Διεθνή

Ισλανδία | Εκλέγει το πρώτο κοινοβούλιο στην Ευρώπη με πλειοψηφία γυναικών

Σύμφωνα με τις προβολές που βασίζονται στα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών στην Ισλανδία, οι οποίες διεξήχθησαν, οι γυναίκες υποψήφιες καταλαμβάνουν τις 33 από τις 63 έδρες του Althingi, κοινώς το 52,3%.

Με μόνο τη Σουηδία να πλησιάζει (έχοντας γυναικεία εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο της τάξης του 47%), καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ξεπεράσει το όριο του 50%, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (Inter Parliamentary Union, διεθνής οργανισμός εθνικών κοινοβουλίων).

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η χώρα θεωρείται παραδοσιακά πρωτοπόρος στην ισότητα φύλων και για 12η συνεχή χρονιά κατατάσσεται στην πρώτη θέση των gender-equal εθνών του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Μεταξύ άλλων, προσφέρει την ίδια γονική άδεια τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες ενώ ο πρώτος νόμος για την ισότιμη αμοιβή για τα δύο φύλα χρονολογείται από το 1961! Η Ισλανδία ήταν επίσης η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξέλεξε γυναίκα πρόεδρο, εν έτει 1980!


Με 37 έδρες εκ των συνολικά 63, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές επικράτησε η συμμαχία αριστεράς-δεξιάς, που κυβερνάει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, ωστόσο το κόμμα της αριστερής οικολόγου πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ έχασε έδαφος.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Σημειώνεται πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, στα κοινοβούλια μόλις πέντε χωρών οι γυναίκες πολιτικοί συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Διακοινοβουλευτική Ένωση: στη Ρουάντα (61%), στην Κούβα (53%), στη Νικαράγουα (51%) όπως και στο Μεξικό και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50%).


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button