Τρίτη, 20 Απρ 21
box cafe adv2020
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠαράταση μέτρων στήριξης μέχρι τον Μάϊο – «Δώρο» το 50% σε όλες...

Παράταση μέτρων στήριξης μέχρι τον Μάϊο – «Δώρο» το 50% σε όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές

cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
vasilakis
kingeight 2021a
kokolakis adv 2021 3

Η ασφυξία που συνεχίζει να δημιουργεί η υγειονομική κρίση στην ελληνική οικονομία και το γεγονός ότι τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα για να καλύψουν το σύνολο των απωλειών που έχουν υποστεί εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις φέρνουν ανατροπές σε αρκετούς σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ωστόσο μέχρι τον Μάιο, λένε αρμοδίως, θα συνεχίσουν τα μέτρα ενίσχυσης όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα μειωμένα ενοίκια, εφόσον τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθήσουν να υφίστανται και η αγορά παραμένει ουσιαστικά κλειστή.

mechanical adv 2021

Χιλιάδες επιχειρήσεις που είχαν λάβει μία από τις τρεις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές περιμένουν με αγωνία την απόφαση της κυβέρνησης να μη χρειαστεί να επιστρέψουν το 50% των χρημάτων που έλαβαν, όπως ισχύει για την επιστρεπτέα 4, 5, 6 αλλά και την 7η που θα ανοίξει τον Απρίλιο και θα αφορά τη «ζημιά» που έχουν υποστεί το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

apostolakis adv 2

Οι προκαταβολές

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει ότι θα εντάξουν και τις τρεις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές στο καθεστώς που εφαρμόζεται και για τις υπόλοιπες ώστε να μη χρειαστεί οι ωφελούμενοι να επιστρέψουν το 50% που έλαβαν στην αρχή της πανδημίας.

Ωστόσο αυτή η απόφαση δεν θα ληφθεί άμεσα καθώς όπως λένε αρμοδίως, τα χρήματα που έχουν λάβει επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να ξεκινήσουν να τα επιστρέφουν από τις αρχές του 2022. Κατά συνέπεια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους υπάρχει το περιθώριο να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και το βασικότερο να αποφασιστεί αν το μέτρο της μη επιστρεπτέας προκαταβολής θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που την έλαβαν ή θα υπάρξουν και εκεί κάποιοι κόφτες για να περιοριστεί η απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο.

Επιδότηση δαπανών

Βέβαια στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν την αγωνία τους ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν ούτε 1 ευρώ από εκείνα που έχουν λάβει και θεωρούνται επιστρεπτέα. Από την άλλη, άμεσα θα ισχύσει το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών, που αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που εδώ και έναν χρόνο φυλλορροούν.

Το μέτρο αυτό αφορά επιχειρήσεις με πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που θα προσδιοριστεί σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2019.

Η ενίσχυση θα χορηγηθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021 και θα καλύπτει τα ακάλυπτα πάγια έξοδα που πραγματοποιήθηκαν από 1ης Μαρτίου 2020 και μετά. Μεταξύ των δαπανών αυτών περιλαμβάνονται οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού, οι αμοιβές λογιστών, το ηλεκτρικό ρεύμα, οι δημοτικοί φόροι – τέλη, τα ενοίκια, τα ασφάλιστρα, οι φόροι και τα τέλη κυκλοφορίας μεταφορικών μέσων, ο ΕΝΦΙΑ, οι εργοδοτικές εισφορές.

Η προκαταβολή φόρου

Ωστόσο, στην κυβέρνηση δεν εξετάζουν εφέτος την κατάργηση ή τη μείωση της προκαταβολής φόρου όπως συνέβη πέρυσι, ενώ σε ερωτήματα που έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το αν θα μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος που επιβαρύνει επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου η απάντηση είναι μονολεκτική «όχι».

Σε κάθε περίπτωση, όλοι αναγνωρίζουν στην Καραγεώργη Σερβίας ότι τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί πρέπει να ρυθμιστούν σε πολλές δόσεις διότι οι 24 ή οι 48 που έχουν θεσπιστεί δεν είναι ικανές να οδηγήσουν στην ομαλή αποπληρωμή τους. Ωστόσο οι θεσμοί βάζουν φρένο στην πρόταση για επαναφορά των 120 δόσεων και φαίνεται πως το μόνο που εξετάζουν είναι οι 60 ή οι 72 δόσεις, δηλαδή αποπληρωμή των οφειλών σε 5 ή 6 χρόνια και όχι σε 10, και αυτό υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

zygos gif 2020b
wind one adv
bbq stories2020
notakis adv
tech store adv 2021
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble