Εκούσια Πλάνη

Η σημασία του να είσαι σοβαρός …και Πρόεδρος (του Κ.Θεολόγου)

Opinions are like assholes; everybody has one
Inspector Harry Callahan a.k.a. Clint Eastwood, 1988

Ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς και ο Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα κάνουν αλλαξοθεσιές στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Προοδευτικής Ένωσης Σοσιαλδημοκρατών. Εναλλάσσονται δηλαδή, ώστε να υπάρχει αλλαγή προσώπων. Ο πρώτος ήθελε διακαώς να γίνει ποδοσφαιριστής, αλλά κατέληξε βιβλιοπώλης και έπειτα δήμαρχος. Ο δεύτερος πολιτεύεται από τα 21 του, αλλά είναι χειρουργός, όπως λ.χ. ο κοσμοπολίτης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι νομικός με μεταπτυχιακά στο Χάρβαρντ, αλλά πολιτεύεται εξ απαλών ονύχων.

Ο Μάρτιν είναι καραμπινάτος προτεστάντης και ο Τζιάνι κρυπτο-καθολικός, αμφότεροι ορθολογιστές, έμπειροι και έμπυροι εκφραστές του διαφωτισμού και της θετικιστικής άποψης. Αυτό δεν τους κάνει γνώστες της νεοελληνικής ιστορίας, ούτε και ικανούς να κατανοήσουν το νεοελληνικό συναμφότερον, που προτείνει τόσο πυκνά και εύστοχα ο ελληνορθόδοξος Κώστας Ζουράρις, τον οποίο θα περιγελούσαν όλοι οι εκσυγχρονιστές Νεοέλληνες που εμφορούνται ή διατείνονται ότι εμφορούνται από τις ιδέες της προόδου, όπως είναι λ.χ. οι υποψήφιοι πολιτευτές ή οι παρόχθιοι ψηφοφόροι του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη, που τους στηρίζουν άκριτα ο βιβλιοπώλης και ο χειρουργός.

Αυτό που σκέφτηκαν να κάνουν, και πάλι εναλλάξ, οι Πρόεδροι των Σοσιαλδημοκρατών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μια υπόδειξη, που συνιστά μια αφ’ υψηλού ωμή παρέμβαση στα πράγματα της χώρας και στο αυτεξούσιο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί με όποιον επιλέξει για να σχηματίσει κυβέρνηση. Με εξοργίζει να μας σηκώνουν το δάκτυλο οι ανιστόρητα διαφωτισμένοι μονοφυσίτες, διότι αγνοούν ότι στην Ελλάδα οι πατροπαράδοτα κεντρώες δυνάμεις, νυν σοσιαλδημοκρατικές, είναι υπεύθυνες για τους διχασμούς της χώρας μας.Αν αναφερθώ ιστορικά σε όλη τη δυναστεία των Παπανδρέου, θα μου βάλουν πιπεριά στο στόμα. Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ, και ας χλευάζουν όλοι οι προοδευτικοί Νεοέλληνες, είναι η σύγκλιση της αγωνιστικής Αριστεράς με την αγωνιστική Δεξιά, είναι η ταφόπλακα στην προαιώνια διχόνοια μας και στον εθνικό διχασμό μας, αποτελεί μια συνέχεια της Οικουμενικής Κυβέρνησης του ’89-’90. Πολλοί εγχώριοι φωστήρες με τη γνωστή μονοφυσίτικη ή μανιχαϊκή θέαση των φαινομένων αποδέχονται ασμένως τις παρεμβάσεις Σουλτς και Πιτέλα, αντί να συσπειρωθούν πατριωτικά και αγέρωχα ενωμένοι απέναντι στη διάθεση των Ευρωπαίων Προέδρων να προεδρεύουν και πάνω στο σβέρκο μας.

Οι Έλληνες επέλεξαν ποιον θέλουν να τους κάτσει στο σβέρκο τους, τον Αλέξη και τον Πάνο. Βαρείς κι ασήκωτοι, σαν τα μέτρα που θα μας φορέσουν, ας είναι όμως, εμείς τους βγάλαμε, είτε τους ψηφίσαμε, είτε δεν τους ψηφίσαμε. Αυτή είναι η δημοκρατία, κάτι που έχει προ πολλού ξεχαστεί στην χρηματοσυμμορίτικη Ευρωπαϊκή Ένωση του ορθολογισμού και του διαφωτισμού.

Τσιμουδιά, λοιπόν, κρατήστε σάς παρακαλώ τις απόψεις σας για τον εαυτό σας και αφήστε μας να διαχειριστούμε τον υποχρεωτικό Γολγοθά μας, αγαπημένοι, χωρίς τις ηλίθιες υποδείξεις σας. Μάρτιν και Τζιάνι, κλείνοντας ήθελα να σας βρίσω στη γλώσσα σας, αλλά στο ελληνικό σχολείο μού έμαθαν να σέβομαι τους θεσμούς και τους Προέδρους, όσο γελοίοι και ανυπόστατοι κι αν είναι, εφόσον Προέδρους τους ανέδειξε η λαϊκή κάλπη ή έστω μια κλίκα γραβατοφορεμένων διαπλεκομένων αλλαξο…θεσιτών. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι και οι Πρόεδροι είναι σοβαροί και σέβονται τον θεσμό που ενσαρκώνουν. Στη δική σας περίπτωση, λοιπόν, σας λέω ότι σας έχουμε γραμμένους.

Κώστας Θεολόγου

[email protected]

Ο Κώστας Θεολόγου είναι επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ

Κώστας Θεολόγου

Ο Κώστας Θεολόγου είναι επίκουρος καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη (4.10.1960). Έχει διδακτικά καθήκοντα στο ΕΜΠ από το 2006. Παράλληλα διδάσκει (από το 2009) Ανθρωπογεωγραφία και Υλικό Πολιτισμό της Ευρώπης ως Σύμβουλος Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκει στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, και στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Δίδαξε από το 2010 στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, σημειώσεις μαθημάτων για διδακτικές ανάγκες, εργασίες σε ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά ή/και συλλογικούς τόμους, μεταφράσεις και επιμέλειες βιβλίων, κριτικά άρθρα σε εφημερίδες, περιοδικά κ.α. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1978). Σπούδασε Νομικά και Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1983). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris-I, Panthéon Sorbonne) στην Κοινωνική Ιστορία και Κοινωνική Θεωρία με τον Jean-Marie Vincent, εισηγητή της Σχολής της Φραγκφούρτης στη Γαλλία (1986). Το διδακτορικό δίπλωμά του από τον Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου (ΑΚΕΔ) της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του ΕΜΠ (2006) επικεντρώνεται στη διαμόρφωση συλλογικής ταυτότητας και στη Φιλοσοφία του Αστικού Πολιτισμού και της Τεχνολογίας. Η κύρια θεματική περιοχή της έρευνάς του είναι ο πολιτισμός και οι συνιστώσες του και οι περιοχές της περιλαμβάνουν ενδεικτικά την πολιτισμική σύμμειξη (acculturation), κομβική έννοια για την φάση διαμόρφωσης πολυπολιτισμικών σφαιρών σε όλο τον κόσμο, τη σχέση ιδιωτικού και δημόσιου χώρου και την ιδιότητα του πολίτη (Citizenship) στην ελληνική κοινωνία, τη σχέση Φιλοσοφίας, Κουλτούρας και Τέχνης, τον μηχανισμό διαμόρφωσης προτύπων κατανάλωσης κ.α.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close