ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χανιά | Το παλιό Χαμάμ έγινε αίθουσα τέχνης – Οχι πλατεία!!!Σε αίθουσα τέχνης που έχει την δυνατότητα φιλοξενίας επιλεγμένων καλλιτεχνικών δράσεων μετατράπηκε το ένα από τα παλιά τουρκικά Χαμάμ που διασώζονται στα Χανιά.

Πρόκειται για το Χαμάμ στην οδό Κατρέ που βρίσκεται στο λόφο Καστέλι της παλιάς πόλης των Χανίων. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε ανάρτησή του σε σελίδα Κοινωνικής Δικτύωσης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης, «ένας νέος χώρος τέχνης στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ένα κτίριο ανοίγει για να φιλοξενήσει επιλεγμένες καλλιτεχνικές δράσεις, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ . Το Χαμάμ της οδού Κατρέ συνομιλεί με τη γειτονική ανασκαφή, ισορροπεί μεταξύ των αρχιτεκτονικών κ ιστορικών φάσεων της πόλης και αγκαλιάζει την καλλιτεχνική δημιουργία».

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Στον ιδιαίτερο αυτό χώρο, που ανήκει στην Αρχαιολογία μπορούν να φιλοξενηθούν εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, κεραμικής, γλυπτικής και ήδη, έγινε το ιδανικό « ποδαρικό», με την έκθεση έργων ειδικότητας «τέχνη φωτογραφίας», των αποφοίτων του Δημόσιου ΙΕΚ Χανίων, ενώ αυτή την περίοδο « φιλοξενεί», έκθεση ζωγραφικής της Χριστίνης Κανιτσάκη με τίτλο «Παιχνιδιών Μνήμη».

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης, «στόχος δικός μας αλλά και της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι η αξιοποίηση χώρων πολιτισμού και η ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

swell adv 2021

Σαν Πολιτιστική Επιχείρηση του δήμου δίνουμε την δυνατότητα σε καλλιτέχνες να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να προβάλουν τις δράσεις τους, ενώ εμείς έχουμε την φροντίδα για την στήριξη της υποδομής που χρειάζεται κάθε καλλιτεχνική δράση στον συγκεκριμένο χώρο».

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Το Χαμάμ της Κατρέ

Το Χαμάμ στην οδό Κατρέ, βρίσκεται στην παλιά αριστοκρατική συνοικία Καστέλι της παλιάς πόλης των Χανίων και πρόκειται για ένα κτίσμα που περιβάλλεται από καμαροσκέπαστες στοές και μικρότερους τρούλους. Ο κεντρικός χώρος καλύπτεται από έναν χαμηλωμένο τρούλο χωρίς τύμπανο. Υπήρχε και δεύτερος όροφος ενώ, ένα μέρος των περιμετρικών κτισμάτων έχει καταστραφεί.

Είναι ένα από τα δημόσια λουτρά που κατασκεύασαν οι Οθωμανοί όσο ήταν κυρίαρχοι στα Χανιά. Είναι από τα τουρκικά λουτρά που συνεχίζουν την παράδοση των ρωμαϊκών και βυζαντινών λουτρών, με τα υπόγεια «υπόκαυστα» και τις πήλινες σωληνώσεις που μεταφέρουν το ζεστό νερό και τον ατμό στους κατάλληλους χώρους.

Η συνοικία του Καστελίου βρίσκεται στον λόφο επάνω από το παλιό λιμάνι και αποτελεί τον πρώτο πυρήνα της πόλης των Χανίων γεγονός που μαρτυρούν τα βυζαντινά τείχη που έχουν διασωθεί στην περιοχή και το Τούρκικο Χαμάμ στην οδό Κατρέ είναι ένα μόνο από τα μνημεία της περιοχής.

Στην περιοχή της παλιάς πόλης διασώζονται τρία ακόμα Χαμάμ, ενώ ένα μικρότερο διατηρείται και στην περιοχή των Μουρνιών.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button