ΚΡΗΤΗ

Αναφορά Θραψανιώτη για ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της ΣητείαςΟ Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων και αποδέκτη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιστολή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας με θέμα «Δήλωση ζημιάς στην ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς.

Με την κατάθεση της αναφοράς μεταφέρονται προς το αρμόδιο Υπουργείο  οι εκτιμήσεις της ΕΑΣ Σητείας, επιστημονικών φορέων και αγροτικών φορέων της περιοχής για την ζημιά που υπέστη ο ανθός της ελιάς εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών κατά τον περασμένο Μάιο, με αποτέλεσμα η ακαρπία στην περιοχή της Σητείας να είναι πάνω από 70% και σε ορισμένες περιοχές 95%.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Αναλυτικά η αναφορά:

Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μανώλης Θραψανιώτης καταθέτει προς τον Υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό αναφορά την επιστολή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας – Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη με θέμα τη δήλωση ζημιάς στην ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς.

swell adv 2021

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή της Ε.Α.Σ. Σητείας, προς το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Ηρακλείου με κοινοποίηση προς τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, προς τους Βουλευτές του νομού Λασιθίου, προς τον Περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, η περιοχή του Δήμου Σητείας υπέστη μεγάλη καταστροφή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ο φετινός Μάϊος υπήρξε για την Κρήτη ο θερμότερος της τελευταίας δεκαετίας σύμφωνα με τα στοιχεία 53 μετεωρολογικών σταθμών. Οι υψηλές αυτές Θερμοκρασίες, οι οποίες σε πολλές περιοχές έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, επέδρασαν καταστροφικά στην ανθοφορία.

Εξαιτίας αυτών των καιρικών φαινομένων οι πρώτες εκτιμήσεις από επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς είναι ότι η ακαρπία στην περιοχή είναι πάνω από 70% και σε ορισμένες περιοχές αγγίζει το 95%.

Κατά συνέπεια απαιτείται η μέριμνα ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες, για την καταγραφή των ζημιών και στη συνέχεια για την εξεύρεση πόρων για την καταβολή των αναλογούντων αποζημιώσεων για την αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών.

Δείτε ΕΔΩ την δήλωση της Ενωσης Αγροτικών Συναιτερισμών Σητείας


Σχετικά άρθρα

Back to top button