Europlan

Xaritakis
Debate
ΑΠΟΨΕΙΣ

Για τον Χάρη, τον ΠΑΟΔΑΝ και το μέλλον μας | Της Ευαγγελίας Φανουράκη

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Και τώρα που φαινομενικά οι τόνοι έπεσαν και οι προεκλογικές σάλπιγγες κάλεσαν σε ανακωχή για να δείξουμε το «καλό μας πρόσωπο» ενόψει τον προσεχών εκδηλώσεων, δεν μπορώ να κρατήσω σιωπηλές τις σκέψεις μου.

Ως ένας άνθρωπος που δεν μετέχω στο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΔΑΝ, ούτε έχω καμία θεσμική εμπλοκή με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, αλλά σαφή εμπλοκή και συνεργασία με τον Πρόεδρο του και πολλά από τα μέλη του, θεωρώ άδικο να μην μιλήσω για όλα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες εντός κι εκτός θεσμικών οργάνων, εντός κι εκτός κοινωνικών δικτύων.

“IN_AND_OUT

Πριν όμως συνεχίσω θέλω όλοι σας να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να σκεφτείτε ποια ήταν η φορά εκείνη που νιώσατε ότι στον τόπο μας κάτι αλλάζει, που νιώσατε πως υπάρχει κάτι για να νιώθετε περηφάνια, όταν μιλάτε σε φίλους κι επισκέπτες σας!

Ο ΠΑΟΔΑΝ μέσα σε εννέα χρόνια σκληρής δουλειάς, όχι μόνο του Χάρη ως εκλεγμένου αλλά μιας υπεροχής ομάδας πολιτών, με εκείνον μπροστάρη, έδωσε στον τόπο εκείνη τη φρεσκάδα, εκείνη την ελπίδα, εκείνη την προοπτική, του ότι κάτι επιτέλους λειτουργούσε.

Mechanical Solutions

Με τον πληθωρικό χαρακτήρα του αλλά και την σεμνότητα του, κατάφερε να προσελκύσει στον τόπο μας σημαντικές εκδηλώσεις και δράσεις, ενώ με την εργατικότητα και την ομαδικότητα του κατάφερε να τις φέρει, με τέτοια επιτυχία, εις πέρας, ώστε να κερδίσει τον θαυμασμό ανθρώπων σημαντικών του αθλητισμού και των Τεχνών και να καθιερωθεί ο τόπος μας, στην συνείδηση τους!

Πόσοι από εσάς έχετε διαβάσει τα άρθρα ύμνους της Καθημερινής για το «πνεύμα της σκάλας»; Του Πρώτο Θέμα για το Cliff Diving; Της Gazzetta για το Beach volley; Πόσοι από εσάς γνωρίζετε πως η έκθεση μοντέρνας τέχνης που το 2021 φιλοξένησε ο ΠΑΟΔΑΝ έχαιρε θαυμασμού του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος την υιοθέτησε για την Δημοτική Πινακοθήκη του, φέτος το 2023. Και πόσες φορές πραγματικά είδατε αυτό τον άνθρωπο που τώρα τον κατηγορούν για «αυτοπροβολή» να προσπαθεί να φωτογραφηθεί ή να κερδίσει τα εύσημα για όλα τα παραπάνω;

Ο Χάρης, για εμένα υπήρξε η αφορμή να ασχοληθώ με τα κοινά, όπως έχω πει πολλές φορές. Ήταν εκείνος, του οποίου το έργο αλλά και τη στάση ζωής θαύμασα κατά την πρώτη του θητεία και το βασικό κριτήριο με το οποίο επέλεξα την δημοτική ομάδα στην οποία εντάχθηκα.

Στο διάστημα που ακολούθησε, παρά τις διαφωνίες ή τις εντάσεις που μπορεί να προκύπτουν με τους ανθρώπους που περνάς όλη την μέρα μαζί τους, ποτέ δεν αμφισβήτησα τρία βασικά πράγματα του χαρακτήρα του: την τιμιότητα, την ανιδιοτέλεια και την αξιοπιστία του. Ο Χάρης αυτό που θα πει ότι θα κάνει, θα το κάνει κι ας ζημιωθεί σε προσωπικό επίπεδο, άλλωστε το έχει αποδείξει σε όλους πια, αφού από το Σεπτέμβρη άμισθος αντιδήμαρχος παραμένει στο τιμόνι του ΠΑΟΔΑΝ γιατί δεν θα καταδεχόταν ποτέ να ζητήσει από κάποιον άλλο να «κινδυνεύσει» με δέσμευση των προσωπικών λογαριασμών του, πριν το θέμα επιλυθεί. Και θα επιλυθεί.

Έχοντας λοιπόν, τον Χάρη ως πρότυπο το 2019, το μόνο που ήθελα ήταν να «συμμετέχω». Δεν με απασχόλησε ποτέ αν έπρεπε να καθαρίσουμε τα καθίσματα, να σκουπίσουμε το χώρο, να μοιράσουμε νερά στους αθλητές ή και στους ομολόγους μας, που θα παρακολουθούσαν την εκδήλωση από την εξέδρα των επισήμων. Θεώρησα και θεωρώ τον ρόλο των εκλεγμένων, εκείνον του «υπηρέτη» του τόπου και των πολιτών του κι όχι του «πολιτικού άρχοντα». Έτσι πέραν του προφανούς ρόλου του καθενός απο εμάς στα θεσμικά όργανα, πεποίθηση μου ήταν η καθημερινή κι έμπρακτη συνεισφορά στο πλάι των εργαζομένων και των εθελοντών μας, όπως έδειξε τον δρόμο ο Χάρης από την πρώτη δράση της θητείας του.

Δυστυχώς, κι ενώ ο περισσότερος – σκεπτόμενος – κόσμος αυτό το έχει αναγνωρίσει στο πρόσωπο του Χάρη, (εκλέχθηκε άλλωστε το 2019 πρώτος σε ψήφους και με διπλάσια διαφορά από τον επόμενο, κάνοντας ρεκόρ για δήμους με αντίστοιχο πληθυσμό), αρκετοί που τα προηγούμενα χρόνια τον υποτιμούσαν, βλέποντας τον να τρέχει πάνω κάτω φροντίζοντας την κάθε λεπτομέρεια της κάθε δράσης (από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση), όταν αντιλήφθηκαν τις δυνατότητες του στη διεκδίκηση του Δήμου, προσφέροντας αυτό τον αέρα εργατικότητας, ανανέωσης και αποτελεσματικότητας που τον διακρίνει, τον φοβήθηκαν.

Κι αυτός ο φόβος της αλλαγής, αυτός ο φόβος του ότι θα φανούν λίγοι και παλαιοκομματικοί μπροστά του, τους ώθησαν να τον πολεμήσουν με κάθε τρόπο, ακόμα και με το να θίξουν τον ΠΑΟΔΑΝ, αλλά και τον ίδιο το Δήμο, χρεώνοντας τον ανυπόστατες κατηγορίες και αήθεις χαρακτηρισμούς.

Ας είμαστε όμως ειλικρινείς! Παρόλο που σέβομαι απόλυτα τις ικανότητες όλων των συναδέλφων μου στο ΔΣ και αναγνωρίζω στον καθένα (ανάλογα με το ρόλο του) ότι τον επιτέλεσε με τον καλύτερο τρόπο, θα ήταν λάθος να μην αναφερθώ στο τι κάνει τον Χάρη ξεχωριστό και διαφορετικό από όλους εμάς. Όσο όλοι μας, καθένας από την θέση του, στηρίξαμε και στηρίζουμε το όραμα της δημοτικής αρχής, όπως αυτό κατατέθηκε προεκλογικά το 2019, είτε με την προσωπική μας εργασία ή μέσω της διαχείρισης της αντίστοιχης υπηρεσίας (για όσους έχουν), ο Χάρης, μέσω του ΠΑΟΔΑΝ όχι μόνο στήριξε τον σχεδιασμό του Δήμου για εξωστρέφεια, αλλά σχεδίασε και υλοποίησε αποτελεσματικά, κι άλλαξε επιτυχώς την εικόνα ενός ολοκλήρου Οργανισμού, αλλά και την εικόνα του Δήμου εντός κι εκτός Κρήτης. Όμως, είναι επίσης γεγονός, πως κανένας από εμάς που εκλέγεται και συμμετέχει στα θεσμικά όργανα του τόπου δεν μπορεί να είναι λογιστής, νομικός, πολιτικός μηχανικός, υγειονομικός κλπ ταυτόχρονα.

