Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ - ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η Κίνα πατάει γερά στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Μετά τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη, η Κίνα τα τελευταία χρόνια επένδυσε πολλά εκατομμύρια στον άξονα Θεσσαλονίκη – Βουδαπέστη με κέντρο το Βελιγράδι.

Ανακαίνισε την σιδηροδρομική γραμμή Βελιγράδι – Βουδαπέστη και Βελιγράδι προς Ρουμανία, δημιούργησε μεγάλες κινεζικές αγορές σε Βελιγράδι, Πάντσεβο, Βουδαπέστη και τα κοντέινερ μεταφέρονται τώρα σε τρεις ώρες , αντί σε οκτώ από το Βελιγράδι στην Βουδαπέστη.

NOVA

Κατασκεύασε και τρίτη γέφυρα στον Δούναβη κοντά στο Βελιγράδι , μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες κατασκεύασαν δρόμους και σιδηροδρομικούς σταθμούς και επένδυσε στα μέταλλα, γνωρίζοντας ότι τα Βαλκάνια είναι πολύ πλούσια σε αυτά.

Η μεγάλη σερβική χαλυβουργική βιομηχανία  στο Σμεντέρεβο είναι  εδώ και χρόνια υπό  τον έλεγχό της , όταν το αμερικανικό μάνατζμεντ απέτυχε.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου αυτή  την εβδομάδα στο Βελιγράδι απέδειξε έμπρακτα την θέληση  για μόνιμη και σταθερή εγκατάσταση του κινέζικου γίγαντα στην κεντρική Ευρώπη υλοποιώντας το όνειρο του , για την εμπορική σύνδεση του Πειραιά με την Βαλτική.

Τα βασικά μηνύματα των συμφωνιών που εκπέμπουν υπογράφοντας οι πρόεδροι της Σερβίας Βούτσιτς και της Κίνας Τζίπινγκ, αποδεικνύουν, ότι οι Κινέζοι ήλθαν για να μείνουν.

Mechanical Solutions

Όπως αναμεταδίδουν διπλωματικές πηγές, η Σερβία αντιτίθεται σε κάθε μορφή ανεξαρτησίας και ανάμειξης της Ταϊβάν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, τονίζοντας και πάλι ότι δεν θα έλθει σε επίσημες επαφές με τις αρχές της Ταϊβάν με κανέναν τρόπο.

Οι δύο χώρες είναι αντίθετες στην επιβολή οποιασδήποτε λύσης , από εξωτερικό παράγοντα για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια.

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της απόφασης 1244,  του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων. Σε αυτή τη διαδικασία, η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά. Η κινεζική πλευρά υποστηρίζει τις προσπάθειες για εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων με ειρηνικό τρόπο, τις οποίες αναλαμβάνει η Σερβία σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Προσωρινών Θεσμών της  Πρίστινα, καλεί για την εφαρμογή όλων των συμφωνιών που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του διαλόγου, καθώς και την αποτελεσματική παροχή θρησκευτικών και πολιτιστικών ελευθεριών στην περιοχή. Η συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων αποτελεί σημαντικό μέρος της Συμφωνίας των Βρυξελλών , όπως έχει υπογραφεί από την αλβανική πλευρά από το 2013 και πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμοστεί.

Αυτά τα στοιχεία από την κοινή δήλωση για την εμβάθυνση και την ανύψωση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης και την οικοδόμηση μιας κοινότητας της Σερβίας και της Κίνας με κοινό μέλλον στη νέα εποχή, που υπογράφηκε από τους Προέδρους Aleksadar Vučić και Xi Jinping, δείχνουν ξεκάθαρα ότι το Πεκίνο θα σταθεί σταθερά στο Βελιγράδι η οποία αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές πιέσεις να εγκαταλείψει μέρος της επικράτειας της. Το ιστορικό έγγραφο που υπέγραψε η Κίνα με την Σερβία έθεσε γερές βάσεις για πολιτική συνεργασία, κάτι που επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο Βούτσιτς, λέγοντας ότι ο  Τζίπινγκ του μετέφερε ότι μπορεί να βασίζεται στην Κίνα στα Ηνωμένα Έθνη για όλα τα ζητήματα που τίθενται εκεί.

Οι δύο πλευρές θα υποστηρίξουν σταθερά η μία την άλλη σε ζητήματα ζωτικής σημασίας εθνικού συμφέροντος με βάση τις αρχές του σεβασμού της κρατικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Η σερβική πλευρά επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής της πολιτικής ,  προσθέτοντας ότι το διεθνές δίκαιο και ο Χάρτης του ΟΗΕ πρέπει να τηρούνται.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μηνάς Ρασούλης

Μηνάς Ρασούλης Ταξίαρχος Τεθωρακισμένων ε.α. Τελείωσε το 1ο Πρακτικό Γυμνάσιο Αρρένων της Ιεράπετρας το 1976 και την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980, ως Ανθυπολοχαγός του Ιππικού και Τεθωρακισμένων. Εκπαιδεύτηκε στην Ανάλυση Πληροφοριών στο Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Στρατηγείο του Στρασβούργου στην Γαλλία και στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία και Διαχείριση Κρίσεων σε Νατοϊκά Σχολεία της Γερμανίας. Έχει τελειώσει το Σχολείο Βαλκανικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε σε μονάδες του όπλου του σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου καθώς και στις Ειδικές Δυνάμεις. Υπηρέτησε στο Αναπτυσσόμενο Νατοϊκό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης ως Διευθυντής Πληροφοριών και ως Διευθυντής στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία καθώς και στην 1η Στρατιά στην Λάρισα. Έλαβε μέρος σε Νατοϊκές Αποστολές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην επιχείρηση ALBA στην Αλβανία το 1997, καθώς και στις παρακάτω χώρες, Ρουμανία, Γεωργία, Αρμενία και Τουρκία. Μιλάει Αγγλικά, Σερβικά και Κροατικά.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο