Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
ΕΛΛΑΔΑ

Θραψανιώτης: Καταργείται η μονιμότητα των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών του ΕΣΥ

GMG

DROP CafePalermoTECH HUB

Για κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών του ΕΣΥ κάνει λόγο ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Θραψανιώτης, που σε σχετική ανακοίνωση του αναφέρει:

Ως βόμβα μεγατόνων έσκασε η αποκάλυψη του Tομεάρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Ανδρέα Ξανθού στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Κύρωση Δωρεάς Του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και λοιπές διατάξεις».

Η αμηχανία και η αδυναμία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Γκάγκα και του τελευταίου ομιλητή από την ΝΔ, να υποστηρίξουν την αποκάλυψη, ήταν εμφανής και παρομοιάζεται “με τον κλεφτή που πιάστηκε στα πράσα”.

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μεθόδευσε «στα μουλωχτά» και ψήφισε σε άσχετο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών την ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων γιατρών του ΕΣΥ.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Σύμφωνα με το άρθρο 82 του ν.4915/2022 (ΦΕΚ Α63 – 24/3/2022) οι γιατροί που καταλαμβάνουν θέσεις στο ΕΣΥ με 5ετή θητεία, δεν θα κρίνονται ατομικά στο τέλος της 5ετίας (όπως προέβλεπε ο ν. 3754/2009) αλλά θα «επαναπροκηρύσσεται η θέση και εφ’ όσον επιλεγεί ο ίδιος γιατρός, διορίζεται ως μόνιμος. Αυτή η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ και αφορά και όσους διορίστηκαν πριν τη ψήφιση του νόμου.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι όσοι γιατροί διορίστηκαν την τελευταία 5ετία σε δομές του ΕΣΥ, κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, αφού θα μπορεί να τη διεκδικήσει σε ανοικτή προκήρυξη οποιοσδήποτε γιατρός.

Zuper Service

Καταργείται δηλαδή στην πράξη η δυνατότητα μονιμοποίησης των γιατρών που ίσχυε μέχρι τώρα και αντί για τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλέγματος κινήτρων (μισθολογικών, εργασιακών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης κλπ) για την αντιστροφή του κύματος εξόδου των γιατρών από τη χώρα (brain drain) και την κάλυψη των τεράστιων κενών σε ιατρικές ειδικότητες στις δημόσιες δομές υγείας, η κυβέρνηση δημιουργεί αντικίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών στο ΕΣΥ. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να παρέχουν υπηρεσίες εντός του ΕΣΥ.

Η εξέλιξη αυτή, μαζί με την αλλαγή νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων (ΝΠΙΔ αντί για ΝΠΔΔ) και την αναίρεση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ που ήδη συζητείται ανοικτά, θα δώσει στο ήδη αποδιοργανωμένο και υποστελεχωμένο ΕΣΥ τη «χαριστική βολή». Είναι προφανές πλέον ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, αγνοώντας τα διδάγματα της πανδημίας, όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αλλά κάνει ότι μπορεί για να διώξει τους γιατρούς του και να το διαλύσει. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει νεοφιλελεύθερες εμμονές κατά του δημόσιου τομέα υγείας και είναι απολύτως εξαρτημένη από επιχειρηματικά συμφέροντα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button