Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

Οι νεκροί του τοξικού οπαδισμού στην Ελλάδα – Λίστα τρόμου και ντροπής

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Η Ελλάδα γνωρίζει καλά το πρόσωπο αυτής της σαπίλας και τα τελευταία χρόνια βλέπει με χαρακτηριστική συνέπεια να καταρτίζεται μία λίστα δολοφονημένων αγοριών, για τα οποία όλοι θρηνούν και όλοι ξεχνούν – εκτός από τις οικογένειές τους που μένουν πίσω, συνήθως αδικαίωτες και γεμάτες ερωτήματα που δεν παίρνουν απάντηση ποτέ.

Κι αν ο Μιχάλης και ο Άλκης Καμπανός είναι τα πιο πρόσφατα θύματα της οπαδικής θηριωδίας, η Ελλάδα έχει παράδοση στις δολοφονίες οπαδικής βίας που πάει πίσω στις δεκαετίες του ’80, τότε, που ακόμη και η ποπ κουλτούρα θεωρούσε πολύ κουλ αυτού του είδους τις καταστροφικές μαγκιές για το χρώμα μιας φανέλας ποδοσφαιρικής ομάδας.

NOVA

1983 – Το πρώτο αίμα στη Θεσσαλονίκη

Λεγόταν Άρης Δημητριάδης, ήταν 18 χρονών, αθλητής ποδηλασίας. Δεν είχε σχέση με το ποδόσφαιρο. Όπως όλα τα αγόρια της ηλικίας του υποστήριζε κάποια ομάδα. Τον Σεπτέμβριο του ’83 ο Άρης βρισκόταν μαζί με την παρέα του στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης. Και σίγουρα δεν φανταζόταν ότι την απορία του για το πώς έληξε το ματς Παναθηναϊκού – Άρη στηνΑθήνα, θα την πλήρωνε με τη ζωή του. Τρία άτομα που άκουσαν την ερώτησή του και την πλάκα που έκανε στην παρέα του για το ότι ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 5-1 όρμησαν τυφλωμένα από μίσος στον νεαρό. Τον χτύπησαν ανελέητα, τον μαχαίρωσαν και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών στο ΑΧΕΠΑ όπου και μεταφέρθηκε, το αγόρι κατέληξε έξι μέρες μετά. Ήταν 9 Σεπτεμβρίου του 1983.

Mechanical Solutions

1991 – Δολοφονώντας ένα παιδί

Πίσω στα 1991, ο 17χρονος Γιώργος Παναγιώτου βρίσκεται έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Έχει πάει εκεί για να παρακολουθήσει το ματς ΑΕΚ – Ολυμπιακού. Σοκαρισμένοι οι περαστικοί λίγη ώρα μετά βλέπουν το παιδί να ψυχορραγεί: είχε δεχθεί μία φωτοβολίδα στην κοιλιακή χώρα. Το πυροτέχνημα είχε εκτοξευεί με ειδικό πιστόλι από κοντινή απόσταση. Ο ανήλικος καταλήγει λίγη ώρα μετά σε κοντινό νοσοκομείο… Ήταν 13 Ιανουαρίου του 1991.

1991 – Δύο νέοι γίνονται παρανάλωμα

Τον Απρίλιο του ίδιου έτους και το μπάσκετ μπαίνει στον θηριώδη χορό της οπαδικής βίας. Το ημερολόγιο δείχνει 10 Απριλίου 1991. Είναι η μέρα που 4 οπαδοί του ΠΑΟΚ επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη οδικώς και μετά από τον τελικό του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο για το Κύπελλο Ελλάδας του μπάσκετ. Στο αυτοκίνητο επιβαίνουν ο 21χρονος Ευθύμιος Λιάκας και ο 25χρονος Κώστας Ντόλιας που κάθονται στο πίσω κάθισμα. Οδηγεί ο Γιάννης Γεωργούσης και στη θέση του συνοδηγού βρίσκεται ο Χρήστος Τσολακίδης. Πάνω στη χαρά της νίκης, βγάζουν από το παράθυρο ένα κασκόλ με τα χρώματα της ομάδας τους. Όλα καλά μέχρι το 24ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού: εκεί ένα όχημα που τους ακολουθούσε για ώρα, βρέθηκε δίπλα στο αμάξι των 4 φίλων και ένας κουκουλοφόρος πετάει από το ανοιχτό παράθυρο μια μολότοφ στο αυτοκίνητό τους. Το όχημα τυλίγεται στις φλόγες: προλαβαίνουν να πεταχτούν έξω ο Γεωργούσης με τον Τσολακίδη, όχι όμως και οι Λιάκας και Ντόλιας που κάθονται πίσω. Οι νεαροί εγκλωβίζονται και βρίσκουν τραγικό θάνατο μέσα στο φλεγόμενο αμάξι… Στα χρόνια που ακολουθούν, μετά από άπειρες καταθέσεις που άλλαζαν η μία μετά την άλλη, το τραγικό συμβάν μετατρέπεται από «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο» σε «δυστύχημα από φωτοβολίδα».

