Macrame-Voulisma
Karnagians Toyland - Jumbo Ποτηράκι

BOX Cafe
ΔΙΕΘΝΗ

Είναι τόσο σοβαρό το ρεσάλτο του Ιράν στα ελληνόκτητα τάνκερ;

GMG

SKALA

LE DELICE Γραφανάκη Καίτη Kosa

Μα τι ακριβώς συμβαίνει με το Ιράν; Το Ιράν κατέλαβε την περασμένη Παρασκευή δύο πετρελαιοφόρα πλοία, υπό ελληνική σημαία, στον Περσικό Κόλπο.

– Τι σημαίνει κατέλαβε;

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Σημαίνει πως, ενώ τα τάνκερ βρίσκονταν στα διεθνή ύδατα, τα πλησίασαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο και δυο ταχύπλοα, έκαναν ρεσάλτο Ιρανοί κομάντος και αιχμαλώτισαν το πλήρωμα, καταλαμβάνοντάς τα. Συνοδεία πλοίων του πολεμικού ναυτικού του Ιράν, οδηγήθηκαν στα ιρανικά ύδατα, λίγα μίλια από την ακτή.

– Αφοὐ τα πλοία ήταν σε διεθνή ύδατα γιατί έκαναν κάτι τέτοιο;

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Θεωρείται πως το έκαναν εν είδει «τιμωρητικών μέτρων», αντιποίνων δηλαδή.

– Αντίποινα για ποιο πράγμα;

Zuper Service

Για την δέσμευση του ρωσικού τάνκερ aframax Lana, μετέπειτα Pegas, στην Κάρυστο τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού αργού από την Ελλάδα για λογαριασμό των ΗΠΑ.

– Δηλαδή, λόγω κυρώσεων στη Ρωσία, όχι στο Ιράν. 

Ναι. Η δέσμευση έγινε όχι για το ιρανικό φορτίο, αλλά για το δεξαμενόπλοιο που φέρεται να ήταν ιδιοκτησίας ρωσικής τράπεζας -υπό καθεστώς κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

– Μάλιστα. Και είναι όλο αυτό σοβαρό;

Εκτός από το διπλωματικό κομμάτι και με δεδομένη την τιμή του πετρελαίου κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι, η κατάληψη των δύο ελληνόκτητων τάνκερ είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω αναταραχή στην αγορά πετρελαίου και τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

– Τόσο πολύ; 

Η Ελλάδα είναι ναυτική υπερδύναμη, με σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των σούπερ-τάνκερ να ανήκουν σε ελληνικές εταιρείες. Και πέρα από αυτό υπάρχει πάντα το ζήτημα των πυρηνικών.

– Δηλαδή;

Δηλαδή, με τις συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να βρίσκονται σε τέλμα, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις, σύμφωνα με διεθνή μέσα και αναλυτές, πως η Τεχεράνη και οι αντίπαλοί της ίσως καταφύγουν στην επίδειξη δύναμης για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

– Και πού είπαμε πως έγιναν όλα αυτά;

Στα Στενά του Ορμούζ.

– Σαν κάτι να έχω ακουστά… 

Το στενό στρατηγικό θαλάσσιο δρόμο που χωρίζει το Ιράν από τα κράτη του Κόλπου. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες οδούς πετρελαίου στον κόσμο. Περίπου το ένα τρίτο από τα δια θαλάσσης μεταφερόμενα πετρελαϊκά φορτία, περνούν από εκεί καθημερινά.

– Υποθέτω πως έχουν γίνει διπλωματικές κινήσεις γι’αυτό… 

Ναι. Ελλάδα και Κύπρος -που έχει έναν ναυτικό στο ένα από τα δύο πλοία- επέδωσαν διαβήματα διαμαρτυρίας, ενώ το Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου.

– Με τους Έλληνες ναυτικούς τι γίνεται ωστόσο; 

Είναι ασφαλείς. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από το Ιράν, δεν έχουν συλληφθεί, δεν τους έχει ασκηθεί κάποιου είδους βία, βρίσκονται πάνω στο πλοίο και είναι καλά στην υγεία τους.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Reuters/Financial Times/Guardian/TRT

Σχετικά άρθρα

Back to top button