Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

10 «διαστροφικά» πειράματα σε ανθρώπους που συγκλόνισαν τον κόσμο

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Μερικά ανατριχιαστικά πειράματα σε ανθρώπους που προκαλούν ρίγος ακόμα και σήμερα.

Πότε ακούσατε τελευταία φορά για κάποιο καλό πείραμα σε άνθρωπο; Πιθανότατα πάει καιρός…

NOVA

Σχεδόν οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν τα πειράματα σε ανθρώπους, απαίσια, τρομερά και εντελώς τρομακτικά. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτά, αν αναλογιστούμε πόσα πειράματα γίνονται στα ζώα ή στο περιβάλλον που ζούμε.

Μερικές φορές τα πειράματα είναι σωματικά οδυνηρά ή αφήνουν ψυχολογικά αθεράπευτα τραύματα, πέρα από τις περιπτώσεις που έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στο θάνατο. Όταν πρόκεται για κάποιο πείραμα, όπως αυτά που θα δείτε παρακάτω, ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να έχει απεριόριστη δημιουργικότητα ή ακόμη καλύτερα διαστροφή. Συνεχίστε την ανάγνωση και θα καταλάβετε.

Mechanical Solutions

1. Σίγκμουντ Φρόυντ και Έμμα Έκσταϊ

Ο πασίγνωστος γιατρός, ο οποίος ήταν και είναι και σήμερα μεγάλη επιρροή στην ψυχανάλυση και στην ψυχολογία, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Η Έμμα ήταν ασθενής του Φρόυντ και την διέγνωσε με υστερία καθώς και με προβλήματα αυνανισμού, αν και η ίδια του έκανε αναφορά για ακαθόριστα συμπτώματα όπως ενοχλήσεις στο στομάχι και ελαφριά κατάθλιψη.

Εκείνη την εποχή ο Φρόυντ ήταν επηρεασμένος από τις έρευνες του φίλου του, του Wilhelm Fliess, ο οποίος πίστευε ότι τα σεξουαλικά προβλήματα συνδέονται με την μύτη. Κι έτσι ο Φρόυντ πραγματοποίησε μια εγχείρηση κατά την οποία καυτηρίασε το εσωτερικό της μύτης της Έμμα , με μια απλή τοπική αναισθησία. Όπως είναι λογικό, το εγχείρημα πήγε στράφι και αποδείχτηκε απλά επιβλαβές για την Έμμα , ωστόσο συνέχισε να είναι ασθενής του Φρόυντ .

2. Η Ερριέτα Λακς και τα «αθάνατα» κύτταρά της

Η Ερριέτα Λακς ήταν μία φτωχή αγρότισσα από τον Αμερικανικό Νότο. Πέθανε το 1951 από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τα κύτταρα που της αφαίρεσαν, ήταν τα πρώτα ανθρώπινα κύτταρα που όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά αναπτύχθηκαν και σε συνθήκες εργαστηρίου.

Τα κύτταρά της καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο και αποτέλεσαν την πηγή για τις δοκιμές του εμβολίου της πολιομυελίτιδας, χρησιμοποιήθηκαν σε έρευνες για την μοριακή βιολογία και την βακτηριολογία, ταξίδεψαν στο διάστημα με διαστημικές αποστολές στο πλαίσιο πειραμάτων για την έλλειψη βαρύτητας και αποτέλεσαν έναυσμα για μελέτες σχετικά με την κλωνοποίηση, την εξωσωματική γονιμοποίηση και την χαρτογράφηση των γονιδίων.

3. Η τρύπα σε ανθρώπινο στομάχι

Παρόλο που ο Alexis St. Martin είχε μία τρύπα στο στομάχι από πυροβολισμό, σώθηκε και το γεγονός δεν τον εμπόδισε από το να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Η τρύπα στο στομάχι του επέτρεψε στους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και κυρίως της πέψης.

4. Αέριο μουστάρδας

Το αέριο μουστάρδας χρησιμοποιήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρήχθη για πρώτη φορά το 1822, αλλά οι επιβλαβείς επιδράσεις δεν ανακαλύφθηκαν παρά το 1860. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως χημικό-αυστικό όπλο στις 12 Ιουλίου 1917. Η έκθεση σε αυτό το αέριο προκαλούσε χρόνια προσβλήματα στα μάτια, στο αναπνευστικό σύστημα και καρκινογένεση.

5. Ο Τζ. Μάριον Σιμς και τα πειράματα σε γυναίκες σκλάβους

Ο πατέρας της σύγχρονης γυναικολογίας, Τζ. Μάριον Σιμς έγινε γνωστός κάνοντας κυρίως πειραματικές χειρουργικές επεμβάσεις (συχνά περισσότερες από 1 ανά άτομο) σε γυναίκες σκλάβους.

Ο Σιμς ασχολήθηκε με την καταπολέμηση κολπικών παθήσεων, κάνοντας εγχειρήσεις σε γυναίκες με ορθοκολπικό συρίγγιο. Οι εγχειρήσεις του Σιμς γίνονταν χωρίς αναισθησία, επειδή αρχικά μόλις είχε ανακαλυφθεί, αλλά και επειδή ο γιατρός πίστευε πως «δεν ήταν ιδιαίτερα οδυνηρές ώστε να χρειάζεται τόση δουλειά«, όπως είπε ο ίδιος σε διάλεξη του το 1857. Σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ακαδημαϊκής εφημερίδας ιατρικής ηθικής, ο Σιμς θα μείνει στην ιστορία ως αυτός που χρησιμοποίησε σκλάβους ως πειραματόζωα σε ιατρικά πειράματα.

6. Επίδραση ραδιενεργών υλικών σε έγκυες

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η δύναμη και η καταστροφή των ραδιενεργών ουσιών ήταν αυτή που κέντρισε το ενδιαφέρον των πολεμοχαρών και ανήσυχων μυαλών της εποχής. Στο πανεπιστήμιο του Vanderbilt, ξεγέλασαν 829 έγκυες δίνοντάς τους βιταμινούχα ποτά, τα οποία θα έκαναν καλό στα παιδιά τους. Στην πραγματικότητα τα ποτά περιείχαν στοιχεία, όπως ο ραδιενεργός σίδηρος. Οι ερευνητές μελετούσαν πόσο γρήγορα φτάνει το ραδιοϊσότοπο στον πλακούντα. Κάποια παιδιά πέθαναν αργότερα από καρκίνο και αναιμίες, ενώ οι μητέρες τους εμφανίστηκαν μώλωπες, αναιμία, καρκίνος, απώλειες μαλλιών και δοντιών.

Φυσικά πολλά πειράματα σχετικά με την ραδιενέργεια πήρανε μέρος και παίρνουνε ακόμα και σήμερα, χωρίς να είναι γνωστά, και έχει αποδειχτεί ότι πλέον είναι τα πιο θανατηφόρα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

7. Πείραμα Unit 731

Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εγκλήματα πολέμου σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ένα πείραμα βιολογικού και χημικού πολέμου, όπου ο Αυτοκρατορικός Ιαπωνικός στρατός χρησιμοποιούσε Ρώσους και Κινέζους αιχμαλώτους, ως αντικείμενα του πειράματός τους. Περιλάμβανε την αφαίρεση οργάνων από ζωντανούς οργανισμούς και ακρωτηριασμούς, ώστε να γίνει μελέτη για την απώλεια αίματος, τις δοκιμές όπλων καθώς και για βιολογικές πολεμικές επιχειρήσεις. Ένα παράδειγμα της αποκρουστικότητας του πειράματος είναι ότι σε κάποια άτομα αφαίρεσαν τελείως το στομάχι και συνέδεσαν τον οισοφάγο κατευθείαν με το έντερο. Το πιο θλιβερό σε όλο αυτό το εγχείρημα, όμως, είναι ότι τα άτομα που το έφεραν σε πέρας όχι μόνο δεν καταδικάστηκαν, αλλά πήραν και σημαντικές διοικητικές θέσεις στην κυβέρνηση.

8. Πείραμα του Milgram

Ο ψυχολόγος Stanley Milgram, το 1961, θέλησε να κάνει μια σειρά από πειράματα τα οποία στην ουσία αφορούσαν την υπακοή των ανθρώπων στις αρχές. Το ένα άτομο βρισκόταν σε μία αίθουσα και το άλλο στην διπλανή. Μπορούσαν να ακούσουνε ο ένας τον άλλον, αλλά δεν μπορούσαν να δούνε σε ποιον μιλούσαν. Ο ένας είχε μια λίστα με ερωτήσεις που τις απηύθυνε στο άτομο της διπλανής αίθουσας και σε μια τυχόν λάθος απάντηση θα μπορούσε να του κάνει ηλεκτροσόκ. Αν και αντικειμενικά τα άτομα που έκαναν τις ερωτήσεις θα έπρεπε να πάψουν να τις κάνουν για να σταματήσουν τον πόνο του άλλου, όταν τους ανέφεραν πως δεν θα υπάρχει κανένα αντίποινο στις πράξεις τους, εκείνα συνέχιζαν. Το πείραμα αυτό έγινε 3 μήνες μετά τις δίκες των Ναζί, και ο ψυχολόγος ήθελε να δώσει μια απάντηση στην ερώτηση «Θα μπορούσε ο Eichmann και οι υπόλοιποι συνεργάτες του να ακολουθούν απλά εντολές;» και κάπως έτσι ήθελε να αποδείξει ότι οι γιατροί των Ναζί κάνανε τα πειράματά τους με τη δική τους βούληση.

9. Επιχείρηση Midnight Climax

Ήτανε μια έρευνα που διεξήγαγε η CIA σχετικά με τον έλεγχο του ανθρώπινου εγκεφάλου, βλέποντας πώς επιδρά το LSD σε διάφορα άτομα. Τα «πειραματόζωά» τους κρατήθηκαν, χωρίς τα ίδια να συνεννοηθούν, σε σπίτια ελεγχόμενα από ιερόδουλες που μίσθωνε η CIA. Εκεί τους χορηγούσαν χωρίς την δικιά τους θέληση LSD και άλλα ναρκωτικά για να δούνε την επήρειά τους. Το 1965, αποκαλύφθηκε ότι η CIA έκανε τα συγκεκριμένα πειράματα σε ανθρώπους κι έτσι τα σπίτια έκλεισαν.

10. Το πείραμα για τη θεραπεία της σύφιλης

Το πείραμα για τη θεραπεία της σύφιλης, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’40 από Αμερικανούς επιστήμονες, οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδες πολίτες της Γουατεμάλα και μόλυνε ακόμη περισσότερους. Οι γιατροί προκειμένου να δοκιμάσουν την πενικιλίνη ως φάρμακο που θα γιάτρευε τη σύφιλη, μόλυναν φυλακισμένους, στρατιώτες και πόρνες. Η αναγκαστική συνεύρεση στρατιωτών με γυναίκες που ήταν φορείς του βακτηρίου ήταν ο αρχικός τρόπος για να μολυνθούν. Στη συνέχεια για να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική η μετάδοση, χρησιμοποιούσαν ενέσεις. Τα ανυποψίαστα πειραματόζωα μολύνθηκαν με τον ιό της σύφιλης και με άλλα σεξουαλικά νοσήματα χωρίς να το γνωρίζουν.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button