ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΛΑΝΗ
-
Ευθύνη και ηγεσία | του Κώστα Θεολόγου
Πώς μπορούμε να ξέρουμε τη διαφορά ανάμεσα στο καλό και στο κακό; Πώς μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις σε θέματα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, που κυμαίνονται από τη γενετική μηχανική μέχρι…
Αναλυτικά... -
Τα μπάνια και ο πολίτης | του Κώστα Θεολόγου
Εκτός από τα ιστιοπλοϊκά στις γαλαζοπράσινες παραλίες, οι Νεοέλληνες, ματσωμένοι ή ρέστοι συνωστίζονται σε παραδιπλανές ομπρέλες, για να μυρίζουν την αντηλιακή ιδρωτίλα του παρακείμενου περήφανου μαλακοπίτουρα «μπαμπάααα, κοίτα!» ή για…
Αναλυτικά... -
Το μεγαλείο και η λάντζα | του Κώστα Θεολόγου
Περπατώντας μια παρέα παιδιά προς τη μονή του Παντοκράτορος από τα δασικά μονοπάτια του Άθω συζητούσαμε ή μάλλον ακούγαμε τον π. Βασίλειο να μας λέει τα δικά του, τα περίεργα,…
Αναλυτικά... -
Το πουρμπουάρ | του Κώστα Θεολόγου
Είχα την τύχη να δουλέψω από πολύ μικρός. Το καλοκαίρι πριν από το Γυμνάσιο στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, στο ζαχαροπλαστείο «Γαρδένια», μοίραζα νερά πάνω σε μεγάλο δίσκο. Έτρωγαν οι…
Αναλυτικά... -
Κοινή παιδεία και βιωματική πραγματικότητα | του Κώστα Θεολόγου
Διάγουμε περίοδο πολιτισμικού μετασχηματισμού που μας πλήττει οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά αλλά και αξιακά, δηλαδή ηθικά. Η εκπαίδευση, η παιδεία, που λέμε, συγκαταλέγεται στα πεδία των παθών μας, επειδή, συν τοις…
Αναλυτικά... -
Εγρήγορση, ησυχία και σιωπή | του Κώστα Θεολόγου
Δεν ζήλεψα, δεν ζηλεύω κάτι στη ζωή μου, ούτε σπίτια, ούτε αυτοκίνητα, ούτε ανθρώπους, ούτε χρήματα… Για μένα επίζηλος κατάσταση είναι η ησυχία· αποζητώ τη σιωπή. Ακόμη και ως εικοσιπεντάχρονος,…
Αναλυτικά... -
Αρχολίπαρος δούλος | του Κώστα Θεολόγου
Για να προχωράς στην πυκνή βλάστηση της ζούγκλας υπάρχουν ειδικές λάμες που λέγονται ματσέτες και με αυτές σκίζεις τα εμπόδια και ανοίγεις δρόμο. Στην ιεραρχημένη κοινωνία ή κοινότητα, για να…
Αναλυτικά... -
Τηλεκπαίδευση και πιστοποιημένη γνώση – Το χαμένο στοίχημα | του Κώστα Θεολόγου
Ονομάσαμε “τηλεκπαίδευση” ή “τηλεδιδασκαλία” την απότομη και εν μια νυκτί μετάβαση από τη διδασκαλία στην τάξη, με κιμωλίες ή μαρκαδόρους σε πίνακες, στη διδασκαλία μέσω οθόνης, πληκτρολογίου, λογισμικού παρουσίασης διαλέξεων…
Αναλυτικά... -
Η όψιμη εγρήγορση στα ΑΕΙ | του Κώστα Θεολόγου
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης περί την ίδρυση Ειδικού Σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΠΑ), που θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η αυστηροποίηση του ποινικού καθεστώτος για…
Αναλυτικά... -
Η σύγχυση ως μεταμοντέρνα βαρβαρότητα (του Κώστα Θεολόγου)
Η δική μου ανάγνωση του νοήματος της επετείου της 17ης Νοεμβρίου αποπειράται να μετακινηθεί από το πολιτικό και να προσδεθεί στο κοινωνικό πεδίο, διότι θεωρώ ότι σε αυτό το πεδίο,…
Αναλυτικά... -
Ο θάνατος των άλλων και η δική μας πενία (του Κ.Θεολόγου)
Συχνά, ολοένα και συχνότερα, με δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με δημόσιες τοποθετήσεις στον τύπο, πέφτουμε σε βαθιά απελπισία, διότι απεβίωσε ο ποιητής, πέθανε ο τροβαδούρος, χάθηκε ο πολιτικός,…
Αναλυτικά... -
Η πελατειακή σχέση της συνενοχής.. (του Κ. Θεολόγου)
Η συνεχής χωρική αναοριοθέτηση της επικράτειας του νεότερου ελληνικού κράτους (1828-1947) φαίνεται ότι συμβάλλει στην ασάφεια περί τα όρια και του δημόσιου χώρου αποδομώντας τον σεβασμό του δημόσιου ή κοινόχρηστου…
Αναλυτικά... -
Νομιμότητα και πολιτική ελπίδα (του Κώστα Θεολόγου)
Οι επαχθείς επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας την τελευταία δεκαετία εκπορεύονται από οικονομική-χρηματική αφετηρία. Η απώλεια της χαράς της ζωής (joie de vivre τη λένε οι Γάλλοι) προερχόταν από την υπερφορολόγηση,…
Αναλυτικά... -
Κωστής Μοσκώφ: Hasta la vista companero! (του Κώστα Θεολόγου)
Ο Κωστής Μοσκώφ (1939-1998) διέδιδε ο ίδιος ότι ο Ιταλός κόμης πάππος του Πιέρο ντ’ Αριγκόνι (1856-1940), καταγόταν από Ισπανοεβραίους της Αραγονίας. Ο Αριγκόνι υπήρξε σπουδαίος αρχιτέκτονας που χάρισε στη…
Αναλυτικά... -
Η μουσική ως καλή αλλοίωση (του Κώστα Θεολόγου)
Η ταχύτητα του βίου, την οποία πολύ εύστοχα διέγνωσε λογοτεχνικά ο Μίλαν Κούντερα (La lenteur, 1995), επιβάλλει αποσπασματική αντίληψη και συναίσθηση όσων συμβαίνουν γύρω μας. Η βραδύτητα είναι ο ρυθμός…
Αναλυτικά...