Κρήτη

«Ιδανικός δάσκαλος είναι…» – Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

«Ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες.» (Ν. Καζαντζάκης)

Η 5η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, προκειμένου να τιμήσει τους άνω των 60 εκατομμυρίων μαχόμενους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και να υπενθυμίσει τον καθημερινό τους αγώνα να μεταδώσουν γνώσεις, αξίες και ιδανικά στους νέους ανθρώπους, ώστε να διαμορφώσουν σωστούς αυριανούς πολίτες. Παράλληλα όμως δίδεται η δυνατότητα να συζητηθούν  προβλήματα του κλάδου.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται όλοι (γονείς, μαθητές, φορείς, Πολιτεία) να συνεργαστούμε με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εργάζονται καθημερινά για να βρουν λύσεις και να δημιουργήσουν νέες συνθήκες μάθησης για τα παιδιά, ώστε να προστατευτεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση και να μην μείνει κανένας πίσω.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας οδήγησαν σχολεία σε πολλές χώρες να κλείσουν και ακόμα και σήμερα αρκετά παραμένουν κλειστά. Κατά συνέπεια, πολλοί εκπαιδευτικοί είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους μαθητές εξ αποστάσεως και ως εκ τούτου το εκπαιδευτικό σύστημα έχει μια ακόμη πρόκληση να αντιμετωπίσει.


Η αναγνώριση και η εκτίμηση του εκπαιδευτικού και του έργου του απαιτεί την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, οι οποίες προϋποθέτουν μεταξύ άλλων, επαρκείς πόρους για την εκπαίδευση και τα σχολεία, ασφαλές και υγιές εργασιακό-σχολικό περιβάλλον, ακαδημαϊκή ελευθερία, επαγγελματική αυτονομία, εμπιστοσύνη στον εκπαιδευτικό, υψηλής ποιότητας αρχική εκπαίδευση και κατάρτιση και συνεχή ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση και επαγγελματική ανάπτυξη.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Το σχολείο αλλάζει και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι η υπομονή, το ενδιαφέρον, η αγάπη του εκπαιδευτικού.

Εκ της Διευθύνσεως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου


Back to top button