ΚΡΗΤΗ

Οροπέδιο Λασιθίου | Απορρίφθηκε η πρόταση για βελτίωση των περιπατητικών μονοπατιών του ΔήμουΈνα μεγάλο «γιατί» πλανάται στο Δήμο Οροπεδίου, μετά από μια ακόμα απόρριψη της πρότασης του από την τοπική υπηρεσία Διαχείρισης Ε. Π. Περιφέρειας Κρήτης, που αυτή τη φορά βάζει φρένο στη δρομολόγησης μιας πολύ σημαντικής παρέμβασης που αφορά στη βελτίωση των περιπατητικών μονοπατιών του Δήμου Οροπεδίου.

Όπως επιβεβαιώνει ο δήμαρχος κ. Γ. Σεφανάκης στη συντριπτική πλειοψηφία τους απορρίπτονται… από τη διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης μάλιστα την ίδια στιγμή που όσες προτάσεις έχει καταθέσει ο  δήμου σε ευρωπαϊκά ταμεία  και διάφορα Υπουργεία για χρηματοδότηση γίνονται αποδεκτές στο σύνολο τους.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στα μέλη των Ορειβατικών Συλλόγων, στους κατοίκους του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου καθώς και σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό μετά και από την απόρριψη της πρότασης που είχε καταθέσει έγκαιρα και με όλες τις απαιτούμενες άδειες από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου σχετικά με την  «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ – ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ».

Η πρόταση  περιελάμβανε καθαρισμό από τα κλαδιά και τα άλλα εμπόδια  16 Μονοπατιών στην περιοχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, εκ των οποίων κάποια από αυτά είναι από την Μινωική περίοδο και άλλα από την εποχή της Κρητικής Πολιτείας.

swell adv 2021

Στην πρόταση εκτός από την βελτίωση προέβλεπε και την σήμανση με πληροφοριακές πινακίδες, οι οποίες θα βοηθούσαν τους περιπατητές να διασχίσουν τα όμορφα και ιστορικά μέρη της περιοχής και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, που τόσο έχει ανάγκη, προκειμένου να παραμείνει ο κόσμος στην περιοχή.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Είναι γνωστό ότι τα μονοπάτια   ανήκουν στην Διεύθυνση Δασών και η οποία παρέμβαση απαιτούσε συνεργασία.

Για το λόγο αυτό ανέλαβε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει να υποβάλει και να υλοποιήσει  μετά από την σχετική Προγραμματική Σύμβαση με το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας (για το λόγο ότι η περιοχή ανήκει στις περιοχές  Natura 2000), την μελέτη την οποία συνέταξε και υπέγραψε η  Διεύθυνση Δασών Λασιθίου.

Η παραπάνω διαδικασία λόγω ιδιαιτερότητας του έργου διήρκησε με συνεχόμενη και εντατική δουλειά έως ότου κατατεθεί ως πρόταση στο Ε.Π Περιφέρειας Κρήτης που είχε υποβληθεί νομότυπα και εμπρόθεσμα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» Ο.Χ.Ε. Λασιθίου περίπου  ένα χρόνο, για να πεταχτεί με ελαφριά την καρδία από την Ειδική υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης,  με το σκεπτικό της Διαχειριστικής ότι ο προϋπολογισμός της εργασίας «Ομαλοποίηση καταστρώματος μονοπατιών» ανέρχεται σε 24.209,70€ € και όχι σε 9.350€, όπως έχει προϋπολογίσει στο έγγραφο του ο  Δήμος Οροπεδίου  Λασιθίου  σύμφωνα και με την μελέτη της Διεύθυνσης Δασών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης ήταν 122.449 ευρώ.

Επρόκειτο για μία δράση που είχε  σκοπό  τη διαφύλαξη, προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς επίσης θα ενδυνάμωνε   την ικανότητα δικτύωσης και συνεργασιών σε τοπικό, διατοπικό και διακρατικό επίπεδο.

Δυστυχώς, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της εν λόγω πράξης  θα είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να επαναληφτεί η υποβολή της  σε μελλοντική πηγή χρηματοδότησης εφόσον η περιοχή επέμβασης είναι ενταγμένη, εξ ολοκλήρου, σε προστατευόμενη περιοχή δικτύου NATURA 2000 και απαιτείται η εκ νέου σύνταξη προγραμματικής σύμβασης με το αρμόδιο Υπουργείο (Υ.Π.ΕΝ.) -κάτι που είναι δύσκολο και χρονοβόρο-, καθώς επίσης και μία σειρά άλλων αδειοδοτήσεων.

Προβληματισμός πάντως επικρατεί στα συνεχόμενα όχι της παραπάνω υπηρεσίας σε προτάσεις  των Δήμων ( στις 7 προτάσεις που έχει υποβάλει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου το τελευταίο διάστημα στην συγκεκριμένη υπηρεσία  έχει εγκριθεί μόνο μία. Αντίθετα προτάσεις  που έχει υποβάλει στο Πράσινο Ταμείο και στα διάφορα Υπουργεία έχουν ποσοστό επιτυχίας 100%).

Κατόπιν των παραπάνω συνεχόμενων απορρίψεων ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου εκφράζει τις ανησυχίες του  για την μελλοντική εξέλιξη της περιοχής εφόσον η απόρριψη των προτάσεων χρηματοδότησης προκαλεί την περαιτέρω υποβάθμιση   της  περιοχής.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button