Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

Οι μεγαλύτερες μπασκετικές στιγμές και παιχνίδια που έγραψαν ιστορία

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Ο αθλητισμός είναι ένα πεδίο της διασκέδασης γεμάτο συγκινήσεις. Το πιο εντυπωσιακό πράγμα σε ό,τι αφορά τα έντονα συναισθήματα που προσφέρουν τα σπορ είναι ότι δεν χρειάζεται να είμαστε πρωταγωνιστές για να απολαύσουμε αυτές τις συγκινήσεις. Αντίθετα, ακόμη και σαν θεατές, ακόμη και ως άνθρωποι που ίσως δεν έχουμε κανένα ταλέντο σε κάποιο σπορ, μπορούμε να βιώσουμε ακριβώς τα ίδια με τους αθλητές που παλεύουν μέσα στα γήπεδα και να νιώσουμε χαρές ή νίκες, ενθουσιασμό ή απογοήτευση, με την ίδια ένταση ή και ακόμη μεγαλύτερη.

Η Ελλάδα είναι μία από τις πολλές χώρες του πλανήτη όπου ο αθλητισμός είναι συνδεδεμένος με την καθημερινότητα της κοινωνίας. Πρόκειται, όμως, για μία από τις λίγες δυτικές χώρες όπου το ποδόσφαιρο κυριαρχεί σε αριθμό ομάδων και φιλάθλων, αλλά το μπάσκετ θεωρείται το άθλημα που συγκλονίζει την πατρίδα μας. Αυτό φυσικά είναι απόλυτα φυσιολογικό, χάρη στο θαύμα του 1987 από την εθνική Ελλάδας, στις πολλές συμμετοχές της «γαλανόλευκης» σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και στις τεράστιες επιτυχίες που έχουν καταγράψει ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός στη EuroLeague.

NOVA

Δεν είναι, φυσικά, μόνο αυτοί οι λόγοι. Η Ελλάδα έχει μία εντυπωσιακή αγάπη για το θέαμα που προσφέρουν οι μεγάλοι αστέρες του μπάσκετ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, κάτι που συνέβη πριν ακόμη το στοίχημα ΝΒΑ μπει στη ζωή μας για να μας κάνει να γνωρίσουμε ακόμα πιο πολλά μυστικά της λίγκας. Η σχέση αγάπης μεταξύ των Ελλήνων φιλάθλων και της πιο θεαματικής και σημαντικής λίγκας μπάσκετ του κόσμου ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπήκε στο πάνθεον της ιστορίας του ΝΒΑ, με κατακτήσεις τροπαίου πρωταθλητή, τίτλους MVP και συμμετοχές στα All-Star Games ως βασικός πρωταγωνιστής. Δικαίως, λοιπόν, το μπάσκετ θεωρείται το κυρίαρχο άθλημα στις καρδιές των Ελλήνων, γι’ αυτό καταγράφουμε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές του στην ιστορία του αθλήματος.

Αναμφισβήτητα, ακόμη κι εκείνοι που δεν είχαν γεννηθεί το 1989 έχουν ακούσει για τον μεγάλο Μάικλ Τζόρνταν και είναι πολύ πιθανό να έχουν δει το περίφημο καλάθι του κόντρα στους Κλίβελαντ Καβαλίερς στη σειρά των πλέι οφ του ΝΒΑ εκείνης της χρονιάς. Με τρία δευτερόλεπτα να απομένουν, ο «Air» έγραψε ιστορία με το περίφημο «The Shot», που έχει αναλυθεί τόσο πολύ στο «The Last Dance», το ντοκιμαντέρ σχετικά με τη ζωή του. Ο αντίπαλός του δεν μπόρεσε να σταματήσει το καλάθι που χάρισε στους Σικάγο Μπουλς τη νίκη και τους έστειλε στον τελικό για να κατακτήσουν τον τίτλο.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Ο Τζόρνταν συμμετείχε φυσικά το 1992 στην περίφημη «Dream Team» που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του ίδιου καλοκαιριού. Οι επαγγελματίες του ΝΒΑ δεν έπαιρναν μέρος στους Αγώνες ως τότε, αλλά όταν αποφασίστηκε να πάει η καλύτερη δυνατή δωδεκάδα στην Ισπανία, είχε ήδη βγει νικητής. Οι Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ, Σκότι Πίπεν, Τζον Στόκτον, Καρλ Μαλόουν, Πάτρι Γιουίνγκ, Τσαρλ Μπάρκλεϊ ήταν στο ρόστερ, συνεπώς κανείς δεν μπορούσε να τους σταματήσει.

Mechanical Solutions

Ο Κόμπε Μπράιαντ δεν ήταν φυσικά παρών, αλλά έγραψε τη δική του ιστορία στα παρκέ με διαφορετικό τρόπο. Το 2006 πέτυχε 81 πόντους (καλά διαβάσατε) εναντίον των Τορόντο Ράπτορς, δείγμα της απαράμιλλης τεχνικής και ικανότητάς του. Ο θρύλος του παίκτη των Λος Άντζελες Λέικερς σταμάτησε απότομα, αλλά δεν ξεχνιέται ποτέ.

Το ΝΒΑ και η Ελλάδα έχουν τους δικούς τους παράξενους δεσμούς. Την ίδια χρονιά με το απίστευτο επίτευγμα του Κόμπε, η Ελλάδα αντιμετώπισε την Dream Team στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ. Η «επίσημη αγαπημένη» με τους Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Ντικούδη, Τσαρτσαρή και άλλους, έβαλε φρένο στα αστέρια του ΝΒΑ, Λεμπρόν Τζέιμς, Καρμέλο Άντονι, Κρις Πολ και Ντουέιν Γουέιντ.

Μιλάμε για μία εθνική ομάδα που έχει γράψει ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό, αρχής γενομένης από το μαγικό 1987. Τότε που ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φασούλας «και τα άλλα παιδιά» έβγαλαν μία χώρα στους δρόμους μετά την κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο ΣΕΦ. Το όνομα κάθε παίκτη εκείνης της ομάδας έμεινε στην ιστορία και μνημονεύεται ως σήμερα, μετά τη νίκη με 103-101 σε βάρος της πανίσχυρης -ενωμένης τότε- Σοβιετικής Ένωσης.

Σήμερα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελεί το αστέρι του ελληνικού μπάσκετ, αφού δοξάζει τη χώρα μας στο ΝΒΑ. Μέσα σε λίγα χρόνια έφτασε στην κορυφή του παγκοσμίου μπάσκετ, με έναν τίτλο MVP το 2019 και έναν τίτλο ΝΒΑ δύο χρόνια αργότερα. Φυσικά, σήμερα μαζί με τον Λεμπρόν Τζέιμς αποτελούν τα μεγαλύτερα ονόματα της λίγκας και είναι οι πιο αναγνωρίσιμοι παίκτες της.

Θα ήταν, πάντως, άστοχο να αφήσουμε εκτός λίστας το επίτευγμα του -τότε- rookie Μάτζικ Τζόνσον, που σε ηλικία 20 ετών και στην πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ έπαιξε σε πέντε διαφορετικές θέσεις στον ίδιο αγώνα! Στον έκτο τελικό εκείνης της χρονιάς πέτυχε 42 πόντους, «κατέβασε» 15 ριμπάουντ και μοίρασε 7 ασίστ, για να δώσει στους Λέικερς τον πρώτο τίτλο μετά το 1972.

Τέλος, ο Παναθηναϊκός μετράει έξι τρόπαια στη EuroLeague (και ο Ολυμπιακός άλλα 3, για να επιβεβαιωθεί η ελληνική κυριαρχία στη διοργάνωση), αλλά το πρώτο στο Παρίσι το 1996 είναι εκείνο που όλοι θυμούνται περισσότερο, αφού με τον Ντομινίκ Ουίλκινς στο ρόστερ του είχε ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα με 67-66.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button