Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
STORIES

Αυτή είναι η Ιστορία του Catering

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Το Catering προέρχεται από τη λέξη «Cater» που σημαίνει σερβίρω και είναι η εξυπηρέτηση ή το σερβίρισμα φαγητού και ποτού στους πελάτες.

Σίγουρα θα έχετε πάει σε κάποιο γάμο ή δεξίωση, στις οποίες έχετε συναντήσει catering να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Παρακάτω, ακολουθούν λίγες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία του.

NOVA

Ως γενική έννοια το catering ορίζεται ως η επιχείρηση παροχής φαγητού και ποτού, συνήθως σε κοινωνικές εκδηλώσεις και με επαγγελματική ιδιότητα είτε επιτόπου είτε σε απομακρυσμένο χώρο. Οι υπάλληλοι του catering είναι υπεύθυνοι για την αγορά αγαθών, την προετοιμασία φαγητού και το σερβίρισμα των γευμάτων και των ποτών.

Το catering έχει πλούσια ιστορία, που χρονολογείται από την 4η χιλιετία π.Χ. στην Κίνα. Η κουλτούρα των μεγάλων τραπεζιών με πολλά φαγητά, ποτά και καλεσμένους ήταν επίσης παρούσα στην παλιά Αίγυπτο εκείνη την εποχή και οι περισσότερες υπηρεσίες παρέχονταν από σκλάβους. Επισήμως, οι Αρχαίοι Έλληνες έκαναν το catering εμπόριο προσφέροντας υπηρεσίες catering στα πανδοχεία και τους ξενώνες τους που διήρκεσαν μέχρι τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στο Μεσαίωνα η εστίαση επικεντρωνόταν γύρω από τα μοναστήρια και τα χριστιανικά προσκυνήματα στην Ευρώπη. Το εμπόριο μαζικής εστίασης διαδόθηκε κατά τη βασιλεία του Καρλομάγνου.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Στα τέλη του Μεσαίωνα, οι νέοι αστοί και η νομισματική οικονομία βοήθησαν τη δημοτικότητα του catering να ανθίσει. Τον 14ο και 15ο αιώνα η βιομηχανία catering τράβηξε την προσοχή των Γερμανών νομοθετών και τότε ήταν που άρχισαν να διαμοφώνονται και οι πρώτοι κανονισμοί για τα τρόφιμα και τη μπύρα. Αλλά μεγάλο μέρος της βιομηχανίας εξακολουθούσε να εμφανίζεται κυρίως σε γιορτές και εορτασμούς για βασιλιάδες και άλλους ευγενείς όμως μετά τη Γαλλική επανάσταση τον 18ο αιώνα και την έλλειψη αριστοκρατίας, οι συντεχνίες εστίασης αναγκάστηκαν να βρουν νέους τρόπους για να πουλήσουν τα ταλέντα τους και ξεκίνησαν τα πρώτα γαλλικά εστιατόρια.

Στην Αμερική, το catering χρονολογείται από την αρχή της ύπαρξης των ΗΠΑ και συνεχίζει να εξελίσσεται. Το 1778 ένας χορός στη Φιλαδέλφεια, με τροφοδοσία από τον Caesar Cranshell, ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση catering στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1820 το catering έγινε μια αξιοσέβαστη και κερδοφόρα επιχείρηση με ιδιοκτήτες κυρίως Αφροαμερικανούς.

Mechanical Solutions

Το 1840 ο αφροαμερικανός Ρόμπερτ Μπογκλ γνωστός ως ο «Αρχηγός του Catering», έδωσε τη δυνατότητα στον κλάδο να εξατομικεύσει αυτό που ήθελε να είναι το catering. Άνοιξε ένα κομψό εστιατόριο στη Φιλαδέλφεια το 1813. Αναγνωρισμένος για τις δημοφιλείς κρεατόπιτες του, ήταν πολύ γνωστός ως τελετάρχης σε πολυτελείς γάμους, κηδείες και συμπόσια για τους πλούσιους πελάτες του. Η νέα βιομηχανία του Bogle εισήγαγε την αφροαμερικανική κοινότητα σε υψηλότερα κοινωνικά και οικονομικά κλιμάκια ως σεφ, σερβιτόρους και επιχειρηματίες, και άνοιξε τον δρόμο για την αυτοκρατορία των εταιρειών catering που ανήκαν σε μαύρους. Στον Bogle πιστώνεται όχι μόνο η γέννηση μιας ολόκληρης βιομηχανίας, αλλά η δημιουργία του Guild of Caterers και η εκπαίδευση ορισμένων από τους επικεφαλής των μετέπειτα μεγάλων εταιρειών catering των Μαύρων: Prossers, Thomas Dorsey (Jones, Dorsey και Minton), Jeffery Chew , St. John Appo, και Peter Augustin(e), ο οποίος κληρονόμησε τον θρόνο του Bogle ως βασιλιάς της Φιλαδέλφειας catering.

Στη δεκαετία του 1930, η Σοβιετική Ένωση, δημιουργώντας πιο απλά μενού, άρχισε να αναπτύσσει κρατικά καταστήματα δημόσιας εστίασης ως μέρος των πολιτικών της κολεκτιβοποίησης. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εφαρμόστηκε ένα σύστημα δελτίων και οι άνθρωποι συνήθισαν στη δημόσια εστίαση. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί επιχειρηματίες αγκάλιασαν το catering ως εναλλακτικό τρόπο παραμονής στις επιχειρήσεις μετά τον πόλεμο. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, το σπιτικό φαγητό ξεπεράστηκε από το φαγητό σε δημόσιες εγκαταστάσεις εστίασης.

Από τη δεκαετία 1970 και έπειτα,  το catering άρχισε πραγματικά να γίνεται δημοφιλές, ειδικά με περισσότερες γυναίκες που άρχισαν να εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό. Οι νοικοκυρές προσπαθούσαν να κάνουν δικές εταιρείες catering έξω από τα σπίτια τους, ωστόσο δεν ήταν βιώσιμο λόγω των περιορισμένων κουζινών και χώρων. Έφερναν το φαγητό τους σε πάρτι/εκδηλώσεις και βοηθούσαν στο σερβίρισμα του φαγητού. Καθώς άρχισαν να νομιμοποιούν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές και να υιοθετούν νέα στυλ μαγειρικής, ο κλάδος απέκτησε περισσότερο “πρεστίζ”.

Στη χρονική περίοδο από το νέο μιλένιουμ μέχρι και το σήμερα, πολλά εστιατόρια και οργανισμοί άρχισαν επίσης να προσθέτουν τμήματα «Catering» ως πηγή παραπάνω εσόδων και καλύτερης διαφήμισης. Σήμερα, όταν αναζητάτε μια εταιρεία τροφοδοσίας για να παρέχει φαγητό για την εκδήλωσή σας, δεν θα περιοριστούν απλώς στο φαγητό, αλλά θα παρέχουν και εξαιρετικό σέρβις, διακόσμηση, ακόμα και μέσα διασκέδασης. Γενικά μια υπηρεσία catering στο σήμερα θα κάνει τα πάντα για να είναι η εκδήλωσή σας πετυχημένη.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο