφανίζονται. Κι αυτό δείχνει το χαοτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται», δήλωσε ο καθηγητής Γκένσιτσκε.

Mechanical Solutions

Οι ερευνητές στην τελευταία μελέτη τους εξέτασαν την λαμπρότητα τριών διαφορετικών λευκών νάνων εδώ και 17 χρόνια. Παρατηρώντας πως αυξήθηκε και στη συνέχεια μειώθηκε η λαμπρότητα, οι επιστήμονες κατάφεραν να εξακριβώσουν πότε κάποια αντικείμενα περνούσαν μπροστά από τον ήλιο και τι είδους ήταν αυτά. Για τα περισσότερα αστέρα, οι αλλαγές στην φωτεινότητα, ή οι διελεύσεις, ήταν προβλέψιμες, καθώς οι πλανήτες είναι σε τροχιά.

Στο δικό μας ηλιακό σύστημα αυτή θα είναι η τύχη πολλών από τα σώματα που θα απομείνουν και δεν θα απορροφηθούν ή θα καταστραφούν από τη διαστολή του Ήλιου.

Σταδιακά θα εκτοξεύει αέρια και σκόνη για να δημιουργήσει ένα «φάκελο», που θα είναι όσο η μισή μάζα του. Ο πυρήνας θα μετατραπεί σε ένα μικροσκοπικό αστέρι λευκό νάνο. Αυτό θα λάμπει για χιλιάδες χρόνια, φωτίζοντας τον φάκελο για να δημιουργήσει ένα πλανητικό νεφέλωμα σε σχήμα δακτυλίου.

Γνωρίζουμε ότι ο Ήλιος μας θα γίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος, κι αυτό πιθανώς θα καταστρέψει κάθε είδους ζωή στον πλανήτη μας. Αλλά είναι αβέβαιο κατά πόσο θα επιβιώσει ο βραχώδης πυρήνας της Γης.
Ο πρώτος λευκός νάνος που μελετήθηκε – γνωστός ως ZTF J0328-1219 – εμφανίστηκε σταθερός και με «καλή συμπεριφορά» τα τελευταία χρόνια, αλλά οι συγγραφείς βρήκαν στοιχεία για ένα μεγάλο καταστροφικό γεγονός γύρω στο 2010.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο