Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
ΚΡΗΤΗ

Χρυσή τομή στις χρήσεις γης σε περιοχές Νατούρα για να μην καταστραφούν

GMG

DROP CafePalermoTECH HUB

Σε ανατροπή και τροποποίηση της μελέτης που εκπονείται για την οριοθέτηση και θεσμοθέτηση διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας “Νατούρα” στην Κρήτη που καταλαμβάνουν το 33% του νησιού οδηγούν τόσο οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών όσο και η τεκμηριωμένη πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για να μην μπει ταφόπλακα στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών.

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τα όσα δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο Αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης δίνοντας το στίγμα στο τι θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα αυτό και θα γνωμοδοτήσει επί της μελέτης και θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις.

Αυτό που έχει σημασία όπως είπε ο κ. Ξυλούρης είναι ότι μετά τις επαφές που γινόταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τη Σητεία μέχρι τον Ψηλορείτη είναι ότι έχουν βρεθεί λύσεις ώστε να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αξιοποίηση των περιοχών που θίγονται.

Μεγάλες αντιδράσεις για τις χρήσεις γης

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Να θυμίσουμε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης και θεσμοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας “Νατούρα” που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε πολλές περιοχές της Κρήτης αφού παρά το γεγονός ότι δεν αλλάζει τα όρια τους εντούτοις οι χρήσεις γης μέσα σε αυτές προκαλούν την αντίδραση της τοπικών κοινωνιών. Όμως ο σχεδιασμός έχει προκαλέσει αναστάτωση από το Οροπέδιο Λασιθίου μέχρι τη Σητεία, τον Ψηλορείτη τα Αστερούσια και άλλες περιοχές.

Ήθελαν να απαγορεύσουν το κολύμπι σε Κουρεμένο και Βάι

Zuper Service

Μια από τις περιοχές που επηρεάζονται σύμφωνα με τις προτάσεις της μελετητικής ομάδας που καταρτίζει το σχέδιο είναι και το Παλαίκαστρο Σητείας όπου ούτε λίγο ούτε πολύ εάν περνούσε η πρόταση θα απαγορευόταν όχι μόνο το σέρφινγκ πχ στην παραλία του Κουρεμένου αλλά ακόμη και το κολύμπι όπως και στο Βάι, ενώ σε γενικές γραμμές θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ήπια ανάπτυξη της περιοχής που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από την Κρήτη και το εξωτερικό.

Αλλάζει τελικά η μελέτη και θα επιτρέπονται οι δραστηριότητες και η ανάπτυξη

Για τον Κουρεμένο που περιλαμβάνεται στην περιοχή Νατούρα ο κ. Ξυλούρης ανέφερε ότι η μελετητική ομάδα με την οποία θα συναντηθεί ξανά το μεσημέρι της Δευτέρας έχει αποδεχτεί τις προτάσεις του Δήμου Σητείας και των τοπικών φορέων ώστε να επανασχεδιαστεί η μελέτη και να αλλάξει κατηγορία, ώστε να μπορεί η περιοχή να προστατεύεται μεν αλλά να μπορεί να λειτουργεί όπως τώρα και με δράσεις αναπτυξιακού οικιστικού και τουριστικού χαρακτήρα και φυσικά να επιτρέπεται το κολύμπι και το σερφ.

“Όχι” της Περιφέρειας για Αιολικά πάρκα σε περιοχές Νατούρα

Επίσης το ίδιο θα συμβεί και στις υπόλοιπες περιοχές όπως το Οροπέδιο Λασιθίου όπου αντιδράσεις υπάρχουν για το σχεδιασμό που προβλέπει την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στα γύρω βουνά.

Η Περιφέρεια Κρήτης ανέφερε ο κ. Ξυλούρης είναι αντίθετη στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές Νατούρα άσχετα αν το προβλέπει ο νόμος και θέση της είναι ότι η εγκατάσταση ΑΠΕ μπορεί να γίνει μη προστατευόμενες περιοχές.

Όσον αφορά τα Αστερούσια και εκεί θα δοθούν λύσεις με τροποποίηση της μελέτης και την υιοθέτηση προτάσεων που από τη μια θα προστατεύουν το περιβάλλον και από την άλλη δεν θα αποκλείουν την ήπια οικιστική ανάπτυξη αλλά και την ανάπτυξη του αγροτουρισμού σύμφωνα και το ΣΧΟΑΠΠ του κάθε Δήμου.

“Θα εξαντλήσουμε τα μέσα”

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, μετά και τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με τοπικούς φορείς και Δημάρχους των περιοχών που θίγονται, η Περιφέρεια θα αναπτύξει τις θέσεις της στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θεσμικά δεν είναι δεσμευτικές, ωστόσο θα εισακουστούν αφού πολλές από αυτές έχουν γίνει αποδεκτές από τους μελετητές.

Όμως, συμπλήρωσε υπάρχουν τρόποι έστω και δικαστικά να ανατραπούν αποφάσεις ακόμη και αποτυπωθούν σε προεδρικό διάταγμα.

Εκ περιτροπής κτηνοτροφία και αντιδράσεις

Για τη χρήση των βοσκοτόπων σε Ανώγεια, Αστερούσια και αλλού, ο κ.Ξυλούρης είπε ότι χρειάζονται πολλές διευκρινήσεις αφού η εκ περιτροπής βόσκηση που προτείνει η μελετητική ομάδα για να προστατευθεί το περιβάλλον δημιουργεί προβλήματα στην κάθε περιοχή. Η κτηνοτροφία είναι πηγή ζωής για τον κάθε τόπο και δεν πρέπει να σβήσει είπε ο κ. Ξυλούρης και γι αυτό θα αναζητηθεί η καλύτερη φόρμουλα ώστε και να αξιοποιηθούν οι ορεινοί όγκοι αλλά και να δοθούν κίνητρα στους κτηνοτρόφους.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
ekriti.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button