Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Ρέθυμνο: Ολοκληρώνονται οι εγκαταστάσεις του νέου Διοικητηρίου

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες διοίκησης του πανεπιστημίου Κρήτης στου Γάλλου στο Ρέθυμνο, όπως αναφέρουν τα Ρεθυμνιώτικα Νέα.

Αμέσως μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας τον περασμένο Φεβρουάριο, ήδη το πανεπιστήμιο έχει αναθέσει στον μελετητή να προχωρήσει στο τελικό στάδιο, που αφορά τα τεύχη και τα οποία θα παραδώσει στην πρυτανεία του ΑΕΙ στις 5 Μαΐου. Ωστόσο το μεγάλο αγκάθι για το συγκεκριμένο έργο που χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας για το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού αποτελεί η χρηματοδότησή του. Το έργο αυτό βρίσκεται μεταξύ των πρώτων στη λίστα που είχε καταθέσει προ διμήνου η πρυτανεία στο υπουργείο παιδείας, ως έργο άμεσης προτεραιότητας για χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (πρώην ΠΔΕ), δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα το παραπάνω πρόγραμμα δεν έχει ακόμα ανοίξει, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό.

“IN_AND_OUT

Τόσο το πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και όλα τα ΑΕΙ της χώρας περιμένουν χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει καθυστερήσει επί σειρά μηνών, ενώ κατά πληροφορίες το πρόβλημα αυτό θα συζητηθεί και στη σύνοδο των πρυτάνεων, που θα πραγματοποιηθεί στις 2-5 Μαΐου.

Ο προϋπολογισμός του έργου του κτιρίου διοίκησης, ανέρχεται σε 23 εκ. ευρώ και αποτελεί το πρώτο στη λίστα των έργων που έθεσε ως προτεραιότητα η σύγκλητος του πανεπιστημίου Κρήτης, με αίτημα για χρηματοδότησή του, από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου Παιδείας.

Mechanical Solutions

Πρόκειται για ένα κτίριο συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., χωρισμένο σε πέντε επιπλέον κτίρια, το οποίο θα στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου, θα έχει χώρο υποδομής αμφιθέατρο για να διοργανώνονται τελετές και χώρο στάθμευσης. Το κτίριο αυτό θα κατασκευαστεί πλησίον της εισόδου της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η αρχιτεκτονική μελέτη «Εντός του οικοπέδου και σύμφωνα με την Απόφαση γ.γ. Περιφέρειας Κρήτης έχουν ανεγερθεί και προβλέπονταν να κατασκευαστούν κτίρια για τη στέγαση των πανεπιστημιακών σχολών Κρήτης συνολικού εμβαδού δόμησης: 159.336,00 τ.μ. Σήμερα εντός του οικοπέδου έχουν ανεγερθεί κτίσματα συνολικού εμβαδού 29.866,51 τ.μ. χώρων κύριας χρήσης και 4.108,88 τ.μ. χώρων βοηθητικής χρήσης, τα εν λόγο κτίρια είναι νομίμως υφιστάμενα. Πρόκειται για συγκρότημα έξι κτιρίων, που στεγάζουν διαφορετικές διευθύνσεις της διοίκησης, τα οποία στα σημεία που βρίσκονται εν επαφή τοποθετείται ενδιάμεσος αντισεισμικός αρμός. Λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους τα κτίρια τοποθετούνται σε διαφορετικά επίπεδα, με διαφορά ενός κάθε φορά ορόφου, ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ τους σε οριζόντιο επίπεδο, χωρίς να αποκλείεται και αυτή των εμποδιζόμενων ατόμων ή ΑΜΕΑ.

Η επικοινωνία αυτή γίνεται κυκλικά μεταξύ τους είτε μέσω του κλειστού διαδρόμου, είτε λόγω της μεταξύ τους επαφής, ενώ σε κάθετο επίπεδο μέσω των κεντρικών κλιμακοστασίων που υπάρχουν σε κάθε ένα από αυτά, με τρόπο ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί να κινηθεί σε όλα τα κτίρια και όλους τους ορόφους. Τα κτίρια είναι σχεδιασμένα σε σχήμα παραλληλόγραμμο και έχουν διαταχθεί κυκλικά σχηματίζοντας εσωτερική αυλή, η οποία επικοινωνεί μέσω στοάς με τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος. Η κεντρική είσοδος και το κτίριο υποδοχής τοποθετείται πλησίον του κυκλικού κόμβου και της οδού πρόσβασης στο Πανεπιστημιακό συγκροτήματος».

 

Το κόστος του έργου προεκτιμάται στα 22,8 εκ. ευρώ, ωστόσο τα τεύχη δημοπράτησης θα υποδείξουν το ακριβές ποσό.

 

Το συγκεκριμένο έργο είναι άκρως απαραίτητο για την Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου, καθώς μέχρι σήμερα υπάρχει ασφυκτική πίεση στα ακαδημαϊκά τμήματα που έχουν παραχωρήσει κτίρια για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών.

Το νέο διοικητήριο θα δώσει λύση σε τέτοια προβλήματα και το πανεπιστήμιο θα αποκτήσει μια εσωτερική ισορροπία, γιατί σήμερα διαθέτει δυο κτίρια διοίκησης στο Ηράκλειο και κανένα στο Ρέθυμνο, όπως έχει αναφέρει αρμόδιος αντιπρύτανης υποδομών, Κώστας Σπανουδάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Σπανουδάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Για το έργο του Διοικητηρίου έχουμε δώσει εντολή για την εκπόνηση της τελευταίας φάσης της μελέτης που αφορά στα τεύχη δημοπράτησης του έργου, τα οποία και θα παραδοθούν στη σύγκλητο έως τις 5 Μαΐου. Θεωρώ ότι μετά το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ των φοιτητικών κατοικιών, είναι το πιο μεγάλο πρότζεκτ του πανεπιστημίου, που θα λύσει σειρά προβλημάτων διαχείρισης χώρων μέσα στην πανεπιστημιούπολη και θα διορθώσει μια έλλειψη πολλών δεκαετιών. Απομένει η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, τα οποία θα παραδοθούν στην αρμοδία υπηρεσία του πανεπιστημίου έως τις 5 Μαΐου. Επιδιώκουμε τη χρηματοδότηση και την ένταξη του έργου σε ένα χρηματοδοτικό πρωτόκολλο. Μετά τις συντηρήσεις χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο και μετά τον εξοπλισμό των νεόδμητων κτιρίων – γιατί έχουμε δυο καινούρια κτίρια το ανατομείο της ιατρικής σχολής στο Ηράκλειο και την επέκταση της βιβλιοθήκης στο Ρέθυμνο που πρέπει κατά προτεραιότητα να εξοπλιστούν – το πρώτο έργο σε προτεραιότητα χρηματοδότησης είναι το κτίριο διοίκησης στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου».

Τη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων στα Περβόλια αναμένει το ΕΛΜΕΠΑ

Χρηματοδότηση από το Εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης του υπουργείου αναμένει και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για το έργο που αφορά στην ανακαίνιση των κτιρίων εγκαταστάσεων στα Περβόλια.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με παρεμβάσεις που αφορούν στην ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, τη συντήρηση και την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Οι σχεδιαζόμενες εργασίες θα διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες φοίτησης για τους σπουδαστές των τμημάτων του πανεπιστημίου, αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού για την επόμενη πενταετία, οπότε και εκτιμάται ότι θα μπορέσει να γίνει η μεταστέγαση του τμήματος στις εγκαταστάσεις του Γάλλου, όπου σχεδιάζεται η ανέγερση νέων κτιρίων για το ΕΛΜΕΠΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button