Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Η Ρωσία θα ξεπεράσει την αποσύνδεση από το SWIFT – Η Δύση θα αντέξει;

GMG

DROP CafePalermoTECH HUB

Η αποσύνδεση από το SWIFT είναι ένα εμπόδιο το οποίο θα ξεπεράσει η Ρωσία, σύμφωνα με τον Κινέζο αναλυτή, Γιανγκ Ξιγιού, αλλά πλέον δημιουργείται το ανάλογο ερώτημα για τη Δύση και την Ευρώπη.

Η Ρωσία θα επιβιώσει από την αποσύνδεση από το διατραπεζικό σύστημα μεταφοράς πληροφοριών και πληρωμών (SWIFT), αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο θα αντέξουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Ο Γιανγκ Ξιγιού, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Κίνας, σε σχετική συνέντευξη στην εφημερίδα «Huanqiu Shibao» που δημοσιεύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε δύο λόγους που θα βοηθήσουν τη Ρωσία να αντιμετωπίσει την αποσύνδεση από το SWIFT «βραχυπρόθεσμα».

Συγκεκριμένα, ο ίδιος είπε: «Πρώτον, ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε μια “προληπτική κίνηση” πολύ πριν από την τρέχουσα στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Ακόμα και πριν από την έναρξη της “ουκρανικής κρίσης” το 2014, η Ρωσία είχε δημιουργήσει το δικό της σύστημα ανταλλαγής χρηματοοικονομικών πληροφοριών ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις. Από το 2018, η Ρωσία έχει αρχίσει την αποδολαριοποίηση.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Αν και αυτά τα μέτρα δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν πλήρως τις απώλειες που προκλήθηκαν από την αποσύνδεση από το σύστημα SWIFT, θα μετριάσουν εν μέρει τις συνέπειες».

Κλιμάκωση στο Ντονμπάς

Δεύτερον, σύμφωνα με τον ίδιο, η αποσύνδεση της Ρωσίας από το παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα θα είναι αρκετά επώδυνη για τις ίδιες τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, λέγοντας: «Η Ρωσία διατηρεί μια σημαντική θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές ενεργειακών πόρων – δεν αναφέρω καν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Είναι, επίσης, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενούς αλουμινίου στον κόσμο. Τώρα οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί και οι τιμές του αλουμινίου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Εξαιτίας αυτού, μια απότομη αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών, θα αυξήσει αναμφίβολα και τις πληθωριστικές πιέσεις στη Δύση».

Zuper Service

Σύμφωνα με τον Γιανγκ Ξιγιού, όταν ανακοίνωσε τον πρώτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναγνώρισε ότι «υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για την προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Κατά τον Κινέζο αναλυτή, «στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν γνωρίζει ότι ο πληθωρισμός στην Αμερική έχει φτάσει σε ρεκόρ 40 ετών και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές στις ΗΠΑ και μείωση του βιοτικού επιπέδου των Αμερικανών». Επίσης, ο Γιανγκ Ξιγιού επεσήμανε πως το ίδιο θα συμβεί και στην Ευρώπη.

Εν συνεχεία, ο Κινέζος αναλυτής σημείωσε: «Ακόμα και πριν από την κρίση στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ότι “οι λογαριασμοί θέρμανσης στην Αμερική θα αυξηθούν κατά 54% αυτόν τον χειμώνα”, και στην Ευρώπη δεκάδες εκατομμύρια οικογένειες δεν θα μπορούν να πληρώσουν τέτοιους λογαριασμούς θέρμανσης».

«Μπορεί κανείς να φανταστεί τι αντίκτυπο θα έχει η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας στον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης», εξήγησε ο Κινέζος ειδικός, ο οποίος πιστεύει ότι η αποσύνδεση της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT θα σημάνει στην πραγματικότητα την έναρξη ενός ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας στο ποια από αυτές θα αντέξει περισσότερο, δηλαδή μέχρι το τέλος.
Ο Γιανγκ Ξιγιού κατέληξε στο εξής, δηλώνοντας: «Αν και η Ρωσία θα υποφέρει σε αυτή τη διελκυστίνδα, δεν θα καταρρεύσει αμέσως. Θα μπορέσει να αντέξει αυτή την περίοδο, ενώ η Δύση θα περάσει πολύ δύσκολα».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button