ΕΛΛΑΔΑ

4.000 Έλληνες μηχανικοί σε αναζήτηση δουλειάς σε Δύση και Μέση Ανατολή

Όχι, ένας, όχι δύο, όχι εκατοντάδες, αλλά συνολικά 4.000 πολιτικοί μηχανικοί διαγράφονται ετησίως την τελευταία πενταετία από τα μητρώα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, εξαιτίας της μεγάλης κρίσης που περνά ο κατασκευαστικός κλάδος. Ο κυριότερος λόγος είναι η ανυπαρξία τεχνικού αντικειμένου που οδηγεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας στο εξωτερικό αλλά και οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν γονατίσει τον κλάδο.

Ο σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ) υποστηρίζει ότι περίπου 3.000 έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και ανάμεσα σε αυτούς δεν είναι μόνο οι απόφοιτοι των πολυτεχνικών σχολών που αναζητούν δουλειά και ένα καλύτερο μέλλον αλλά και καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι μεταναστεύουν με τις οικογένειές τους λόγω ζημιών, περιορισμένης απασχόλησης και αυξημένων εξόδων συντήρησης γραφείων στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί, είτε έχουν αναστείλει δραστηριότητες γιατί είχαν την «πολυτέλεια» να το κάνουν. Το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί λόγω του νέου ασφαλιστικού που σύμφωνα με τους επαγγελματίες θα δώσει την χαριστική βολή στον κλάδο.

Όπως επισήμανε την Τρίτη σε συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών κ. Βασίλης Μπαρδάκης, το φαινόμενο της μετανάστευσης επιστημονικού δυναμικού έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με τους νέους να προγραμματίζουν μαζικά την φυγή τους στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για φαινόμενο “brain drain” (διαρροή εγκεφάλων).
Οι κυριότερες χώρες που κατευθύνονται είναι αναπτυγμένες Ευρωπαικές αγορές όπως Γερμανία, Δανία αλλά και η Μέση Ανατολή με κυρίαρχη την περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Ο κ. Μπαρδάκης υποστηρίζει ότι οι Έλληνες μηχανικοί είναι εξοικειωμένοι με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα κατασκευών, γεγονός που μπορεί να τους εξασφαλίσει ρόλο υπεργολάβου σε πολλά έργα στην διεθνή αγορά. «Οι Ευρωκώδικες είναι διεθνώς αποδεκτοί ως τα πιο προχωρημένα ενιαία πρότυπα σχεδιασμού κατασκευών. Χρησιμοποιούνται στην ΕΕ στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία) στη Μαλαισία, την Σιγκαπούρη και την Σρι Λάνκα», υποστηρίζει και επισημαίνει ότι το τεχνικό υπόβαθρο των μηχανικών τους επιτρέπει να προσαρμοστούν και σε άλλες συστάσεις ή οδηγίες όπως π.χ οι κανονισμοί των ΗΠΑ που βρίσκουν εκτεταμένη εφαρμογή στο σχεδιασμό υδραυλικών, λιμενικών και συγκοινωνιακών έργων.

Για αυτό και σε συνεργασία με την πολιτεία και άλλους φορείς ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών δρομολογεί μία σειρά από πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να εξάγουν την τεχνογνωσία των Ελλήνων μηχανικών και να συγκρατήσουν το κύμα φυγής προς το εξωτερικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close