ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
TECH & SCIENCE

Windows: Κίνδυνος για υπολογιστές με παλιό λειτουργικό που δεν αναβαθμίζεται

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Τα συστήματα Windows 7 και 8.1 θα πάψουν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας με συνέπεια εκατομμύρια υπολογιστές να βρεθούν εκτεθειμένοι σε διαδικτυακούς κινδύνους, ενώ και η υποστήριξη για τα Windows 10 θα σταματήσει σύντομα.

«Μετά τις 10 Ιανουαρίου 2023, η Microsoft δεν θα παρέχει πλέον ενημερώσεις ασφαλείας ή τεχνική υποστήριξη για τα Windows 8.1», αναφέρει ο ιστότοπος της Microsoft. Ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να εξακολουθούν να μπορούν να αναβαθμίσουν τη συσκευή τους σε μια νεότερη έκδοση των Windows, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές δεν πληρούν τις απαιτήσεις για ένα τέτοιο βήμα.

“ΧΡΥΣΟΣ

Ακόμη και για υπολογιστές που εξακολουθούν να «τρέχουν» με τα παλιά Windows 7, δεν υπάρχει πλέον καμία υποστήριξη από χθες. Εταιρείες και λοιποί ενδιαφερόμενοι είχαν εξασφαλίσει μια περίοδο χάριτος και να επεκτείνουν τις ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows 7, αλλά αυτή πλέον έχει τελειώσει.

Τα Windows 7 εξακολουθούν να λειτουργούν σε έναν στους δέκα υπολογιστές

“IN_AND_OUT

Σύμφωνα με στοιχεία της πύλης στατιστικών στοιχείων Statcounter , τα παλιά Windows 7 εξακολουθούσαν να λειτουργούν σε περίπου έναν στους δέκα υπολογιστές με Windows παγκοσμίως τον Δεκέμβριο.

Η απλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Mechanical Solutions

«Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους χρήστες υπολογιστών», προειδοποιεί ο ειδικός IT Christian Lueg από την εταιρεία λογισμικού ασφαλείας ESET σε συνέντευξή του στο ZDFheute. Ο ίδιος προειδοποιεί πως τα ξεπερασμένα λειτουργικά συστήματα χωρίς ενημερώσεις ασφαλείας είναι «ωρολογιακές βόμβες». Πολλοί χρήστες υποτίμησαν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον ειδικό, ενώ ακόμη και η απλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο θα μπορούσε να καταστεί επικίνδυνη.

«Αρκεί να επισκεφτείτε τον λάθος ιστότοπο ή να κάνετε κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο σε ένα ανεπιθύμητο email και μπορεί να φυτευτεί κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας. Το χειρότερο σενάριο με ένα ξεπερασμένο λειτουργικό σύστημα είναι ο υπολογιστής σας να μένει ανοιχτός σαν πόρτα αχυρώνα» είπε ο Christian Lueg.

Οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, αλλά και κάθε είσοδος σε έναν ιστότοπο με κωδικό πρόσβασης θα μετατρεπόταν σε κίνηση με ανυπολόγιστο κίνδυνο.

Το 2021 υπήρχαν σχεδόν 1.300 ευπάθειες στη Microsoft

Σύμφωνα με τον ειδικό το πρόβλημα είναι τα νέα κενά ασφαλείας που εντοπίζονται συνεχώς σε λειτουργικά συστήματα και λογισμικό.

«Μόνο για το έτος 2021, η έκθεση ασφαλείας της Microsoft δείχνει σχεδόν 1.300 ευπάθειες στα προϊόντα. Με τα απαρχαιωμένα συστήματα, αυτά τα κενά ασφαλείας δεν καλύπτονται πλέον. Στους εγκληματίες αρέσει να επωφελούνται από αυτό. Η πληροφορία για τέτοιες ευπάθειες κυκλοφορεί αμέσως στα φόρουμ των χάκερς», εξηγεί ο Lueg.

Δεν επηρεάζονται μόνο υπολογιστές ιδιωτών χρηστών. Οι χάκερς εκμεταλλεύονται ολοένα και πιο συχνά τέτοια κενά ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Lueg «νοσοκομεία έχουν επίσης παραλύσει με αυτόν τον τρόπο, κάτι που μπορεί στη συνέχεια να αποτελέσει απειλή για τη ζωή».

Σύντομα λήγει και η υποστήριξη των Windows 10

Όσο ενοχλητικό- και μερικές φορές ακριβό- κι αν είναι οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας πληροφορικής συμβουλεύουν να χρησιμοποιούνται μόνο τα τρέχοντα λειτουργικά συστήματα που ενημερώνονται συνεχώς. Το ίδιο ισχύει και για το λογισμικό. Υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία αυτόματης ενημέρωσης όταν κάποια αναβάθμιση γίνεται διαθέσιμη.

Μερικές φορές το τέλος της υποστήριξης για συστήματα έρχεται νωρίτερα από όσο νομίζετε. Η Microsoft ανακοίνωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι δεν θα υπάρχουν άλλες ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows 10 ήδη από το φθινόπωρο του 2025. Τα συστήματα που πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις υλικού μπορούν να αναβαθμιστούν σε Windows 11 δωρεάν.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button