Europlan

Xaritakis
ΥΓΕΙΑ

Βοήθησε το «Πρώτα το Παιδί» να καλύψει τον εμβολιασμό 8 παιδιών σε ανάγκη κατά της μηνιγγίτιδας Β

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Το εμβολιαστικό κενό της πανδημίας και η ευαλωτότητα των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος καθιστούν αναγκαίο το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο δεν αποζημιώνεται ούτε για ασφαλισμένους.

Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β αποτελεί μια σπάνια, αλλά επικίνδυνη νόσο, που προκαλείται κατά κύριο λόγο από το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου Β και μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών εκκρίσεων και σάλιου. Προσβάλει όλες τις ηλικίες, με μεγαλύτερη συχνότητα στα βρέφη και νήπια, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Η νόσος μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να επιφέρει το θάνατο ακόμα και μέσα σε 24 ώρες, ενώ προκαλεί και μόνιμες διαταραχές, όπως κώφωση, επιληψία, εγκεφαλική και νεφρική βλάβη (1).

“IN_AND_OUT

Στην Ελλάδα, το κόστος του εμβολιασμού κατά της μηνιγγίτιδας Β δεν καλύπτεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας ούτε για ασφαλισμένους (2) και ανέρχεται στα 210€ για τις δύο δόσεις που εξασφαλίζουν πλήρη εμβολιαστική κάλυψη. Από την άλλη πλευρά, η πανδημία του κοροναϊού και το εμβολιαστικό κενό που αυτή επέφερε, δημιούργησαν ανησυχία στην ιατρική κοινότητα, αλλά και αύξηση των κρουσμάτων της μηνιγγίτιδας Β (3).

«Αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα…το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%», (Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, Μάρτιος 2021). Από την πλευρά της, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής έχει επισημάνει, ακόμη και πριν την πανδημία, την ανάγκη ένταξης του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β στη λίστα αποζημίωσης, ειδικά για τα βρέφη κάτω του ενός έτους και τους έφηβους, που αποτελούν ομάδες με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, ενώ ο Π.Ο.Υ. έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη των επιδημιών της μηνιγγίτιδας έως το 2030, με βασικό όχημα τη διεύρυνση του εμβολιασμού.

Mechanical Solutions

Αναλυτικότερα στοιχεία δείχνουν πως οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να οδηγηθούν στο θάνατο εάν νοσήσουν, λόγω μεγαλύτερης δυσκολίας πρόσβασης σε έγκαιρη ιατρική φροντίδα (4), ενώ τα παιδιά που υποσιτίζονται αποτελούν επίσης πληθυσμό σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών νευρολογικών επιπλοκών και θανάτου από τη νόσο (5).

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Πρώτα το Παιδί, η οργάνωση που ενδυναμώνει παιδιά που ζουν στην Ελλάδα στο όριο της φτώχειας, δημιούργησε καμπάνια crowdfunding με στόχο να συγκεντρώσει 2.000 ευρώ (κόστος αγοράς εμβολίων και εμβολιασμού από παιδίατρο) για να εμβολιάσει άμεσα 8 παιδιά οικογενειών σε ανάγκη, κατά της μηνιγγίτιδας Β.

Μπορείς να ενισχύσεις την καμπάνια εδώ: https://bit.ly/emvolia_se_8_paidia και να βοηθήσεις ένα ευάλωτο παιδί να προστατευθεί από μια νόσο που μπορεί να απειλήσει ακόμη και τη ζωή του!

Τι είναι το «Πρώτα το Παιδί»

Στηρίζουμε παιδιά και οικογένειες στην Ελλάδα, που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό. Οι ωφελούμενοί μας είναι οικογένειες που πασχίζουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και παράλληλα, να προσφέρουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Οικογένειες είτε μονογονεϊκές, είτε με τον έναν ή και τους 2 γονείς άνεργους, χτυπημένες από την μακροχρόνια και συνεχιζόμενη οικονομική κρίση της χώρας και την πανδημία που την ακολούθησε, με παιδιά κάθε ηλικίας και με ποικίλες, αλλά πάντα επείγουσες ανάγκες.

Βελτιώνοντας τις ζωές των παιδιών, ελπίζουμε με την πάροδο του χρόνου να τα ενδυναμώσουμε ώστε να μεταμορφώσουν τις ζωές τους, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να φέρουν ουσιαστική αλλαγή στην κοινωνία μας.

Σε συνεργασία με το Δήμο Αιγάλεω, παρέχουμε σε 20 παιδιά (και συνολικά 39 ωφελούμενους μαζί με τα οικογενειακά μέλη), ποιοτική διατροφή (λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι κ.α.), παρακολούθηση από παιδίατρο, οδοντίατρο και διατροφολόγο, καθώς και μαθήματα Αγγλικών και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:

Αμαλία Ζωβοΐλη – Συνιδρύτρια Πρώτα το Παιδί

amalia@protatopaidi.org


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button