Ο καθένας μας έχει το γνωστικό του αντικείμενο και μια κριτική σκέψη που έχει διαμορφώσει στο πέρασμα των ετών. Κανένας όμως από εμάς δεν διαθέτει τέτοιες εξειδικεύσεις ώστε να μπορεί να λειτουργεί αυθύπαρκτα! Κι αυτός είναι ο ρόλος των υπηρεσιακών παραγόντων και των εξωτερικών συνεργατών του Δήμου και των Οργανισμών. Κι όπως εγώ σήμερα που γράφω αυτό το κείμενο υπέγραψα νωρίτερα κάτι οικονομικές καταστάσεις στο Λιμενικό Ταμείο, με τον ίδιο τρόπο ο Χάρης ακολούθησε την κατεύθυνση της τότε λογίστριας του ΠΑΟΔΑΝ, σχετικά με την μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του ΠΑΟΔΑΝ στον Δήμο Αγίου Νικολάου, χωρίς κανένας να ξέρει το κενό νόμου που υπήρχε. Και ναι, αυτό το κενό νόμου λειτούργησε ως ένα παράλογο λάθος από αυτά που δεν γίνεται να συμβαίνουν και που δεν συνέβησαν πουθενά αλλού στη χώρα. Και ναι, δυστυχώς όπου υπάρχει δουλειά, γίνονται λάθη. Και ναι, παρά τις σωστές μετέπειτα ενέργειες ένα λάθος τέτοιο θέλει χρόνο να επιλυθεί και υπομονή και αγώνα και ναι αμέσως όλοι γεμίσαμε το Ίντερνετ με hashtag #με_τον_ΠΑΟΔΑΝ ενώ πολλοί φίλοι του ΠΑΟΔΑΝ, συνεργάτες και προμηθευτές έβαλαν πλάτη ουσίας!

Κι ύστερα…. οι εθνικές εκλογές ολοκληρώθηκαν και πριν τα φώτα πέσουν όλα μαζεμένα στις δημοτικές, τα πηγαδάκια πήραν φωτιά, τα σχόλια των fake accounts εντάθηκαν και τα ειρωνικά φατσάκια αντικατέστησαν τις καρδούλες μέχρι και που το θέμα έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο. Κι εδώ σταματώ.

Δεν θα μιλήσω για τα όσα ειπώθηκαν μέσα στο πιο ιερό θεσμικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί στο κομμάτι που μου αναλογεί αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την εικόνα και την λειτουργία του, ως μια από τους 27. Απολογούμαι και σταματώ κι ούτε θα σταθώ στα τοξικά σχόλια που βλέπουμε να αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί όλοι ξέρετε ότι ως τακτική χρήστης του Διαδικτύου εστίαζα και εστιάζω στην θετικότητα και στο φως. Θέλω όμως να σταθώ σε όσα έρχονται.

Σε περίπου τρεις μήνες έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Καθοριστικές για τον τόπο όχι επειδή είναι η πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια που θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή γενιάς. Καθοριστικές γιατί, θα κληθούμε σαν εκλογικό σώμα να δώσουμε ουσία σε αυτή την αλλαγή γενιάς, στηρίζοντας την αλλαγή νοοτροπίας. Οι εκλογές του Οκτωβρίου θα είναι εκείνες που θα πρέπει να δώσουν τη νίκη ενάντια στον παλαιοκομματισμό, την μικροπολιτική και των δήθεν προσβάσεων στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι εκλογές του Οκτώβρη θα πρέπει να δώσουν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι ο Δήμος είναι ένας, ενιαίος και αδιαίρετος κι έτσι θα πρέπει να είναι και η δημοτική ομάδα που θα αναλάβει να τον διοικήσει κι όχι χωρισμένη σε κομματικές ή χωρικές ή προσωποκεντρικές ομαδούλες! Γιατί οι νοοτροπίες και ο τόπος δεν αλλάζουν με τη στεγνή κριτική χωρίς προτάσεις, ούτε με τα μεγάλα – γενικά λόγια, ούτε με τις φωτογραφίες. Ο κόσμος αλλάζει με όραμα και με σκληρή δουλειά. Με καθημερινό αγώνα σε όλα τα μέτωπα.

Γι αυτό, στους τρεις μήνες που θα ακολουθήσουν σας καλώ να κλείσετε τα αυτιά σας απέναντι σε όλους όσους επενδύσουν στην πόλωση, στην τοξικότητα και στην αποδόμηση χαρακτήρων και να εστιάσετε στα άτομα και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, στις αρχές που πρεσβεύουν και στο λόγο που χρησιμοποιούν. Σας καλώ να διαβάσετε τις προτάσεις των συνδυασμών και να συζητήσετε μαζί τους το τι και πως μπορούν να προσφέρουν στον τόπο, με ανοιχτή καρδιά, καθαρό μυαλό και καλή προαίρεση.

Για εμένα η επιλογή είναι #στην_πράξη ο Χάρης Αλεξάκης και σας θέλουμε δίπλα μας!»

Με εκτίμηση,

Ευαγγελία Φανουράκη
Υγιεινολόγος MPh
Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοσίων Σχέσεων
Δήμου Αγίου Νικολάου


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button