ΔΙΕΘΝΗ

Η νίκη των Ταλιμπάν ενθαρρύνει τους ισλαμιστές

Γερμανός αναλυτής, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, εκτιμά ότι αυξάνεται ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων.Την ώρα που οι χώρες της Δύσης παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και προσπαθούν να φυγαδεύσουν στο εξωτερικό Αφγανούς, των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο από τους Ταλιμπάν, τρομοκρατικές οργανώσεις παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον όσα εκτυλίσσονται στην Καμπούλ.

Ο Γκίντο Στάινμπεργκ, ειδικός σε ζητήματα ισλαμιστικής τρομοκρατίας στο Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου, εξηγεί:

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

«Είναι σαφές ότι τζιχαντιστές, σαλαφιστές, ισλαμιστές σε ολόκληρη την υφήλιο αποτιμούν την επιτυχία των Ταλιμπάν ως ενθάρρυνση. Άγνωστο παραμένει ακόμα ποια επιρροή θα έχει στη δράση τους η ανατροπή στην Καμπούλ. Υπάρχουν περιοχές όπου οι τζιχαντιστές είναι ιδιαίτερα ισχυροί, όπως για παράδειγμα το ίδιο το Αφγανιστάν. Τα τελευταία χρόνια είδαμε να δημιουργείται εκεί ένα ισχυρό παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το επόμενο διάστημα θα ενισχυθούν όχι μόνο το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και η Αλ Κάιντα καθώς και άλλες μικρότερες ομάδες στο Αφγανιστάν και το γειτονικό Πακιστάν».

Όλοι εναντίον όλων

Όλες αυτές οι ομάδες τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών δυνάμεων είναι τις περισσότερες φορές αντίπαλες μεταξύ τους και έχουν συγκρουστεί στρατιωτικά πολλές φορές στο παρελθόν, υπογραμμίζει ο γερμανός ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας:

swell adv 2021

«Θα πρέπει να μας είναι σαφές ότι στο διεθνές τζιχάντ υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Από τη μια πλευρά υπάρχει το Ισλαμικό Κράτος με παρουσία σε Αφγανιστάν, Καύκασο, Αφρική και Υεμένη. Το Ισλαμικό Κράτος είναι αντίπαλος της Αλ Κάιντα, αλλά και των Ταλιμπάν. Το ότι τώρα δημιουργείται ξανά Ισλαμικό Εμιράτο στο Αφγανιστάν, όπως την περίοδο 1996-2001, δεν συνεπάγεται ενδυνάμωση και του Ισλαμικού Κράτους. Μην ξεχνάμε ότι οι Ταλιμπάν πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια. Για μας σήμερα το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι τζιχαντιστές διαπιστώνουν ότι οι Αμερικανοί μπορούν να ηττηθούν, όπως απέδειξαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν».

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν κατά πόσον οι Ταλιμπάν είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως αξιόπιστος πολιτικός εταίρος και διεθνής συνομιλητής. Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εμφανίζεται ωστόσο δύσπιστος και καλεί τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει κρησφύγετο και εφαλτήριο τρομοκρατικών οργανώσεων.


Πηγή
DW

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button