Στις μέρες μας το εορταστικό φαγοπότι αρχίζει από το δείπνο του Μεγάλου Σαββάτου. Άλλοτε, μετά την αναστάσιμη λειτουργία, δηλαδή πολύ αργά το βράδυ, όταν τελείωνε και ουσιαστικά η νηστεία, οι πιστοί επέστρεφαν στο σπίτι τους, όπου τους περίμενε μια οικεία μαγειριά -από αυτό βγαίνει και το υποκοριστικό «μαγειρίτσα»- με ψιλοκομμένη συκωταριά, εντόσθια, άφθονα κρεμμυδάκια και άνηθο.
Κάποιες φορές το φαγητό ήταν ρευστό, σαν μια πηχτή σούπα, και άλλοτε ένα πιο στεγνό της κατσαρόλας, όπως τα Τσιλίχουρδα με τους ζεγκούνους (ζωχούς) της Κέρκυρας ή το Ρεγάλι, με την ντομάτα και τα σκόρδα του, στη Μάνη.
Για κάποιους θα πρέπει να περιέχει και την κοιλιά, ψιλοκομμένη, ή όπως στα Κεφαλόποδα της Ρόδου, να συμμετέχουν και τα ποδαράκια, το κεφάλι, ο λαιμός από το ρίφι, με έντονη κανέλα. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, μετά την Ανάσταση σέρβιραν βραστό αρνάκι σούπα, κάποιες φορές με γαρδουμπάκια (όπως στα Χανιά) ή φρικασέ αβγολέμονο, όταν ήθελαν να αποφύγουν τα εντόσθια.
Υλικά
Μερίδες: 6 – 8
- 1 συκωταριά αρνίσια
- 1 – 2 εντεριές αρνίσιες, καθαρισμένες
- 1 – 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι φρέσκα σκορδάκια (αν βρούμε), ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 μεγάλα μαρούλια, ψιλοκομμένα (όπως για σαλάτα)
- 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
- 2 – 3 κουτ. σούπας δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- 1 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
- λίγο μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το αυγολέμονο
- 3 – 4 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
- χυμός από 1 – 2 λεμόνια + λίγο ξύσμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαγειρίτσα αυγολέμονο, αρχικά πλένουμε καλά τη συκωταριά και τα έντερα.
- Στη συνέχεια, τα ζεματάμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 3-4 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Μετά, τα ψιλοκόβουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
- Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί λίγο.
- Προσθέτουμε τη συκωταριά και τα έντερα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά και να νοστιμίσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Μετά προσθέτουμε 1 ½ λίτρο ζεστό νερό και αφήνουμε το όλον να πάρει βράση.
- Μόλις κοχλάσει το υγρό, ξαφρίζουμε για όσο σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια της σούπας. Αν με το ξάφρισμα βγάλουμε πολλά υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Μόλις καθαρίσει η επιφάνεια της σούπας, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα για περίπου 45 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μαρούλια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σκορδάκια (αν βάλουμε) και το μισό μάραθο και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για άλλα 15-20 λεπτά. Η σούπα πρέπει να έχει πήξει μεν, αλλά να έχει ζουμί.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο μάραθο, τον δυόσμο, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο αλατοπίπερο ακόμα. Ανακατεύουμε και την τραβάμε από τη φωτιά.
Αυγολέμονο
- Σπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε με αυγοδάρτη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού, χτυπάμε λίγο ακόμη.
- Μετά παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο-λίγο από τον ζεστό ζωμό της μαγειρίτσας και τον προσθέτουμε στο αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς.
- Μόλις βάλουμε τον μισό ζωμό της μαγειρίτσας στο μπολ με το αυγολέμονο, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
- Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά ώστε να δέσει καλύτερα το αυγολέμονο. Προσοχή: δεν πρέπει να βράσει γιατί θα ψηθεί το αυγό και θα κόψει η σούπα.
- Σερβίρουμε, τη μαγειρίτσα αυγολέμονο, με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram