ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεση στήριξη 600 ευρώ στους πυρόπληκτους της Αττικής

Την πρώτη δέσμη μέτρων στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές ανακοίνωσαν από κοινού ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι δήμοι Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου θα ενισχυθούν οικονομικά από τον προϋπολογισμό προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν τις πρώτες αποζημιώσεις στους πληγέντες.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Οι αποζημιώσεις που θα δοθούν στα πληγέντα νοικοκυριά είναι 600 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι για τα πρώτα έξοδα διαβίωσης των νοικοκυριών και 6.000 ευρώ θα δοθούν έπειτα από κάποιες ημέρες για την αποκατάσταση στις οικοσυσκευές.

Η διαδικασία για την καταβολή της αποζημίωσης στους πληγέντες ιδιοκτήτες

Η διαδικασία για να λάβουν την αποζημίωση οι πληγέντες ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η εξής:

swell adv 2021

Αρχικά θα περάσουν οι επιτροπές των δήμων από τα σπίτια των πληγέντων ιδιοκτητών και θα κάνουν καταγραφή των ζημιών. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον Δήμο στον οποίο ανήκουν και μόλις υποβάλουν την αίτηση θα πάρουν τα ποσά της αποζημίωσης. Διευκρινίζεται ότι για τις επιδοτήσεις των 600 ευρώ οι πληγέντες δεν χρειάζεται να περιμένουν την Επιτροπή να καταγράψει τις ζημιές της οικίας καθώς θα τους καταβληθούν άμεσα ωστόσο για την επιδότηση των 6.000 ευρώ που αφορά στις οικοσυσκευές εκεί θα πρέπει να περιμένουν πρώτα το πόρισμα της Επιτροπής.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Επίσης επισημαίνεται ότι όσοι έχουν καταστροφή κατοικίας θα απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ φέτος και θα έχουν επιδότηση ενοικίου ή κάποιο άλλο στεγαστικό επίδομα όσοι έχουν χάσει το σπίτι τους .

Για τις επιχειρήσεις

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η Περιφέρεια της Αττικής θα καταγράψει τις επιχειρήσεις που έχουν πάθει ζημιές από την πυρκαγιά.

Όταν θα βγει η πρώτη εκτίμηση της ζημιάς της επιχείρησης, το υπουργείο Οικονομικών θα την καλύψει με προκαταβολή, ως επιχορήγηση. Δηλαδή δεν θα ζητηθεί το ποσό πίσω το 20% της ζημιάς που έχει υποστεί.

Αυτό σημαίνει ότι θα πάρει άμεσα ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης το 20% της ζημιάς και στην συνέχεια όταν ολοκληρωθεί η εκτίμηση της ζημιάς και υπάρχει το ακριβές ποσό, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει ένα επιπλέον 30% με 40%, δηλαδή μπορεί η συνολική επιχορήγηση να φτάσει το 50%, 60% και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει το 70% της ζημιάς.


Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button