Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑΥΓΕΙΑ

Καταρρέει η εμπιστοσύνη πολιτών και γιατρών στο σύστημα υγείας της χώρας

Η δυσαρέσκεια για το δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 10 μονάδες τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της GPO

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Κοινή είναι η ολοένα αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το ΕΣΥ και το ιδιωτικό σύστημα υγείας της χώρας, δεδομένου ότι σχεδόν ένας στους δύο πολίτες και γιατρούς αξιολογεί αρνητικά τις υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με έρευνα της GPO.

Σε σύγκριση με τα ευρήματα σχετικής έρευνας πέρυσι, τα ποσοστά δυσαρέσκειας είναι σημαντικά αυξημένα, ενώ σταθερή παραμένει η ικανοποίηση των πολιτών από τους γιατρούς του ΕΣΥ που ξεπερνά το 90%. Αρνητική εικόνα έχουν όμως οι πολίτες για την οργάνωση των δομών υγείας και πάνω από τους μισούς δεν είναι ικανοποιημένοι από τις παροχές στο δημόσιο σύστημα υγείας.

NOVA

Στην έρευνα -που διενεργήθηκε τον προηγούμενο μήνα για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), από την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO- συμμετείχαν 1.108 άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών που κατοικούν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, όπως επίσης και 720 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά.

Ειδικότερα, το 45,1% των ερωτηθέντων από το γενικό κοινό δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας ούτε στο δημόσιο, ούτε στο ιδιωτικό σύστημα υγείας – με το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,2%. Ικανοποιημένο δηλώνει το 28,7% των πολιτών.  Αντίστοιχα, το 48,3% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας στη χώρα μας (δημόσιο και ιδιωτικό), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 22,9%. Θετικά το αξιολογεί μόλις το 17,4%.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Προτιμούν τα ιδιωτικά ιατρεία, ενώ εμπιστεύονται πλήρως τους γιατρούς του ΕΣΥ

Οι ερωτηθέντες εμπιστεύονται πλήρως τους γιατρούς του ΕΣΥ και συγκεριμένα σε ποσοστό 91,1%, ωστόσο αυτό δεν αρκεί για την γενικότερη γνώμη που έχουν για το δημόσιο σύστημα υγείας δεδομένου ότι από το γενικό κοινό το 56,9% δεν είναι ικανοποιημένο από τις παροχές στο ΕΣΥ, έναντι 34,7% πέρυσι.

Mechanical Solutions

Από την οργάνωση στις δομές Υγείας δυσαρεστημένο δηλώνει το 75,4%, ενώ το 65,2% επιλέγει να επισκεφτεί ιδιωτικά ιατρεία κι όχι νοσοκομεία.

Οι αλλαγές στα νομοθετήματα υγείας αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς, θετικά σε ποσοστό 27,7% φέτος, έναντι 37,7% πέρυσι. Απεναντίας αρνητικά αντιμετωπίζονται σε ποσοστό 50,4% φέτος, έναντι 34,9% πέρυσι.

Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων οι πολίτες

Σχετικά με ζητήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, υπέρ του να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και να μη μετατραπούν τα νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ τάσσονται το 78,5% του κοινού και το 90% των γιατρών.

Επίσης:

  • Υπέρ της αύξησης των μισθών των γιατρών ΕΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου των μισθών που λαμβάνουν οι γιατροί στην ΕΕ τάσσεται το 82,8% των πολιτών και το 91,6% των γιατρών.
  • Υπέρ της θέσπισης κινήτρων για τη στελέχωση των άγονων και νησιωτικών περιοχών τάσσεται το 97,3% των πολιτών και του 96,4% των γιατρών.
  • Υπέρ της διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου από τους γιατρούς ΕΣΥ τάσσεται το 44,6% των πολιτών.

Ικανοποίηση για τον προσωπικό γιατρό

Πρόκειται για τον τομέα που εμφανίζει αυξημένα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών, καθώς το 55% δηλώνει ικανοποιημένο από το θεσμό, ενώ μόνο 14,1% δηλώνει δυσαρεστημένο.

Η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό εμφανίζει αυξητική τάση. Το 73,5% των πολιτών έχει εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό και το 9,8% των μη εγγεγραμμένων προτίθεται να το κάνει. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Το 43,1% έλαβε sms για μαστογραφία και την έκανε και 26% έλαβε sms, αλλά δεν το χρησιμοποίησε με κυριότερο λόγο την αμέλεια.

Σε ό,τι αφορα τον ΠΙΣ, το 32,4% των πολιτών έχει θετική άποψη για τις δραστηριότητές του ΠΙΣ, το 27,1% είναι ουδέτερο και το 14,6% έχει αρνητική άποψη. Θετική άποψη για τον Πανελλήνιο Ιατρικό σύλλογο έχει το 50,4% των γιατρών και αρνητική το 16,9%, ενώ το 68% αξιολογεί θετικά την εξυπηρέτησή του από τις υπηρεσίες του ΠΙΣ.

«Για πρώτη φορά, έχουμε θετική ανταπόκριση στον προσωπικό γιατρό και μπορούμε να αναμένουμε τη συγκρότηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα σε μία περίοδο συσσωρευμένων από δεκαετίες προβλημάτων, τα οποία απαιτούν αυξημένη χρηματοδότηση», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο εύρημα του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού απευθύνοντας έκκληση σε όσες γυναίκες λαμβάνουν SMS για μαστογραφία να μην το αμελούν. «Για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν γίνονται υπάρχει ένας αδιάγνωστος καρκίνος μαστού», είπε.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βαρνάβας -γγ ΠΙΣ-, σχολίασε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας εξελίσσεται σε «μεγάλο ασθενή», καθώς φαίνεται να γίνεται «απωθητικό» για τους νέους και «εξαντλητικό» για το υπάρχον προσωπικό που φτάνει «τα όρια της εργασιακής εξουθένωσης». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο ΠΙΣ ετοιμάζει προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα για την καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας.

«Στελέχωση, αύξηση μισθών και κίνητρα», αυτά είναι τα τρία μέτρα που πρέπει να ληφθούν ταυτόχρονα όπως είπε ο κ. Βαρνάβας για να ορθοποδήσει το σύστημα υγείας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο