Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο οι τελικές ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πρόκειται για έκτακτο βοήθημα που θα λάβουν οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων - Σχεδιάζεται να δοθεί πριν από το Πάσχα

GMG

DROP CafePalermoTECH HUB

Αύριο Πέμπτη το πρωί, θα γίνουν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης και ανακούφισης από τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Οι ίδιες πηγές σχολιάζοντας επίσης το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ, το οποίο κατατέθηκε χθες και θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια και επαναλαμβάνουν πως έχει θετικές διατάξεις για αγρότες και στήριξη δανείων πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πηγές αναφέρουν ότι «στην κυβέρνηση κάνουμε ότι μπορούμε για να απαλλάξουμε τον κόσμο από βάρη».

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται και μία έξτρα παροχή, ένα έξτρα επίδομα, η οποία δεν αποκλείεται να καθιερωθεί για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Έξτρα επίδομα

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές  το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα επιστρέφει εκτάκτως σε ομάδες καταναλωτών κάθε πρόσθετο έσοδο από τη φορολογία των καυσίμων κίνησης ως οικονομική ενίσχυση.

Θα είναι ένας μηχανισμός, αναφέρουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιοι αξιωματούχοι, που θα προσομοιάζει ως προς τη λειτουργία του με εκείνον της επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και θα διανέμει στον ευάλωτο οικονομικά πληθυσμό τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ 24% και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης. Η επιστροφή φόρου εξετάζεται να γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σενάρια λένε ότι για τη χορήγησή του θα χρησιμοποιηθεί πλατφόρμα ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Zuper Service

Σημειώνεται ότι το 2021 από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή εισπράχθηκαν επιπλέον έσοδα 321 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 ενώ σε σχέση με τον στόχο οι εισπράξεις ήταν περισσότερες κατά 63 εκατ. ευρώ. Επίσης από τον ΕΦΚ κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα εισπράχθηκαν επιπλέον έσοδα 112 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, αλλά και σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

Όχι στην μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2022 οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή είναι αυξημένες κατά 75 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 και κατά 10 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί για τον πρώτο μήνα του 2022. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα είναι αυξημένα κατά 54 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021.

Με ανάρτησή του στα δίκτυα κοινωνικής ενημέρωσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, δεν θα προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ των καυσίμων κίνησης καθώς οι συγκεκριμένοι έμμεσοι φόροι αποτελούν το 33% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ και περίπου το 12% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (περίπου 6 δισ. ευρώ): «Παρεμβαίνοντας μόνο στους έμμεσους φόρους δημιουργείται σημαντική τρύπα στα δημόσια έσοδα που θα πρέπει να καλυφθεί από αλλού με πρόσθετη φορολογία. Επιπλέον, ως οριζόντιο μέτρο θα ωφελήσει περισσότερο τους πλουσιότερους που καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη από τους φτωχότερους για τους οποίους η διαφορά θα είναι οριακή» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Άκης Σκέρτσος.

Επιδοτήσεις λογαριασμών

Το δεύτερο πακέτο μέτρων, όπως έχουν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», είναι η συνέχιση της χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων σε πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικό αέριο.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις επιχορηγήσεις των οικιακών καταναλωτών, αγροτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων για τους μήνες Μαρτίου και Απριλίου. Το συνολικό ύψος θα ανέρχεται τουλάχιστον στα 700 εκατ. ευρώ και οι πόροι προέρχονται από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων ρύπων και τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ. Πληροφορίες θέλουν η μέση ενίσχυση για τους οικιακούς καταναλωτές να ανέρχεται στα 39 ευρώ τον Μάρτιο και ίσως τον Απρίλιο να ανέλθει στα 52 με 53 ευρώ, δηλαδή η αύξηση της επιχορήγησης θα είναι 33%.

Επιταγή ακρίβειας

Τέλος, όπως έχει αναγγελθεί από την κυβέρνηση, θα δοθεί γύρω στο Πάσχα έξτρα επίδομα ύψους 250 ευρώ σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Πρόκειται για τη λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας» που έρχεται να ενισχύσει το εισόδημα των προαναφερόμενων κοινωνικών ομάδων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button