Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Η κούρσα ανόδου του Brent θα εκτινάξουν τη βενζίνη στα 2,36 ευρώ/λίτρο!

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

«Κόκκινο» χτυπούν οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης στα νησιά και άλλες παραθεριστικές περιοχές. Αλλά και στην Αττική σταδιακά τα πρατήρια υγρών καυσίμων πωλούν την αμόλυβδη με τιμές άνω των 2 ευρώ ανά λίτρο.

Στα νησιά δε, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων που δημοσιεύει ο ΟΤ, η αμόλυβδη χτυπά ακόμη και τα 2,36 ευρώ ανά λίτρο. Όταν η μέση πανελλαδική τιμής της βενζίνης βρίσκεται στα 1,961 ευρώ ανά λίτρο. Η μεγάλη «ψαλίδα» αποδίδεται στις γνωστές παθογένειες της ελληνικής αγοράς: Υψηλό κόστος μεταφορικών, μικρός αριθμός εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πρατηρίων στα νησιά κλπ.

NOVA

Η άνοδος

Στην ελληνική αγορά των καυσίμων, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών η απλή αμόλυβδη βενζίνη έχει αυξηθεί από τις αρχές της χρονιάς κατά 0,14 ευρώ ανά λίτρο.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Ήταν στα 1,821 ευρώ στις 2 Ιανουαρίου. Το μεγαλύτερο, όμως, μέρος των αυξήσεων περίπου 0,11 ευρώ ανά λίτρο, έχει σημειωθεί από την 1η Φεβρουαρίου.

Η αμόλυβδη στην εγχώρια αγορά των καυσίμων, φαίνεται ότι ακολουθεί την ανοδική τάση της πορείας του Brent, όπως επίσης φαίνεται και από το γράφημα του ΟΤ.

Mechanical Solutions

Εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών

Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, το ράλι στην εγχώρια αγορά αποδίδεται αφενός στην κούρσα ανόδου των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου.

Επίσης, οι ίδιες πηγές, εκτιμούν πώς οι αυξήσεις θα συνεχιστούν όσο πλησιάζουμε στη θερινή περίοδο και η ζήτηση για καύσιμα ανεβαίνει λόγω των περισσότερων οδικών μετακινήσεων που γίνονται αυτή τη σεζόν.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Η αγορά του πετρελαίου εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε κάθε είδηση που κλονίζει τόσο το πεδίο της προσφοράς όσο και αυτό της ζήτησης.

Οι τιμές του Brent την περασμένη εβδομάδα εκτινάχθηκαν πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι με πολλούς αναλυτές να επαναφέρουν την πρόβλεψη για άνοδό τους στα 95 δολ., ακόμα και στα 100 δολάρια τους επόμενους μήνες.

Χθες, ωστόσο τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μεγάλων αποθεμάτων αργού και η ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός τον Μάρτιο ήταν υψηλότερος από τον προβλεπόμενο αντιστάθμισαν τα κέρδη από τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Brent να υποχωρήσει μετά από ημέρες κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, που δεν περιλαμβάνουν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, αυξήθηκαν κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Στα 100 δολάρια το Brent

Σύμφωνα με την JPMorgan ωστόσο, το πετρέλαιο θα μπορούσε να ανέλθει σχεδόν στα 100 δολάρια το βαρέλι εξαιτίας «δυσάρεστων εκπλήξεων» από τη Ρωσία, ενόψει των αμερικανικών εκλογών

Από την αρχή της εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 1%, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να κεφαλαιοποιήσουν κέρδη μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας. Το αμερικανικό αργό και το παγκόσμιο σημείο αναφοράς έχουν σημειώσει άνοδο σχεδόν 20% και 17%, αντίστοιχα, φέτος καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται στο πλαίσιο μιας σύσφιγξης της παγκόσμιας αγοράς αργού.

Ωστόσο, όλοι οι κίνδυνοι παραμένουν ανοδικοί, είπε στο Reuters o Tony Sycamoreο, αναλυτής αγορών στην IG.

«Οτιδήποτε είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για να αναζωπυρώσει την ανοδική τάση, από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ μέχρι άλλη μια επίθεση της Ουκρανίας στη ρωσική πετρελαϊκή υποδομή και την απάντηση από το Ιράν στον θάνατο δύο στρατηγών του από επίθεση του Ισραήλ στη Συρία την περασμένη εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Ήδη η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας ανακοίνωσε ότι αναμένει πως οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 88,55 δολάρια το βαρέλι το 2024, από την προηγούμενη πρόβλεψη για 87 δολάρια το βαρέλι.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο