ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Unesco | Απόφαση κατά της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Tην βαθύτατη λύπη και την έντονη ανησυχία της αποτυπώνει η Unesco στην απόφασή της για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας, αναφορικά με την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά.

Και αυτό παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού, όπως αναφέρει η απόφαση της 44ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας της Unesco.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η Επιτροπή εξέφρασε ακόμη την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις, που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν στον οικουμενικό χαρακτήρα των δυο μνημείων ενώ κάλεσε την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο, πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή, η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία.

Η Unesco ζητάει ακόμα από την Τουρκία να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου 2022, ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

swell adv 2021

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα μετέχει ως παρατηρητής στην εν λόγω επιτροπή στην οποία συμμετέχουν 21 κράτη-μέλη, ενώ έχει θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη περίοδο.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών σε  συντονισμό με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προέβησαν σε φιλικές κρούσεις προς τα κράτη μέλη της εν λόγω Επιτροπής.

Καθοριστικό ρόλο στις ελληνικές προσπάθειες διαδραμάτισε η Αίγυπτος, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συζητήσει εκτενώς το ζήτημα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και άλλους υπουργούς φιλικών προς την Ελλάδα κρατών.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, η Αγία Σοφία και η Μονής της Χώρας μετατράπηκαν σε τζαμιά, με τον δυτικό κόσμο και Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για αυτήν την απόφαση.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button