Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Google θα στηρίξει με 1 εκ. δολάρια τον οικοτουρισμό στην Ελλάδα

GMG

DROP CafePalermoTECH HUB

Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ανακοινώθηκε η νέα συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Τουρισμού και Google, για την επιτάχυνση του πράσινου και βιώσιμου μετασχηματισμού του τουριστικού κλάδου της Ελλάδας.

Η συνεργασία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (Global Sustainable Tourism Council – GSTC). Παράλληλα, η Google ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. δολαρίων από το Google.org για την υποστήριξη οργανισμών που βοηθούν κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με έμφαση στη βιωσιμότητα και τον οικοτουρισμό.

Η μετάβαση του ελληνικού τουριστικού κλάδου σε ένα πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον αναπτυξιακό μοντέλο αποτελεί βασική προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των αναπόφευκτων συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό της Google και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες ξενοδοχείου θεωρούν την εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας κρίσιμη για το μέλλον της επιχείρησής τους, με το 79% να εκφράζει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση πιστοποίησης βιωσιμότητας.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Ωστόσο, μόλις το 41% θεωρεί ικανοποιητικό το επίπεδο των γνώσεών του σχετικά με τις πρακτικές βιωσιμότητας.

Βάσει και των παραπάνω διαπιστώσεων, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού και της Google, σε συνεργασία και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα διατίθεται χωρίς κόστος. Στόχος του είναι να στηρίξει τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις στην πορεία τους προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Zuper Service

Βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, που αποτελεί νέο πυλώνα της πρωτοβουλίας της Google «Grow Greece with Google», είναι η αποτελεσματική επικοινωνία από τις επιχειρήσεις των περιβαλλοντικών τους δράσεων, η δημιουργία στρατηγικής για τη βιωσιμότητα, η απόκτηση πιστοποίησης βιωσιμότητας, η διερεύνηση πηγών χρηματοδότησης για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και η εκμάθηση βέλτιστων πρακτικών για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού και την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων.

Επιπρόσθετα, το Google.org, που είναι ο φιλανθρωπικός βραχίονας της Google, προσφέρει χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη οργανισμών που βοηθούν κοινωνικές επιχειρήσεις διοικούμενες από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες και οι οποίες επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα.

Η στήριξη αυτή έρχεται στην κατάλληλη στιγμή, καθώς, σύμφωνα με έρευνα της Euromonitor, πάνω από το 70% των ταξιδιωτών σε όλον τον κόσμο ενδιαφέρθηκε περισσότερο για βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές το 2021 (σε σχέση με το 2020) και οι οποίοι μάλιστα δήλωσαν ότι πλέον επιδιώκουν να τις συνεχίσουν.

Μέσα από προσεκτική επιλογή έργων από έναν ή παραπάνω δικαιούχους, τα οποία θα ανακοινωθούν μέσα στη χρονιά, η χρηματοδότηση από το Google.org θα διασφαλίσει ώστε οι κοινωνικοί επιχειρηματίες από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη δημιουργία αποτελεσματικών λύσεων που θα ωφελήσουν τις κοινότητές τους.

«Η στρατηγική μας για τη στροφή της χώρας σε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο, πέρα από τις κυβερνητικές δράσεις για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας, περνά μέσα από ανάλογες συμπράξεις σαν αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα με την Google», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Από την μεριά του πρόεδρος της Google σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Ματ Μπρίτιν, τόνισε ότι «Ο βιώσιμος τουρισμός δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός από σήμερα – τόσο για τους ταξιδιώτες, όσο και για τον πλανήτη. Η μετάβαση αυτή, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι περίπλοκη, γι’ αυτό και την υποστηρίζουμε έμπρακτα μέσα από τα προϊόντα, τις πρωτοβουλίες μας και τη χρηματοδότηση που προσφέρουμε».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button