Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ - ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Οι «Ρωγμές» υποστήριξης της Ουκρανίας και του Ισραήλ είναι ορατές στις ΗΠΑ

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

H σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ έχει ωθήσει την Ουκρανία μακριά από την προσοχή των δυτικών κοινωνιών και αναδύεται μια διαίρεση μεταξύ των πολιτικών στην Ουάσιγκτον σχετικά με το πώς και ποιον να υποστηρίξουν περισσότερο.

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο να υποστηρίξει τόσο την Ουκρανία όσο και το Ισραήλ, διαθέτοντας άμεσα 100 δισεκατομμύρια , αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αντίθετοι και θέλουν να εκτρέψουν τα κεφάλαια στη Μέση Ανατολή. Όλα αυτά, δίνουν στον Πούτιν επιτακτικούς λόγους να υπολογίζει σε μία  σημαντική μείωση της βοήθειας των δυτικών γενικότερα προς το Κίεβο.

NOVA

Οι αμερικανικές αναλύσεις  αξιολογούν επί του παρόντος την πληροφορία πως το  Ιράν και οι σύμμαχοι του σε Λίβανο, Συρία, Κατάρ και Υεμένη μέχρι στιγμής επιδιώκουν να αποφύγουν έναν ευρύτερο πόλεμο με το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ γνωρίζουν επίσης καλά ότι το Ιράν δεν διατηρεί τον τέλειο έλεγχο των στρατιωτικών δυνάμεων της ομπρέλας των συμμαχικών ομάδων και παραστρατιωτικών οντοτήτων του.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Ιδιαίτερα της Λιβανέζικης  Χεζμπολάχ, της μεγαλύτερης και πιο ικανής από τις διάφορες  συμμαχικές ομάδες των Ιρανών , δεν διαθέτουν κοινό συντονιστικό κέντρο.

Στρατιωτικοί αναλυτές  ανησυχούν βαθιά , ότι η εσωτερική πολιτική της ομάδας μπορεί να ωθήσει τη Χεζμπολάχ να κλιμακώσει τις εντάσεις στο βόρειο Ισραήλ που σιγοβράζουν.

Mechanical Solutions

Οι ΗΠΑ επίσης δεν έχουν πάντα τέλεια ορατότητα στις επικοινωνίες μεταξύ του Ιράν και των διαφόρων ομάδων του, σύμφωνα με πηγές που είναι κοντά στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ στην περιοχή.

Το Ιράν φοβάται,  ότι εάν η Χεζμπολάχ κλιμακώσει τη σύγκρουση με το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ και την Συρία με τους τζιχαντιστές πιθανότατα θα προκαλέσει άμεσες αντεπιθέσεις εντός  του Ιράν που θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές .

Το είδος των επιθέσεων χαμηλότερου επιπέδου που έχουν εξαπολύσει διάφορες ομάδες πληρεξουσίων εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ σε χώρες της Μέσης Ανατολής, από τις 7 Οκτωβρίου έχουν αναγκάσει τις ΗΠΑ να αναπτύξουν σημαντικά στρατιωτικά μέσα, σε στεριά  και θάλασσα, αναγκάζοντας και  το Ισραήλ να απλώσει και αυτό τις δυνάμεις του , αλλά  και τα πυρομαχικά του.

Το Ιράν διαθέτει πολύ ισχυρή στρατιωτική μηχανή  και εκτιμάται  από τους δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές .

Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι σε συνδιασμό οι δυνάμεις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/Ισραήλ, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά πλήγματα σε ιρανικούς στόχους.

Αλλά θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει  χωρίς να υποστούν και οι ίδιοι σοβαρή ζημιά.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μηνάς Ρασούλης

Μηνάς Ρασούλης Ταξίαρχος Τεθωρακισμένων ε.α. Τελείωσε το 1ο Πρακτικό Γυμνάσιο Αρρένων της Ιεράπετρας το 1976 και την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980, ως Ανθυπολοχαγός του Ιππικού και Τεθωρακισμένων. Εκπαιδεύτηκε στην Ανάλυση Πληροφοριών στο Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Στρατηγείο του Στρασβούργου στην Γαλλία και στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία και Διαχείριση Κρίσεων σε Νατοϊκά Σχολεία της Γερμανίας. Έχει τελειώσει το Σχολείο Βαλκανικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε σε μονάδες του όπλου του σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου καθώς και στις Ειδικές Δυνάμεις. Υπηρέτησε στο Αναπτυσσόμενο Νατοϊκό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης ως Διευθυντής Πληροφοριών και ως Διευθυντής στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία καθώς και στην 1η Στρατιά στην Λάρισα. Έλαβε μέρος σε Νατοϊκές Αποστολές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην επιχείρηση ALBA στην Αλβανία το 1997, καθώς και στις παρακάτω χώρες, Ρουμανία, Γεωργία, Αρμενία και Τουρκία. Μιλάει Αγγλικά, Σερβικά και Κροατικά.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο