Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ - ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Οι κυρώσεις της Ε.Ε στο Κοσσυφοπέδιο και οι αποστολές της KFOR

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, έχει αναστατώσει τα σύνορα της Ευρώπης, είχε τονίσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borreli, από τις 3 Ιουνίου, εξ ονόματος των 27 κρατών μελών της.

Από 1 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει μέτρα στο Κοσσυφοπέδιο γιατί δεν κάνει τίποτα για να ηρεμήσει την κατάσταση στο βορρά. Στο μεταξύ, παρακολουθεί στενά εάν η Σερβία πληροί τις επίσημες απαιτήσεις.

NOVA

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου επειδή δεν έλαβε μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο βορρά και είχε  ενημερώσει τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου για αυτά τα μέτρα από τις 28 Ιουνίου.

Οι εργασίες στα όργανα εργασίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης έχουν προσωρινά ανασταλεί και το Κοσσυφοπέδιο δεν θα προσκληθεί σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου, ενώ οι διμερείς επισκέψεις θα ανασταλούν.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Οι συναντήσεις που επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου δεν θα διακοπούν, στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα υπό την αιγίδα της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα κεφαλαίων για το Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο του IPA 2024 έχει ανασταλεί και οι προτάσεις που παρουσίασε το Κοσσυφοπέδιο στο Επενδυτικό Πλαίσιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, (WBIE) , όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε, δεν προχώρησαν .

Mechanical Solutions

Ολα υποβλήθηκαν προς εξέταση στην Επιτροπή Επενδυτικών Ταμείων στη συνεδρίαση της 29ης και 30ης Ιουνίου, αλλά ακόμα δεν εξετάστηκαν.

Η αναβολή έναρξης ισχύος αυτών των μέτρων για το Κοσσυφοπέδιο επιβεβαιώθηκε ,  από τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelji , όταν ανέφερε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν συμπεριλήφθηκε στη διάθεση κεφαλαίου 2,1 δισ. ευρώ , που εγκρίθηκε από την Επιχειρησιακή Επιτροπή Επενδύσεων των Δυτικών Βαλκανίων (Operating Board of Western Balkans Investment).

Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε εξήγησε ότι τα μέτρα που εισήχθησαν για το Κοσσυφοπέδιο είναι προσωρινά και αναστρέψιμα ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων στο έδαφος και τις αποφάσεις για αποκλιμάκωση που θα λάβει ο Αλβανός  Διοικητής των Θεσμών του Κοσσυφοπεδίου,Aljbin Kurti.

Μέχρι στιγμής δεν δείχνει θετική στάση ο Κούρτη, αλλά αντιτάσσει όρους και προϋποθέσεις προσέγγισης με την Σερβική πλευρά.

Η  Ε.Ε  , επίσης παρακολουθεί στενά εάν η Σερβία εκπληρώνει τις επίσημες απαιτήσεις των Βρυξελλών και είναι έτοιμη να λάβει μέτρα εάν αυτό δεν συμβεί.

” Καταδικάσαμε τη βία και καλούμε ξανά τις δύο πλευρές για άμεση αποκλιμάκωση”, τόνισε ο  Μπορέλι, εκ μέρους των κρατών μελών της Ε.Ε και  ” είμαι  πολύ ξεκάθαρος για τα αναμενόμενα βήματα που πρέπει να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση”.

Επανέλαβε ότι η Ε.Ε αναμένει από το Κοσσυφοπέδιο να ενεργήσει προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και να αναστείλει τις αστυνομικές επιχειρήσεις, να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή των δημοτικών εγκαταστάσεων του βορρά, ότι οι δήμαρχοι των δήμων εκτελούν προσωρινά τα καθήκοντά τους έξω από τα δημοτικά κτίρια και ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές  το συντομότερο δυνατό σε τέσσερις δήμους, με την πλήρη και άνευ όρων συμμετοχή των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο.

Η Ε.Ε δείχνει να έχει χάσει την υπομονή της, εδώ και δέκα χρόνια που δεν έχει εφαρμοστεί η συμφωνία των Βρυξελλών, για την οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με ελεύθερες εκλογές, αν και έχει υπογραφεί και από τις δύο πλευρές.

Η περιφερειακή δυτική διοίκηση του KFOR- Zapad ανακοίνωσε , ότι την περίοδο από 4 έως 6 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει στρατιωτική άσκηση  στο δυτικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια.

“Η KFOR επικεντρώνεται καθημερινά στην εφαρμογή της εντολής της για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και ελευθερίας μετακίνησης προς όφελος όλων των κοινοτήτων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο , σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 1999”, ανέφερε η δήλωση.Η ανακοίνωση αναφέρει,  ότι οι στρατιώτες και τα οχήματα της αποστολής θα αναπτυχθούν στους δήμους Istok, Štrpce, Mamuša, Dečane, Đakovica, Dragaš, Đeneral Janković , με παράλληλη εναέρια παρατήρηση.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μηνάς Ρασούλης

Μηνάς Ρασούλης Ταξίαρχος Τεθωρακισμένων ε.α. Τελείωσε το 1ο Πρακτικό Γυμνάσιο Αρρένων της Ιεράπετρας το 1976 και την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980, ως Ανθυπολοχαγός του Ιππικού και Τεθωρακισμένων. Εκπαιδεύτηκε στην Ανάλυση Πληροφοριών στο Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Στρατηγείο του Στρασβούργου στην Γαλλία και στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία και Διαχείριση Κρίσεων σε Νατοϊκά Σχολεία της Γερμανίας. Έχει τελειώσει το Σχολείο Βαλκανικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε σε μονάδες του όπλου του σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου καθώς και στις Ειδικές Δυνάμεις. Υπηρέτησε στο Αναπτυσσόμενο Νατοϊκό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης ως Διευθυντής Πληροφοριών και ως Διευθυντής στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία καθώς και στην 1η Στρατιά στην Λάρισα. Έλαβε μέρος σε Νατοϊκές Αποστολές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην επιχείρηση ALBA στην Αλβανία το 1997, καθώς και στις παρακάτω χώρες, Ρουμανία, Γεωργία, Αρμενία και Τουρκία. Μιλάει Αγγλικά, Σερβικά και Κροατικά.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο