Nbaxevanis

Europlan
KOSA
LIFE

Οι μεγάλες αλλαγές στο σπίτι μας σύμφωνα με προβλέψεις και εκτιμήσεις για το μέλλον

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Συνηθίζουμε να μιλάμε για τις τάσεις της χρονιάς και να αποφεύγουμε να μιλήσουμε για το απώτερο μέλλον. Πράγμα σοφό και σωστό κατά πολλές έννοιες, καθώς όπως η σύγχρονη Ιστορία έχει αποδείξει, το μέλλον είναι πλήρως απρόβλεπτο.

Μέσα σε περίπου 30 χρόνια (1990 – 2020) ζήσαμε συμπυκνωμένες εξελίξεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα απαιτούνταν αρκετοί αιώνες. Για αυτό και το να μιλήσουμε για το πώς θα είναι το σπίτι το 2050 (από την έννοια και τη λειτουργία του, μέχρι τις συνήθειες και τις τάσεις) είναι παρακινδυνευμένο. Το να μιλήσουμε όμως για το 2035 είναι πιο ασφαλές.

NOVA

Με βάση, λοιπόν, τους ειδικούς ας δούμε ορισμένες προβλέψεις και περιθωριακές ιδέες που μπορεί να γίνουν mainstream έως το 2035 και οι οποίες φανερώνουν πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα ζούμε τα επόμενα χρόνια, με το σπίτι ως σημείο αναφοράς. Στην κρίση σας.

Παραμονή στις πόλεις

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Παρά την υπόσχεση για εικονικά γραφεία και την εξ αποστάσεως εργασία, μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας αρκετοί άνθρωποι θα κάνουν περισσότερες από μία δουλειές, και για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, αλλά και γιατί καμία δεν θα αποτελεί τη μόνιμη απασχόλησή τους. Αυτό θα οδηγεί τους ανθρώπους να κατοικούν κοντά στον τόπο εργασίας τους, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς θα ζούμε εντός ή πολύ κοντά σε αστικά κέντρα.

Οι άνθρωποι θα αισθανθούν επίσης την ανάγκη να ζουν σε αστικές περιοχές λόγω των ευκαιριών πρόσβασης σε μια σύγχρονη πλατφόρμα υπηρεσιών που θα είναι δύσκολο να βρεθεί σε περιοχές με λιγότερο πυκνή συγκέντρωση. Έτσι, η επιστροφή στα χωριά θα είναι κάτι που θα αφορά κατά βάση τους συνταξιούχους.
Την ίδια στιγμή, οι πόλεις θα διαθέτουν υπερ-συνδεσιμότητα με τον online κόσμο και το 6G θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας σειράς υπηρεσιών υποστήριξης για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, κάτι που επίσης θα ενισχύσει την τάση για παραμονή στην πόλη.

Mechanical Solutions

Συγκατοίκηση και εξωστρέφεια

Εναλλακτικές μορφές κατοικίας και κατοίκησης θα αναζητηθούν ως αντίβαρο των ολοένα ανοδικών τιμών των ενοικίων και της απόκτησης στέγης. Η συγκατοίκηση, η διαμονή σε οικήματα με κοινόχρηστους χώρους και η υποβάθμιση της κουζίνας ως χώρος προετοιμασίας φαγητού αποτελούν μια ισχυρή πιθανότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν συνήθως μόνοι (singles) δεν θα μαγειρεύουν, αλλά θα αγοράζουν φαγητό απέξω, αναδιαρθρώνοντας έτσι τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού.
Το ενδεχόμενο ακίνητα που μέχρι πρότινος ήταν για οικιστική χρήση να μετατραπούν σε ακίνητα για ειδικές εμπορικές χρήσεις (εργαστήρια, χώροι εκδηλώσεων) είναι επίσης πιθανό, καθώς θα αποφέρει περισσότερα χρήματα στους ιδιοκτήτες. Αρκεί, βέβαια, κάτι τέτοιο να επιτραπεί από τη νομοθεσία.

Ανάπλαση και νέα σημεία ενδιαφέροντος

Η ανάπλαση νεκρών και υποβαθμισμένων ζωνών στα αστικά κέντρα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Όταν οι επικοινωνίες, η ενέργεια και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κατοίκων, ξεχασμένα τμήματα των πόλεων θα μπορούν να μετατραπούν σε ολοζώντανες και παραγωγικές περιοχές. Παράλληλα, η ανάπτυξη αυτή θα δημιουργήσει νέους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, εκδηλώσεων και συμμετοχής, που παλαιότερα κάτι τέτοιο θα ακουγόταν μόνο ως ανέκδοτο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο