EDITORIAL

Ηρθε η ώρα του δικού μας «Δημοσιογραφικού Εμπάργκου» | του Βαγγέλη Βαρνακιώτη

Το «CNA News» σαν Μέσον που τιμά την 22χρονη ιστορία του, έχει χρέος να δίνει ευκαιρίες στους άξιους, να προβάλλει μόνο την αλήθεια και να επιλέγει τους συνομιλητές του.

Αυτό που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες μπροστά στα μάτια μας, κάποιοι πολύ ευρηματικά το ονομάζουν «αναδιάταξη» του Δημοτικού Πολιτικού Σκηνικού. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι είναι ένα πολιτικό reality show χωρίς αρχή και με τέλος στις εκλογές του 2023, απ’ότι φαίνεται. Στα Ελληνικά θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει «ο χορός των πολιτικών μεγαθηρίων». Όμως δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα αποδιδόταν πλήρως ή έστω επαρκώς το νόημα.

Αυτό, είναι ίσως το αποτέλεσμα της περιβόητης ψήφου, που έφερε αφ’ενός μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόσωπα αξιόλογα, τεχνοκράτες που η παρουσία τους τιμά το Δ.Σ. του Αγίου Νικολάου, και αφ’ετέρου πρόσωπα κομματικού κατεστημένου, πρόσωπα που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόσωπα που προέρχονται από μεγάλα τζάκια αλλά και πρόσωπα που πάντα προσπαθούσαν να πουλήσουν ακόμα και την ψυχή τους στον διάβολο για να πάρουν μια καρέκλα διεκδικώντας ρόλο στην τοπική κοινωνία, καθένας και κάθε μία για τους δικούς τους λόγους. Αυτά λοιπόν τα πρόσωπα είχαν τάχα να προσφέρουν πολλά. Ηθος, αισθητική και συνέπεια, αυτό ειδικά πάνω από όλα. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα εν προκειμένω. Το θέμα είναι ότι στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, όποιος έχει κάποια ευθύνη, οφείλει να την αναλαμβάνει και να ανταποκρίνεται θετικά στον θεσμικό ρόλο που του έχουν δώσει.

Σε ό,τι αφορά στους δημοτικούς μας άρχοντες (ή κάποιους από αυτούς) βλέπουμε εμφανώς ποια είναι η διάθεση, η προθυμία τους και εν τέλει η ικανότητά τους να το κάνουν. Ευτυχώς όμως δεν βράζουν όλοι στο ίδιο καζάνι. Υπάρχουν εξαιρέσεις.

Μεγάλο μέρος της ευθύνης βαρύνει πλέον και εμάς που γράφουμε και παρεμβαίνουμε δημοσιογραφικά, ίσως περισσότερο από ποτέ, με μοναδικό κριτήριο όμως το συμφέρον του πολίτη.

Αντί λοιπόν εμείς οι δημοσιογραφούντες να διαμαρτυρόμαστε συνεχώς (ή ακόμη χειρότερα: να διασκεδάζουμε) με τα όσα συμβαίνουν καθημερινά, έχουμε μία άλλη δυνατότητα. Είμαστε εκείνοι που θα εφαρμόσουν ένα επιλεκτικό δημοσιογραφικό εμπάργκο, χωρίς διακηρύξεις, εξώδικα και τυμπανοκρουσίες, στους πρωταγωνιστές του πολιτικού reality show της περιόδου αυτής. Ενα επιλεκτικό εμπάργκο σε μία συγκεκριμένη κατά την δική μας άποψη ομάδα μετρίων οι οποίοι άλλα αντιλαμβάνονται, άλλα σκέφτονται και άλλα πράττουν!!!

Με ένα μοναδικό κριτήριο και ερώτημα: Τι είναι αυτό που συμβάλλει στην αξιόπιστη ενημέρωση του κάθε δημότη;

