Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
TECH & SCIENCE

Δεκάδες οργανώσεις ζητούν από την Apple να μην σκανάρει μηνύματα και φωτογραφίες χρηστών

Οι οργανώσεις ανησυχούν ότι η Apple μπορεί τελικά να υποκύψει στις νομικές απαιτήσεις απολυταρχικών καθεστώτος και να επεκτείνει την παρακολούθηση εις βάρος της ιδιωτικής ζωής και του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση.

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Με ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, περισσότερες από 90 οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ζητούν από την Apple να μην εφαρμόσει το σχέδιό της για την παιδική πορνογραφία και την προστασία των ανηλίκων από ακατάλληλο περιεχόμενο, το οποίο προβλέπει ελέγχους στα μηνύματα που ανταλλάσσουν ανήλικοι μέσω του iMessage καθώς και στις φωτογραφίες που ανεβάζουν όλοι οι χρήστες στο νέφος της εταιρείας.

Οι οργανώσεις ανησυχούν ότι η Apple μπορεί τελικά να υποκύψει στις νομικές απαιτήσεις απολυταρχικών καθεστώτων και να επεκτείνει την παρακολούθηση εις βάρος της ιδιωτικής ζωής και του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

«Παρόλο που τα εργαλεία αυτά αφορούν την προστασία των παιδιών και την διάδοση υλικού παιδικής πορνογραφίας, ανησυχούμε ότι θα χρησιμοποιηθούν για λογοκρισία, θα απειλήσουν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, και θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για πολλά παιδιά» γράφουν οι οργανώσεις στην ανοιχτή επιστολή.

Η μεγάλη εκστρατεία, αναφέρει το Reuters, οργανώθηκε από την αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Center for Democracy & Technology. Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, το Electromic Frontier Foundation, η Access Now, η Privacy International και το Tor Project.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Εκπρόσωπος της Apple δήλωσε ότι η εταιρεία απάντησε στις ανησυχίες με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με το οποίο οι τεχνικές προδιαγραφές του νέου εργαλείου θα εμπόδιζαν την παραβίασή τους από κυβερνήσεις.

Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων αρκετές οργανώσεις στη Βραζιλία, η οποία έχει επανειλημμένα μπλοκάρει το WhatsApp της Facebook λόγω της άρνησης της εταιρείας να αποκρυπτογραφήσει μηνύματα που συνδέονται με έρευνες της αστυνομίας. Η γερουσία της χώρας ενέκρινε επίσης νόμο που θα επέβαλε την ιχνηλασιμότητα των μηνυμάτων. Παρόμοιος νόμος ψηφίστηκε πέρυσι στην Ινδία, επισημαίνει το Reuters.

Zuper Service

Οι αντιδράσεις κατά του εργαλείου που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες κατέλαβαν εξαπίνης την Apple, η οποία έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι το σκανάρισμα φωτογραφιών δεν αφορά τις εικόνες που αποθηκεύονται στις ίδιες της συσκευές της Apple, αλλά τις εικόνες που ανεβάζουν οι χρήστες στο cloud της εταιρείας.

Το σύστημα αφορά αποκλειστικά εικόνες παιδικής πορνογραφίας που έχουν σημανθεί ως τέτοιες σε διεθνή βάση δεδομένων, διαβεβαίωσε η εταιρεία, τονίζοντας ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου εφαρμόζουν ανάλογους ελέγχους.

Ένα διαφορετικό εργαλείο θα αναγνωρίζει και θα θολώνει γυμνές εικόνες σε μηνύματα που ανταλλάσσουν ανήλικοι χρήστες μέσω iMessage, επιτρέποντας την προβολή τους μόνο κατόπιν έγκρισης των γονέων.

Η επιστολή υποστηρίζει ότι το μέτρο αυτό θέτει σε κίνδυνο παιδιά που μεγαλώνουν με μη ανεκτικούς ή υπερβολικά αυστηρούς γονείς ή τα παιδιά που αναζητούν εκπαιδευτικό υλικό.

Γενικότερα, λένε οι οργανώσεις, τα νέα εργαλεία ουσιαστικά ακυρώνουν την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων στο iMessage, την οποία η Apple έχει υπερασπιστεί σθεναρά σε άλλες περιπτώσεις.

«Από τη στιγμή που θα ενσωματωθεί η λειτουργία ‘πίσω πόρτας’, κυβερνήσεις θα μπορούσαν να υποχρεώσουν την Apple να την επεκτείνει [..] και να ανιχνεύει εικόνες που θεωρούνται αμφιλεγόμενες για άλλους λόγους, πέρα από τη σεξουαλική προκλητικότητα» αναφέρεται στην επιστολή.

Η Apple από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι θα αρνηθεί τέτοια αιτήματα για επέκταση των ελέγχων, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν θα αποσύρεται από απολυταρχικές χώρες αντί να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις τους.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button