Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ - ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Τι θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ στην Γάζα | του Μηνά Ρασούλη

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Ο στόχος του ισραηλινού στρατού (IDF),  θα είναι να ελαχιστοποιήσει τις δικές του απώλειες και οι δυνάμεις του δεν θα διστάσουν να πυροβολήσουν πρώτοι όταν αντιληφθούν μια απειλή.

Μετά την Αίγυπτο και η Ιορδανία του βασιλιά Αμπντάλα αρνείται να δεχθεί Παλαιστίνιους! Δηλώνουν, ότι είναι κόκκινη γραμμή των διαπραγματεύσεων. Ο φόβος που τους διακατέχει στην είσοδο φανατικών  ισλαμιστών μαχητών στις χώρες των, είναι μεγάλος.Οι Ισραηλινές  Δυνάμεις (IDF), δήλωσαν ότι πεζικό και άρματα μάχης εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας τις δύο τελευταίες μέρες σε «τοπικές επιδρομές» για να καθαρίσουν την περιοχή από πιθανούς τρομοκράτες και να εντοπίσουν τους αγνοούμενους Ισραηλινούς.

NOVA

Σύμφωνα με τον στρατό, τα στρατεύματα σάρωσαν και συνέλεξαν διάφορα ευρήματα «που μπορεί να βοηθήσουν στις προσπάθειες εντοπισμού των αγνοουμένων».

Ευτυχώς για το Ισραήλ, η Χαμάς είναι παγιδευμένη από  την γεωγραφία.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η Γάζα περιβάλλεται από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Δεν υπάρχουν οδοί  διαφυγής . Μερικοί από αυτούς μπορεί να κρύβονται, αλλά πολλοί από τους μαχητές της και μέλη του πολιτικού δικτύου της θα δώσουν μάχη, θα σκοτωθούν ή θα αιχμαλωτιστούν. Εάν το Ισραήλ καταλάβει ξανά όλη τη Γάζα, μπορεί σιγά-σιγά να βρει, να απομονώσει και να συλλάβει ή να σκοτώσει την ηγεσία της Χαμάς, αν και η απομάκρυνσή τους από τον άμαχο πληθυσμό θα είναι δύσκολη υπόθεση ακόμη και με τον έλεγχο της επικράτειας.

Αλλά ακόμη και τότε, το Ισραήλ θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση, του ποιος θα καθιερώσει τον νόμο και την τάξη στη Γάζα. Δεν μπορεί να επιστρέψει τον έλεγχο της περιοχής στη Χαμάς ή σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες, όπως πχ στην  Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, αλλά δεν υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές. Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία εκδιώχθηκε από τη Γάζα το 2007, μετά  τον εμφύλιο με την Χαμάς, έχει ελάχιστη νομιμότητα εκεί και έχει αποδείξει ελάχιστη ικανότητα ως κυβερνητική υπηρεσία στη Δυτική Όχθη. Η μόνη λύση του Ισραήλ μπορεί να είναι η κατάληψη της Γάζας στο ορατό μέλλον με τη δημιουργία σημείων ελέγχου για την παρακολούθηση της μετακίνησης του πληθυσμού, τη διεξαγωγή περιστασιακών επιδρομών και τη δημιουργία πιο στιβαρών και ναρκοθετημένων συνόρων μεταξύ Γάζας και Ισραήλ.

Mechanical Solutions

Ωστόσο, μια παρατεταμένη ισραηλινή στρατιωτική κατοχή της Γάζας δεν θα  είναι ιδανική για το Ισραήλ ή για τους ανθρώπους στη Γάζα. Όσο δύσκολη και αν είναι η στρατιωτική εκστρατεία για το Ισραήλ, η εξεύρεση έστω και προσωρινής πολιτικής και λύσης διακυβέρνησης για τη Γάζα θα είναι το πιο δύσκολο μέρος της σύγκρουσης. Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ μπορεί να βρει ότι η καλύτερη επιλογή του είναι να χτυπήσει σκληρά σε όλα  τα πεδία τη Χαμάς, αλλά τελικά να αποσυρθεί για να αποφύγει μια αόριστη και σκληρή κατοχή.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μηνάς Ρασούλης

Μηνάς Ρασούλης Ταξίαρχος Τεθωρακισμένων ε.α. Τελείωσε το 1ο Πρακτικό Γυμνάσιο Αρρένων της Ιεράπετρας το 1976 και την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980, ως Ανθυπολοχαγός του Ιππικού και Τεθωρακισμένων. Εκπαιδεύτηκε στην Ανάλυση Πληροφοριών στο Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Στρατηγείο του Στρασβούργου στην Γαλλία και στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία και Διαχείριση Κρίσεων σε Νατοϊκά Σχολεία της Γερμανίας. Έχει τελειώσει το Σχολείο Βαλκανικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε σε μονάδες του όπλου του σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου καθώς και στις Ειδικές Δυνάμεις. Υπηρέτησε στο Αναπτυσσόμενο Νατοϊκό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης ως Διευθυντής Πληροφοριών και ως Διευθυντής στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία καθώς και στην 1η Στρατιά στην Λάρισα. Έλαβε μέρος σε Νατοϊκές Αποστολές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην επιχείρηση ALBA στην Αλβανία το 1997, καθώς και στις παρακάτω χώρες, Ρουμανία, Γεωργία, Αρμενία και Τουρκία. Μιλάει Αγγλικά, Σερβικά και Κροατικά.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο