Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Ρέθυμνο: Συναγερμός για τον μύκητα Candida Auris

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Νοσοκομείο Ρεθύμνου μετά την εμφάνιση του μύκητα Candida Auris σε ασθενή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Όπως έγινε γνωστό, το νοσηλευτικό ίδρυμα βρίσκεται υπό την επιτήρηση του ΕΟΔΥ και ακολουθεί ειδικά πρωτόκολλα, αφού ο συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται στις ΜΕΘ και προσβάλει ανοσοκατασταλμένους ασθενείς ή ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας προκαλώντας τους σοβαρές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Καθησυχαστικός πάντως εμφανίστηκε ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Χαράλαμπος Μαρκάκης, σε σχέση με την εμφάνιση του μύκητα Candida Auris στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Σε δηλώσεις του στον 9,80 fm και στον Σταύρο Ρακιντζή, αφού διευκρίνισε ότι ενώ ο συγκεκριμένος μύκητας ανησυχεί τους ειδικούς, οι πολίτες δεν υπάρχει λόγος ν’ αναστατώνονται, καθώς εντοπίζεται αποκλειστικά εντός νοσοκομειακών μονάδων.

Ο κ. Μαρκάκης αναφερόμενος στην ύπαρξη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είπε   μεταξύ άλλων: «Ένα από τα βασικά προβλήματα που έχουμε με τους ασθενείς πού νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είναι η ύπαρξη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αλλά και η παρουσία πολυανθεκτικών μικροβίων. Εκτός από τους μύκητες, που πάντα υπήρχαν στην Ελλάδα, υπάρχουν και άλλα μικρόβια, που κάποιες φορές είναι και ο λόγος που καταλήγουν οι ασθενείς».

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα μικρόβια αυτά υπήρχαν και υπάρχουν στις εντατικές μονάδες. Ειδικά τώρα με τον Covid οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι και κάθονται πάρα πολύ καιρό στη ΜΕΘ, μετατρέπονται σε «πρόσφορο έδαφος» για να αναπτυχθεί αυτός ο μύκητας ο οποίος προσβάλλει κυρίως ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Μιλώντας ο ίδιος για τον Candida Auris τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του, που είδε αυτό το στέλεχος το οποίο ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα, από την οποία καθημερινά εμφανίζονται στελέχη. Ο μύκητας είναι σπάνιος, αλλά αν βρεθεί στον κατάλληλο χώρο με ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος. Το ανησυχητικό με το συγκεκριμένο μύκητα είναι ότι είναι πολύ ανθεκτικός και δεν τον πιάνουν τα αντιμυκητιακά φάρμακα.

Zuper Service

Όπως εξήγησε ο κ. Μαρκάκης: «Ο μύκητας συνδέεται με μακροχρόνια ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι και παίρνουν πολλά αντιβιοτικά. Γι’ αυτό συνδέεται και με τους ασθενείς Covid, καθώς περνούν πολύ καιρό στην ΜΕΘ και παίρνουν αντιβιοτικά. Τώρα με τον Covid τα αντιβιοτικά στη μονάδα αυξήθηκαν πάρα πολύ και οι ασθενείς με κορωνοϊό χρειάζεται να μείνουν στις ΜΕΘ τουλάχιστον ένα με δύο μήνες».

Ωστόσο, ο Candida Auris που προσέβαλε έναν υπερήλικα ασθενή της ΜΕΘ στο Ρέθυμνο, αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά. Ο ασθενής συνεχίζει να είναι στην εντατική αλλά η υγεία του πάει προς το καλύτερο.

Ο κ. Μαρκάκης ωστόσο δεν έκρυψε ότι ο εντοπισμός του νέου στελέχους τον ανησύχησε. «Ανησυχήσαμε πάρα πολύ όταν είδαμε το καινούργιο στέλεχος ήταν κάτι που δεν είχαμε δει ποτέ. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αν επικρατήσει θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν ο μύκητας αρχίσει να ενδημεί θα έχουμε μεγάλη θνητότητα σε ασθενείς που μπαίνουν στην εντατική.» Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Ρέθυμνο υπογράμμισε επίσης: «Όταν ο μύκητας φτάνει στο σημείο να μπει στο αίμα τότε η κατάσταση είναι πολύ βαριά».

Κλείνοντας, ο ίδιος ανέφερε ότι ο γιατρός της εντατικής από ασθενή σε ασθενή αλλάζει όλα τα στοιχεία όπως γάντια μάσκες κτλ, ενώ ότι όταν αποχωρεί ασθενής, το κρεβάτι απολυμαίνεται με αντιμικροβιακά και χλώριο και καθαρίζεται μέχρι και η τελευταία του βίδα».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
rethemnosnews.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button