Σάββατο, 12 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΣΤΗΛΕΣΕκουσία ΠλάνηΗ σημασία του να είσαι σοβαρός …και Πρόεδρος (του Κ.Θεολόγου)

Η σημασία του να είσαι σοβαρός …και Πρόεδρος (του Κ.Θεολόγου)

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Opinions are like assholes; everybody has one
Inspector Harry Callahan a.k.a. Clint Eastwood, 1988

Ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς και ο Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα κάνουν αλλαξοθεσιές στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Προοδευτικής Ένωσης Σοσιαλδημοκρατών. Εναλλάσσονται δηλαδή, ώστε να υπάρχει αλλαγή προσώπων. Ο πρώτος ήθελε διακαώς να γίνει ποδοσφαιριστής, αλλά κατέληξε βιβλιοπώλης και έπειτα δήμαρχος. Ο δεύτερος πολιτεύεται από τα 21 του, αλλά είναι χειρουργός, όπως λ.χ. ο κοσμοπολίτης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι νομικός με μεταπτυχιακά στο Χάρβαρντ, αλλά πολιτεύεται εξ απαλών ονύχων.

Ο Μάρτιν είναι καραμπινάτος προτεστάντης και ο Τζιάνι κρυπτο-καθολικός, αμφότεροι ορθολογιστές, έμπειροι και έμπυροι εκφραστές του διαφωτισμού και της θετικιστικής άποψης. Αυτό δεν τους κάνει γνώστες της νεοελληνικής ιστορίας, ούτε και ικανούς να κατανοήσουν το νεοελληνικό συναμφότερον, που προτείνει τόσο πυκνά και εύστοχα ο ελληνορθόδοξος Κώστας Ζουράρις, τον οποίο θα περιγελούσαν όλοι οι εκσυγχρονιστές Νεοέλληνες που εμφορούνται ή διατείνονται ότι εμφορούνται από τις ιδέες της προόδου, όπως είναι λ.χ. οι υποψήφιοι πολιτευτές ή οι παρόχθιοι ψηφοφόροι του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη, που τους στηρίζουν άκριτα ο βιβλιοπώλης και ο χειρουργός.

mechanical adv 2021

Αυτό που σκέφτηκαν να κάνουν, και πάλι εναλλάξ, οι Πρόεδροι των Σοσιαλδημοκρατών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μια υπόδειξη, που συνιστά μια αφ’ υψηλού ωμή παρέμβαση στα πράγματα της χώρας και στο αυτεξούσιο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί με όποιον επιλέξει για να σχηματίσει κυβέρνηση. Με εξοργίζει να μας σηκώνουν το δάκτυλο οι ανιστόρητα διαφωτισμένοι μονοφυσίτες, διότι αγνοούν ότι στην Ελλάδα οι πατροπαράδοτα κεντρώες δυνάμεις, νυν σοσιαλδημοκρατικές, είναι υπεύθυνες για τους διχασμούς της χώρας μας.

apostolakis adv 2

Αν αναφερθώ ιστορικά σε όλη τη δυναστεία των Παπανδρέου, θα μου βάλουν πιπεριά στο στόμα. Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ, και ας χλευάζουν όλοι οι προοδευτικοί Νεοέλληνες, είναι η σύγκλιση της αγωνιστικής Αριστεράς με την αγωνιστική Δεξιά, είναι η ταφόπλακα στην προαιώνια διχόνοια μας και στον εθνικό διχασμό μας, αποτελεί μια συνέχεια της Οικουμενικής Κυβέρνησης του ’89-’90. Πολλοί εγχώριοι φωστήρες με τη γνωστή μονοφυσίτικη ή μανιχαϊκή θέαση των φαινομένων αποδέχονται ασμένως τις παρεμβάσεις Σουλτς και Πιτέλα, αντί να συσπειρωθούν πατριωτικά και αγέρωχα ενωμένοι απέναντι στη διάθεση των Ευρωπαίων Προέδρων να προεδρεύουν και πάνω στο σβέρκο μας.

Οι Έλληνες επέλεξαν ποιον θέλουν να τους κάτσει στο σβέρκο τους, τον Αλέξη και τον Πάνο. Βαρείς κι ασήκωτοι, σαν τα μέτρα που θα μας φορέσουν, ας είναι όμως, εμείς τους βγάλαμε, είτε τους ψηφίσαμε, είτε δεν τους ψηφίσαμε. Αυτή είναι η δημοκρατία, κάτι που έχει προ πολλού ξεχαστεί στην χρηματοσυμμορίτικη Ευρωπαϊκή Ένωση του ορθολογισμού και του διαφωτισμού.

Τσιμουδιά, λοιπόν, κρατήστε σάς παρακαλώ τις απόψεις σας για τον εαυτό σας και αφήστε μας να διαχειριστούμε τον υποχρεωτικό Γολγοθά μας, αγαπημένοι, χωρίς τις ηλίθιες υποδείξεις σας. Μάρτιν και Τζιάνι, κλείνοντας ήθελα να σας βρίσω στη γλώσσα σας, αλλά στο ελληνικό σχολείο μού έμαθαν να σέβομαι τους θεσμούς και τους Προέδρους, όσο γελοίοι και ανυπόστατοι κι αν είναι, εφόσον Προέδρους τους ανέδειξε η λαϊκή κάλπη ή έστω μια κλίκα γραβατοφορεμένων διαπλεκομένων αλλαξο…θεσιτών. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι και οι Πρόεδροι είναι σοβαροί και σέβονται τον θεσμό που ενσαρκώνουν. Στη δική σας περίπτωση, λοιπόν, σας λέω ότι σας έχουμε γραμμένους.

Κώστας Θεολόγου

ktheolog@central.ntua.gr

Ο Κώστας Θεολόγου είναι επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ

zygos gif 2020b
theologou kostas
Κώστας Θεολόγου
Ο Κώστας Θεολόγου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού και Διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και ΔΙκαίου στη Σχολή ΕΜΦΕ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1960 και αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Νομικά και Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Paris-I, Pantheon Sorbonne) στην Κοινωνική Ιστορία και Κοινωνική Θεωρία με τον Jean-Marie Vincent, εισηγητή της Σχολής της Φραγκφούρτης στη Γαλλία. Το διδακτορικό δίπλωμά του από τον Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ (2006) εστιάζει στις κοινωνικές ταυτότητες και στην Κοινωνιολογία του Πολιτισμού σε πολυεθνικά αστικά περιβάλλοντα. Διδάσκει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σε άλλα πανεπιστήμια. Έχει διδάξει στην τριτοβάθμια ιδιωτική και στη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, μεταφράσεις, συγγράμματα και έχει επιμεληθεί σημειώσεις μαθημάτων για διδακτικές ανάγκες. Έχουν δημοσιευθεί ή βρίσκονται υπό έκδοση εργασίες του (άρθρα ή κεφάλαια) σε ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά ή συλλογικούς τόμους. Κριτικά σχόλιά του για νέες εκδόσεις έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Εντευκτήριο, Διαβάζω, Το Δέντρο, Οδός Πανός κ.α. Κείμενά του βρίσκονται επίσης στα περιοδικά Αντί, Μουσική, Άρδην, Νέμεσις και στις εφημερίδες Μακεδονία, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Η Αυγή, Τα Νέα κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