Διεθνή

Υποχώρησε ο εμβολιαστικός ζήλος των Γερμανών

Αν και η μετάλλαξη Δ εξαπλώνεται, πολλοί προτιμούν να οργανώσουν τις διακοπές παρά τον εμβολιασμό τους. Πολιτικοί και ειδικοί αναζητούν τρόπους να δώσουν κίνητρα.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στη Γερμανία θα μπορούσε να πηγαίνει καλύτερα από ποτέ: Στα ψυγεία υπάρχουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων. Όμως οι πολίτες φαίνεται ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο αδιαφορούν για τον εμβολιασμό τους παρά την ταχύτατη διάδοση της μετάλλαξης Δ.

Κάποιοι από καχυποψία, κάποιοι για πολιτικούς λόγους και κάποιοι επειδή έχουν κάτι διαφορετικό να κάνουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι δεν εμφανίζονται στο προγραμματισμένο ραντεβού για την πρώτη ή τη δεύτερη δόση. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι διακοπές. Αρκετοί προτιμούν την παραλία και τη βόλτα στον ήλιο παρά έναν εμβολιασμό στο εμβολιαστικό κέντρο.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Στις αρχές Ιουνίου χορηγούνταν στη Γερμανία καθημερινά 1,4 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων. Αρχές Ιουλίου ο αριθμός συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 1 εκατομμύριο. Τα νεότερα στοιχεία του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ RKI δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 43% του γερμανικού πληθυσμού, ενώ την πρώτη δόση έχει κάνει πάνω από το 58%. Σύμφωνα με το επιδημιολογικό ινστιτούτο, για να αποτραπεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 85% των ηλικιών από 12 μέχρι 59, ενώ στους άνω των 60 το ποσοστό εμβολιασμού θα πρέπει να υπερβαίνει το 90%.

Εμβολιασμοί σε πεζοδρόμια και εκδηλώσεις

Η μετάλλαξη Δ έχει θορυβήσει επιστήμονες και πολιτικούς. Πολλοί ζητούν μια πιο χαλαρή οργάνωση των εμβολισμών χωρίς να αποκλείουν πλέον ούτε τη χορήγηση κινήτρων με σκοπό να προσέλθουν όσο τον δυνατόν περισσότεροι στα εμβολιαστικά κέντρα. Υπάρχει ωστόσο και αντίλογος. Έτσι απορρίφθηκε η πρόταση του τοπικού πρωθυπουργού του Ζάαρλαντ Τομπίας Χανς για μια λοταρία κατά το πρότυπο των ΗΠΑ.


Η εκπρόσωπος για ζητήματα υγείας των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών Σαμπίνε Ντίτμαρ υποστηρίζει, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt, ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα εμβολιασμού σε πεζόδρομους, σε εκδηλώσεις και μπροστά από εμπορικά κέντρα. Τα κρατίδια του Βερολίνου και του Σάξεν Άνχαλντ προετοιμάζουν ήδη νέα ενημερωτική εκστρατεία και στη Σαξωνία ο τοπικός πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέτσμερ σχεδιάζει για την 20η Ιουλίου συνάντηση με συνδέσμους επιχειρήσεων, γιατρούς και συνδικαλιστικές οργανώσεις για να σχεδιάσουν από κοινού τα επόμενα βήματα.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Προετοιμασμένες οι ΜΕΘ

Η οικονομολόγος Νόρα Στσεχ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης πρότεινε μάλιστα να δοθεί κίνητρο 500 ευρώ σε όσους σκέπτονται να εμβολιαστούν, αλλά και σε όλους όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί. «Μόνο έτσι θα φθάσουμε το πολυπόθητο 90%», δηλώνει η γερμανίδα οικονομολόγος στον ραδιοσταθμό DLF.

Την ίδια ώρα ιατρικοί σύνδεσμοι προειδοποιούν για τη γρήγορη εξάπλωση της μετάλλαξης Δ και ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού: «Χρειαζόμαστε πιο δημιουργικές προτάσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση», δηλώνει η Σουζάνε Γιόνα, πρόεδρος του ιατρικού συνδικάτου Marburger Bund, στην εφημερίδα Rheinische Post: «Πρέπει να μιλήσουμε οι ίδιοι με τους ανθρώπους και να μην περιμένουμε να έρθουν στο εμβολιαστικό κέντρο ή τον οικογενειακό τους γιατρό. Είναι καθοριστικό να έρθουμε σε επαφή κυρίως με αναποφάσιστους και εκείνους που θέλουν να πειστούν για να περάσουν το κατώφλι ενός εμβολιαστικού κέντρου.

Μια σχετική αισιοδοξία αποπνέει το μήνυμα του προέδρου της Ένωσης των Ιατρών Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής DIVI Γκέρνοτ Μαρκ, ο οποίος δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ότι για τους επόμενους μήνες οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι κατάλληλα προετοιμασμένες: «Δεν μας προκαλεί πανικό ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο».


Πηγή
DW

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button