Europlan

Xaritakis
LIFE

Καλοκαιρινή πλοήγηση στο Διαδίκτυο: Τι να προσέχουν τα παιδιά

Έρευνα έδειξε ότι μία στις έξι συνομιλίες ανηλίκων με ενήλικους χρήστες επεκτάθηκε σε σεξουαλικά ζητήματα - Ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Η χρήση του διαδικτύου, είναι μια ασχολία που τείνει να αυξάνεται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες από τα παιδιά όλων των ηλικιών.

Σε μια συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογικά κοινωνία, το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στα παιδιά, όπως εξοικείωση με την τεχνολογία, ψυχαγωγία, ενίσχυση της κοινωνικοποίησής τους, εκπαίδευση και πρόσβαση σε πηγές που μπορούν να διευρύνουν το γνωστικό τους πεδίο.

“IN_AND_OUT

Παρόλα αυτά, η εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου κρύβει και πολλούς κινδύνους, τόσο για την ψυχολογική, όσο και για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών.

Όπως επισημαίνει η επιστημονική Ομάδα του «Χαμόγελου του Παιδιού», οι κίνδυνοι που μπορούν να προκύψουν από τη χωρίς επίβλεψη, χρήση διαδικτύου:

Mechanical Solutions

– Επικοινωνία με άγνωστα άτομα που συχνά παραπλανούν ή εξαπατούν τα παιδιά.
– Έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο/κακόβουλες ιστοσελίδες, όπου προβάλλεται βίαιο, υβριστικό, πορνογραφικό ή ρατσιστικό υλικό.
– Εκφοβισμός, παρενόχληση, εκμετάλλευση (Cyber Bullying).
– Υποκλοπή προσωπικών στοιχείων (φωτογραφίες, βίντεο, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών).
– Εθισμός
– Περιορισμός κοινωνικών δεξιοτήτων
– προσκόλληση στον ψηφιακό κόσμο και απομάκρυνση από την πραγματική ζωή.

Σε πρόσφατη έρευνα μαθητών-εθελοντών του Ευρωπαϊκoύ Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου “YouSmile” του Οργανισμού, με αυστηρή παράλληλη επιτήρηση από εξειδικευμένους επιστήμονες του Οργανισμού, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο αναφορικά με επικοινωνία με άγνωστα άτομα προέκυψε πως:

– Από τις 88 συνομιλίες που πραγματοποίησαν, συνέχισαν τη συνομιλία οι 51 χρήστες (58%), με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη, γνωρίζοντας ότι μιλάνε με ανήλικη
– 14 χρήστες (16%) με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη, σεξουαλικοποίησαν τη συζήτηση, grooming ή πίεσαν για αποστολή φωτογραφικού υλικού
– Από τις 14 συνομιλίες: σε 5 (35%) έγινε grooming, σε 2 (14%) υπήρχε πίεση αποστολής φωτογραφικού υλικού της ανήλικης, σε 2 (14%) στάλθηκε άσεμνο υλικό στην ανήλικη και στις υπόλοιπες 5 (35%) υπήρχε σεξουαλικοποίηση.

Συμπερασματικά, 1 στις 6 συνομιλίες με ενήλικους χρήστες που πραγματοποιήσαμε, με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη, προχώρησε σε σεξουαλικοποίηση της συζήτησης, ή κάποια μορφή συνομιλίας, παραβιαστική για τα παιδιά.

Για την αποφυγή των παραπάνω είναι σημαντική η πρόληψη και η προστασία των παιδιών από κάθε είδους κίνδυνο. Το οικογενειακό περιβάλλον είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που θα φροντίσει για την ομαλή χρήση του διαδικτύου από το παιδί.

Προτείνεται προς τους γονείς και κηδεμόνες ή φροντιστές των παιδιών:

– Επικοινωνία και ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν στο διαδίκτυο.
– Δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στο παιδί και στην οικογένεια προκειμένου το παιδί να μπορέσει να μοιραστεί οτιδήποτε το προβληματίσει.
– Εποπτεία από τους γονείς κατά τη διάρκεια που το παιδί χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.
– Οριοθέτηση και επιβολή κανόνων για ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο.
– Αποκλεισμός ιστοσελίδων που δεν ενδείκνυνται για την ηλικία των παιδιών.
– Εφαρμογή ρυθμίσεων απορρήτου, προγράμματα γονικού ελέγχου κι εφαρμογές ειδικά διαμορφωμένες για παιδιά (όπως το Youtube Kids).

Συνοπτικά, το διαδίκτυο μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη των παιδιών. Στόχος μας δεν είναι η δαιμονοποίηση του διαδικτύου.

Αντιθέτως, ενημερωνόμαστε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση του και θωρακίζουμε τα παιδιά μας μέσα από τη συζήτηση και τον διάλογο. Τελικά, αυτό που χρειάζεται είναι η σωστή εκπαίδευση κι επιμόρφωση τόσο των γονέων και φροντιστών, όσο και των παιδιών για τη σωστή κι ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο!

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε  στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111», ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button