Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

Σουβλάκι τυλιχτό: Η ιστορία του πιο δημοφιλούς junk food των Ελλήνων

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Είναι για σχεδόν έναν αιώνα το πιο αγαπημένο junk food των Ελλήνων και όμως αυτό το καλοκαίρι πολλοί ίσως να το στερηθούν. Ο λόγος για το σουβλάκι, το έδεσμα που γνωρίζουν και ανυπομονούν να φάνε όλοι οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας.

Από το 1924 μέχρι σήμερα το σουβλάκι είναι το σήμα κατατεθέν των Ελλήνων αλλά το τελευταίο διάστημα μοιάζει απλησίαστο. Ο πληθωρισμός και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησαν σε πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής του σουβλακιού, τόσο ώστε να είναι όνειρο απατηλό για πολλούς πολίτες.

NOVA

Πίτα, γύρος ή καλαμάκι, ντομάτα, τζατζίκι και κρεμμύδι είναι τα βασικά συστατικά που κάνουν το σουβλάκι τόσο νόστιμο και τόσο διάσημο. Αυτό το καλοκαίρι όμως με την τιμή του να φτάνει κατά μέσο όρο 3.50-4.00 ευρώ είναι σίγουρο ότι οι πωλήσεις του θα καταρρακωθούν.

Από που ξεκίνησε το σουβλάκι

Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο της Μαρίνας Πετρίδου και του Τάσου Μπρεκουλάκη «Σουβλάκι», το εθνικό μας έδεσμα είναι ίσως από τα μοναδικά ελληνικά φαγητά που δεν ξεκίνησαν από την επαρχία αλλά από την Αθήνα.

Mechanical Solutions

Το πρώτο μαγαζί που έφτιαξε και σέρβιρε το σουβλάκι ήταν το Αιγυπτιακόν στη Νίκαια, το 1924. Σήμερα, το εν λόγω μαγαζί δεν λειτουργεί ούτε στη θέση, ούτε με τη διοίκηση που το ξεκίνησε τότε, όμως στην περιοχή υπάρχουν κι άλλα ιστορικά μαγαζιά.

Ο Ισάκ Μερακλίδης ήταν αυτός που έφερε το σουβλάκι από την Αίγυπτο και έφτιαξε το πρώτο Αιγυπτιακόν. Το δεύτερο λειτουργούσε στην πλατεία Μοναστηρακίου, στο χώρο που σήμερα εκμεταλλεύεται ο Μπαϊρακτάρης. Ο μπάρμπα Ισάκ ήταν Αρμένης από τα Άδανα. Κυνηγημένος από τους Τούρκους, πέρασε στην Αίγυπτο ως πολιτικός πρόσφυγας και κατέληξε στην Αθήνα, άλλαξε το αληθινό του όνομα, το Μισάκ Ανισπικιάν, και ξεκίνησε νέα καριέρα ως Μερακλίδης φτιάχνοντας κεμπάπ από πρόβειο κρέας, πίτα και ντομάτα, όλα ψημένα στα κάρβουνα.

Η Λιβαδειά θα καθιερώσει το καλαμάκι με ψωμί αργότερα, στη δεκαετία του ’50, ενώ το πρώτο ντονέρ από κιμά θα κάνει την εμφάνισή του στην Αθήνα το 1962, μέχρι η Δικτατορία των Συνταγματαρχών να επιβάλει το χοιρινό (σε σουβλάκι, γύρο κ.λπ.) αλλάζοντας διά νόμου τη γεύση της ελληνικής λιχουδιάς του δρόμου.

Από λαϊκό έδεσμα σε είδος πολυτελείας

Με την τιμή του ανά τεμάχιο να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές και τα 3.50 ευρώ, το σουβλάκι είναι πια φαγητό αρκετά ακριβό. Αν σκεφτεί κανείς τα χρήματα που πρέπει να δαπανήσει μια οικογένεια για να φάει σουβλάκια θα δει ότι υπάρχουν στην Ελλάδα ακόμα και junk food με πολύ πιο χαμηλή τιμή. Η «χάρη» του σουβλακιού, ή καλύτερα της τιμής του έφτασε μέχρι και το Reuters.

Σε ειδικό ρεπορτάζ το πρακτορείο αναφέρει: «Καθώς οι Έλληνες εστιάτορες προετοιμάζονται για την καλοκαιρινή περίοδο, παρακολουθούν προσεκτικά τις δυνητικά επιζήμιες επιπτώσεις του πληθωρισμού – όπως φαίνεται επαρκώς από την ραγδαία αύξηση της τιμής του γνωστότερου και δημοφιλέστερου σνακ τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες. Το κλασικό ελληνικό φαγητό με ψητό κρέας τυλιγμένο σε πίτα με σαλάτα και τζατζίκι κοστίζει πλέον 3,50 ευρώ κατά μέσο όρο στην Αθήνα και είναι αυξημένο κατά 30% από το περασμένο καλοκαίρι», αναφέρει το το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο και προσθέτει πως «οι μέσες τιμές για το σουβλάκι έχουν αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από τις βασικές μετρήσεις του πληθωρισμού -που κυμαίνονται σε υψηλό 28 ετών γύρω στο 10% στην Ελλάδα».

Με το κόστος των κύριων συστατικών του – κρέας, λαχανικά και ηλιέλαιο – να έχει αυξηθεί απότομα μαζί με τις τιμές της ενέργειας, καθώς ο πόλεμος και η πανδημία διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, η αύξηση αυτή αποκαλύπτει μερικές από τις κύριες πιέσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία σε επίπεδο βάσης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button