Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα με το κυβικό και το μέτρο σε όσους «κλείνουν» τις παραλίες

Από 2.000 έως 60.000 ευρώ θα πληρώνουν όσοι παρεμποδίζουν τη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα ακόμα και με αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες ή ζαρντινιέρες

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Αντιμέτωποι με «καμπάνες» που κυμαίνονται από 2.000 έως και 60.000 ευρώ βρίσκονται όσοι κλείνουν το δρόμο στους κοινόχρηστους χώρους παραλίας, αιγιαλού, λιμνοθάλασσας ή λίμνης με κτίσματα, περιφράξεις, ζαρντινιέρες, τέντες, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, μπάζα εκδηλώσεις ακόμα και με σωματικό ή λεκτικό τρόπο.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το ύψος των προστίμων υπολογίζεται για τα κινητά στοιχεία ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται και για τα ακίνητα ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής ενώ αυτοτελές πρόστιμο 2.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση η οποία αποτρέπει τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα.

NOVA

Σύμφωνα με την απόφαση το ποινολόγιο για τις περιπτώσεις παρεμπόδισης της πρόσβασης στη θάλασσα, των προστίμων προβλέπει τα εξής:

  • Για οποιαδήποτε κατασκευή, όπως ενδεικτικά κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες και περιφράξεις παντός τύπου, περιλαμβανομένων των ανεμοφρακτών και των καλαμωτών επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.
  • Για τοποθέτηση κινητού στοιχείου που δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, όπως ενδεικτικά αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, άλλων βαρέων τροχήλατων οχημάτων και τεντών το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού επιβάλλεται πρόσθετο πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.
  • Για ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας διπλασιάζεται.
  • Για άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής η χρηματική ποινή είναι 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.

Όπως ορίζει η απόφαση η παράλειψη του παραβάτη να άρει την παρεμπόδιση εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων λογίζεται ως νέα αυτοτελής κύρωση. Οι προθεσμίες που τίθενται είναι 30 ημέρες για την απομάκρυνση κατασκευών, μία ημέρα για την απομάκρυνση κινητών στοιχείων, μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων, 3 ώρες για την άσκηση δραστηριότητας ή εκδήλωσης και μία ώρα για την άσκηση σωματικής ή λεκτικής παρεμπόδισης.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Τα παραπάνω πρόστιμα εφαρμόζονται αναλογικά και για όχθες, παρόχθιες ζώνες, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού.

Εκτός των προστίμων οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν «λουκέτα», «ξηλώματα» και κατεδαφίσεις για αυθαιρεσίες και παραβίαση των κανόνων διαχείρισης των παραλιών.

Mechanical Solutions

Οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και ιδίως το αν υπάρχει σύμβαση και ο παραχωρησιούχος έχει κάνει υπέρβαση της παραχώρησης ή δεν υπάρχει οπότε πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη. Σε κάθε περίπτωση οι ομπρέλες και ξαπλώστρες απομακρύνονται ενώ αν υπάρχουν παράνομες κατασκευές κατεδαφίζονται.

Σε περιπτώσεις αυθαίρετης κατάληψης επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος όπως και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν. Επίσης προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασίας και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο