ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Aργή η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης

Αμερικανοί επιστήμονες υπολόγισαν ότι η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε πολύ πιο αργά από ό,τι υπολογιζόταν μέχρι σήμερα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η άνοδος θα επισπευσθεί τις επόμενες δεκαετίες.

Ο παλαιότερος μετρητής της στάθμης του νερού στη Γερμανία βρίσκεται στο Κουξχάφεν και από τον 19ο αιώνα συγκεντρώνει στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει τις τελευταίες δεκαετίες, η εικόνα της στάθμης των υδάτων είναι σταθερή. Κάτι λιγότερο από δύο χιλιοστά το χρόνο έχει αυξηθεί η στάθμη στον γερμανικό όρμο του Κουξχάφεν τα τελευταία 150 χρόνια.

caffeine adv2020b

Μπορεί όμως ένας γερμανικός όρμος να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης σε παγκόσμιο επίπεδο; Ο Σένκε Ντάνγκεντορφ, από το Ινστιτούτο Ερευνών για το Νερό και το Περιβάλλον στο Ζίγκεν, υποστηρίζει πως η μέτρηση των μεταβολών όσον αφορά τη στάθμη του νερού της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ δύσκολη και εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τοπικές ιδιαιτερότητες.

Μια νέα έκθεση που δημοσιοποιήθηκε πριν από δύο ημέρες στο περιοδικό Nature επιχειρεί να λύσει το μυστήριο των παγκόσμιων μέσων μετρήσεων. Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μέσα από περίπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η στάθμη του νερού της θάλασσας δεν ανεβαίνει διαρκώς, αλλά επισπεύσθηκε από το τέλος του 20ού αιώνα.

neratzoulis neo

Ασφαλείς μόνο οι μετρήσεις μέσω δορυφόρου

Οι μετρήσεις όμως δεν είναι πλήρεις, όπως εξηγεί ο Σένκε Ντάνγκεντορφ. «Παγκόσμιες μετρήσεις στην επιφάνεια της θάλασσας μέσω δορυφόρου υπάρχουν από το 1992. Πριν από το 1992 είχαμε δείκτες μέτρησης που είχαμε τοποθετήσει κατά τόπους στις ακτές».

Ωστόσο, οι μετρήσεις τους δεν είναι ασφαλείς. «Επηρεάζονται περιφερειακά από συστήματα ανέμων, τα οποία μέσα στον ωκεανό μεταφέρουν εδώ και εκεί ποσότητες νερού. Οι ειδικοί αυτοί δείκτες μετρήσεις τοποθετούνται και στο έδαφος και το έδαφος μπορεί ανάλογα να ‘ανέβει’ ή να ‘κατέβει’ σε σχέση με τον ωκεανό» εξηγεί ο Σένκε Ντάνγκεντορφ.

Μια ακόμα δυσκολία που αφορά τις μετρήσεις είναι ότι δείκτες μετρήσεων υπήρχαν μέχρι το 1950 μόνο στις ευρωπαϊκές και στις βορειοαμερικανικές ακτές, «στο νότιο ημισφαίριο στις αρχές του 20ού αιώνα υπήρχαν μόνο δύο στην Αυστραλία και ένας στη Νέα Ζηλανδία αλλά κανένας δείκτης μέτρησης στην Νότια Αμερική και στην Αφρική» λέει ο γερμανός επιστήμονας.

Οι μετρήσεις έγιναν ευκολότερες και άρχισαν να έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία από τότε που ξεκίνησαν να γίνονται μέσω δορυφόρου και βάσει αυτών διαφαίνεται πως μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα επισπευσθεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Μαρία Ρηγούτσου

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button