Αντί λοιπόν εμείς, να καταγγέλλουμε την ανικανότητα ή τον τσαμπουκά του καθενός «θεσμικού», που προσπαθεί να τρομοκρατήσει δημόσια δικούς μας συνεργάτες, επειδή ίσως έτσι είναι η «γραμμή» που έχει χαραχθεί στις μεταξύ τους συζητήσεις, παροτρύνοντας ίσως ο ένας τον άλλον να δράσει ανάλογα εναντίον μας, ή που απειλούν ότι θα μας στείλουν στον εισαγγελέα επειδή τολμήσαμε να κρίνουμε το έργο τους, ή τους ρωτήσαμε δημόσια, για θέματα διαφάνειας που ενημερώνουν τον δημότη, θα τους αφήσουμε πλέον μόνους τους, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα και με συντροφιά μόνο τα «αυλικά» ηχεία τους και το κοινό τους, στα καφενεία και στα κοινωνικά δίκτυα τα οποία όμως δεν τα θέλουν καθόλου, δεν κάνουν ποτέ δημόσιο διάλογο, διότι απλά δεν μπορούν. Είναι αδύναμοι, μέτριοι και εμφανώς οπαδοί του Lifestyle. Εκτός φυσικά κάποιων σοβαρών εξαιρέσεων, που αξίζουν πολλά περισσότερα, αλλά δυστυχώς έχουν τις λιγότερες ευκαιρίες ανάδειξης του έργου τους. Εμείς, αυτούς τους άξιους θα τους αναδείξουμε και θα τους προβάλλουμε.

Κάποιοι λοιπόν «θεσμικοί», έχουν το θράσος να δηλώνουν δημόσια ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να απαντούν σε οποιαδήποτε ερώτηση, οποιουδήποτε για οτιδήποτε αφορά στον τόπο μας, προφανώς επιβεβαιώνοντας ότι το καλάμι που έχουν καβαλήσει είναι πολύ μεγάλο και ότι θα υπάρχει και συνέχεια. Ακόμη όμως δεν γνωρίζουν καν τον θεσμικό τους ρόλο. Το μόνο που γνωρίζουν καλά, είναι το μέγεθος της καρέκλας και το ύψος του μισθού που μπαίνει κάθε μήνα στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Αντί λοιπόν να προσκαλούμε και να συνομιλούμε ή να προβάλλουμε όλους αυτούς, που ο λόγος τους ακυρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά, θα βρούμε κάποιον άλλο να καλύψει τον χρόνο μας, πιο δημιουργικά. Τι νόημα θα έχει άλλη μία συνέντευξη ή κάποια προβολή με κάποιον που σε απειλεί, ή με κάποιον που χθες συνομιλούσες μαζί του και σου έλεγε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που λέει σήμερα και άλλα από αυτά που θα πει αύριο και που τελικά θα πράξει; Χαμένος πολύτιμος χρόνος.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι εμείς θα είμαστε πια αυτοί που θα επιλέγουμε τον συνομιλητή μας και οφείλουμε να το κάνουμε, μετά από όλα αυτά που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία ενισχύουν την απόφασή μας αυτή.

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν μέσα από την δουλειά μας, να αναδείξουμε την μετριότητά τους. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτό είναι το χρέος μας.

Αγαπητοί αναγνώστες, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα τους λείψουμε καθόλου, ίσως να τους βολεύει κιόλας. Εχουν εναλλακτικούς τρόπους προβολής τους, μέσα από άλλα ΜΜΕ τα οποία σίγουρα θα τους βοηθήσουν να προβάλλουν τις δραστηριότητές τους.

Ο κάθε θεσμικός άρχοντας ούτως ή άλλως λογοδοτεί στον λαό. Αυτό κάνουμε και εμείς που δημοσιογραφούμε, λογοδοτούμε στους χιλιάδες αναγνώστες μας. Με την διαφορά ότι εμείς δεν αποφασίζουμε, δεν κυβερνάμε και δεν ζητάμε την ψήφο των πολιτών.

Σε οποιοδήποτε λοιπόν σοβαρό Μέσον (παλαιότερα ήταν περισσότερα), κάθε πρόσωπο, είδηση, πληροφορία και μέθοδος αξιολογείται, φιλτράρεται, διασταυρώνεται και παραδίδεται στον αναγνώστη, τον ακροατή, τον τηλεθεατή. Εκεί κρίνεται η αξιοπιστία. Αυτό τουλάχιστον προσπαθούμε να κάνουμε τα τελευταία 22 χρόνια από την ίδρυση του CNA News.

Εχει έρθει λοιπόν η ώρα να θυμηθούμε κάποια πράγματα.

Το τσίρκο είναι για τους κλόουν, τους ακροβάτες και τα εξημερωμένα θηρία.-

 

Βαγγέλης Βαρνακιώτης
Διευθυντής CNA News (cna.gr)

Σχετικά άρθρα

Back to top button