Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Λασίθι | Αναφορά Θραψανιώτη για την χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ

GMG

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων και αποδέκτη το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, με ΘΕΜΑ την «Χρηματοδότηση των τμημάτων του ΒΟΑΚ από Άγιο Νικόλαο μέχρι Σητεία».

Με την κατάθεση της αναφοράς αναδεικνύεται ο προβληματισμός της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, καθώς ενώ ο σχεδιασμός της χάραξης του ΒΟΑΚ εισέρχεται στο στάδιο της υλοποίησης – έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις – ένα από τα σημαντικότερα τμήματά του και συγκεκριμένα το τμήμα από τον Άγιο Νικόλαο (Καλό Χωριό) μέχρι τη Σητεία, δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί στο έργο και εξαιρείται από το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Αναλυτικά η αναφορά

Ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, καταθέτει αναφορά την επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, με ΘΕΜΑ «Χρηματοδότηση των τμημάτων του ΒΟΑΚ από Άγιο Νικόλαο μέχρι Σητεία».

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Στην επιστολή εκφράζεται έντονος προβληματισμός, καθώς αφού ο σχεδιασμός της χάραξης του ΒΟΑΚ εισέρχεται στο στάδιο της εφαρμογής, δεν φαίνεται να έχει συμπεριληφθεί στο συνολικό σχεδιασμό του έργου, ένα σημαντικό κομμάτι που αφορά το τμήμα από τον Άγιο Νικόλαο (Καλό Χωριό) μέχρι τη Σητεία.

Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, όταν οι απαιτούμενες τεχνικές μελέτες ήδη υπάρχουν, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για τη σύνδεση νέου Οδικού Άξονα με την Ιεράπετρα και απουσιάζει ενημέρωση για την ολοκλήρωση και ωρίμανση των μελετών του έργου του Διευρωπαϊκού Δικτύου του Νότου, δηλαδή της σύνδεσης Ιεράπετρας- Βιάννου- Αγίων Δέκα(Μεσσαρά).

Zuper Service

«Χρηματοδότηση των τμημάτων του ΒΟΑΚ από Άγιο Νικόλαο μέχρι Σητεία»

Κύριε Υπουργέ,

Οι πολίτες και οι φορείς της Κρήτης μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες του Μαΐου στα Χανιά, αναφορικά με τον νέο ΒΟΑΚ, όπου παρουσιάστηκε η χάραξη, το χρονοδιάγραμμά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του έργου, αλλά και έπειτα από την κατάθεση για έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τμήματα του έργου από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο (Χερσόνησος), εκτιμούν και πιστεύουν ότι πλέον μετά από ένα μακρύ διάστημα κλείνει επιτέλους ο κύκλος των συζητήσεων και εισερχόμαστε στο στάδιο της εφαρμογής και της υλοποίησης του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού έργου της Κρήτης.

Όπως είναι γνωστό έχουν ήδη ανακοινωθεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία για:

Α. Το Τμήμα Χανιά – Χερσόνησος : με σύμβαση παραχώρησης ενώ με προαίρεση θα κατασκευαστεί το Τμήμα Καστέλι Κισσάμου- Χανιά.

Β. Το Τμήμα Χερσόνησος- Νεάπολη : μέσω ΣΔΙΤ.
Γ. Το Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος : με πόρους από το πρόγραμμα

δημοσίων επενδύσεων και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, πάγια και εκπεφρασμένη θέση μας είναι, ότι το έργο αυτό -το οποίο και αποτελεί κορυφαία αναπτυξιακή προτεραιότητα για την Κρήτη- θα πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση ενός ενιαίου σχεδιασμού και χρονοδιαγράμματος που θα συμπεριλάβει ολόκληρη την Κρήτη διασχίζοντας όλο το μήκος της, από το ανατολικότερο άκρο της Σητείας έως το δυτικότερο άκρο στο Καστέλι Κισάμου.

Όμως από τις έως τώρα ανακοινώσεις για το έργο, διαπιστώνουμε ότι εξαιρείται από το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση ένα μεγάλο τμήμα που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και συγκεκριμένα τα τμήματα του έργου από τον Άγιο Νικόλαο (Καλό Χωριό) μέχρι τη Σητεία, τα οποία και όπως Σας είναι ήδη γνωστό διαθέτουν ώριμες μελέτες (ΜΠΕ,
εγκεκριμένες ΑΕΠΟ και σχεδόν ολοκληρωμένες τεχνικές μελέτες και προϋπολογισμό).

Επίσης δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η σύνδεση του νέου Οδικού Άξονα με την Ιεράπετρα καθώς και η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση και ωρίμανση των μελετών του σπουδαίου έργου του Διευρωπαϊκού Δικτύου του Νότου δηλαδή της σύνδεσης Ιεράπετρας- Βιάννου- Αγίων Δέκα(Μεσσαρά) αλλά και η σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι.

Κύριε Υπουργέ,

Για το ανωτέρω θέμα οι πολίτες, οι φορείς και οι ΟΤΑ της ΠΕ Λασιθίου άλλα και ολόκληρης της Κρήτης, εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του νησιού μας δεν θα διαθέτει έναν ποιοτικό και ασφαλή αυτοκινητόδρομο.

Επιπρόσθετα αυτό αποκλίνει και από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για έναν νέο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο στην Κρήτη από τη Σητεία μέχρι το Καστέλι Κισσάμου.

Κύριε Υπουργέ,

Ως ΠΕΔ Κρήτης συνεχίζουμε να διεκδικούμε έναν ενιαίο και αδιαίρετο νέο Οδικό Άξονα που θα διατρέχει όλη την Κρήτη από άκρο εις άκρο, με παράλληλο σχεδιασμό για τα συνοδά έργα που είναι αναγκαία.

Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε άμεσα να εξετάσετε και να ανακοινώσετε την πηγή χρηματοδότησης και τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση του οδικού άξονα Άγιου Νικόλαου– Σητείας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης

Η Εκτελεστική Επιτροπή

Γιάννης Κουράκης Πρόεδρος
Γιώργης Μαρινάκης Αντιπρόεδρος
Γιάννης Μαλανδράκης Γραμματέας
Κοκκίνης Νικόλαος Μέλος
Κοκοσάλης Εμμανουήλ Μέλος


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button