1995 – Καρτέρι με μαχαιροβγάλτες στην κεντρική πλατεία της Γλυφάδας

Είναι Απρίλιος του 1995 και ο Γιώργος Καρνέζης έχει πάει με τους φίλους του στο κλειστό της Γλυφάδας. Είναι το τέρμπι των «αιωνίων»  και πρακτικά ο 4ος τελικός για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Μετά το τέλος του αγώνα, ο 25χρονος εντοπίζεται από οπαδούς του Ολυμπιακούς στην Πλατεία. Δέχεται τρεις μαχαιριές ενώ βρισκόταν μέσα στο αμάξι του και ξεψυχάει στο νοσοκομείο λίγες ώρες μετά.

2007 – Υπόθεση Φιλόπουλου

Είναι 29 Μαρτίου του 2007 και τον γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων αρχίζει να κάνει μία είδηση για το ανελέητο μαχαίρωμα ενός νεαρού επί τις Λεωφόρου Λαυρίου. Σύντομα θα γινόταν γνωστό το όνομα και η ηλικία του: Μιχάλης Φιλόπουλος, 22 ετών… Είχε κλειστεί «ραντεβού» ανάμεσα σε χούλιγκαν του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Αυτό που ακολούθησε η Ελλάδα δεν το είχε ξαναζήσει: καδρόνια, κοντάρια, μολότοφ, σιδηρογροθιές, στιλέτα, πιστόλια, όλα παίζουν σ’ αυτή την ανίερη μάχη στη μέση του δρόμου. Ο Φιλόπουλος καταρρέει από την αγριότητα των χτυπημάτων στο κεφάλι, ενώ έχει δεχθεί και μαχαιριές χειρουργικής ακρίβειας. Στο ΚΑΤ όπου και μεταφέρεται, απλώς διαπιστώνεται ο θάνατός του.

2011 – Η Κρήτη ακούει το «αναγκάστηκα να τον χτυπήσω για να ξεφύγω»

Τον Σεπτέμβριο του 2011 οι οπαδοί Παναθηναϊκού και ΟΦΗ έχουν… «συνάντηση» για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Ηράκλειο Κρήτη. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών μιλάνε τα στιλέτα και ο Γιάννης Ρουσάκης, 21 ετών και οπαδός του Παναθηναϊκού πέφτει νεκρός από αλλεπάλληλα τραύματα στην κοιλιακή και θωρακική χώρα. Ο δράσης, που, τελικά συλλαμβάνεται δηλώνει ότι σκότωσε, επειδή «έπεσαν όλοι επάνω του». «Αισθάνθηκα παγιδευμένος και δεν μπορούσα να αντιδράσω. Δεν είχα τότε άλλη επιλογή. Αναγκάστηκα να τον χτυπήσω για να ξεφύγω»…

2014 – Και πάλι στην Κρήτη

…και πάλι στο Ηράκλειο, πέφτει νεκρός ο 46χρονος Κώστας Κατσούλης, ο οποίος παρακολουθεί το ματς ανάμεσα σε Ηρόδοτο και Εθνικό για τη Γ’ Εθνική. Ο Κατσούλης έβαλε τον εαυτό του μπροστά από γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν στην κερκίδα των οπαδών της πειραϊκής ποδοσφαιρικής ομάδας. Η κίνησή του ερέθισε 4 κοινούς δολοφόνους που άρχισαν να τον χτυπούν με πρωτοφανή αγριότητα. Ο άνδρας θα μεταφερθεί ήδη ε κώμα στο Βενιζέλειο και από εκεί στο «401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο». Θα ξεψυχήσει λίγες μέρες μετά.

2017 – Τον παρέσυρε αμάξι στην αγωνία του να γλυτώσει από τα κτήνη

Είναι 27 Απριλίου και ο νεαρός οπαδός του ΠΑΟΚ Νάσος Κωνσταντίνου επιστρέφει, έχοντας παρακολουθήσει τον αγώνα ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός στην Τούμπα. Επί της οδού Αγίου Δημητρίου, στο ύψος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, μαζί με τον φίλο του θα δεχθούν επίθεση από κουκουλοφόρους. Ο νεαρός θα προσπαθήσει να γλυτώσει με αποτέλεσμα να τον παρασύρει διερχόμενο όχημα. Θα νοσηλευτεί με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και θα πεθάνει λίγες μέρες μετά. Ήταν 24 ετών.

2020 – Κάτω από τις ρόδες αυτοκινήτου ένας νεαρός Βούλγαρος

Στις 5 Ιανουαρίου του 2020, ο βουλγαρικής καταγωγής Τόσκο Μποζατζίσκι βρίσκεται με φίλους στη Θεσσαλονίκη. Θέλει να απολαύσει τις διακοπές του και αποφασίζει να παρακολουθήσει με παρέα ον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ – Άρη.

Όπως έγινε γνωστό μετά, η παρέα βρισκόταν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όταν δέχτηκαν επίθεση από χούλιγκαν «που είχαν στα ρούχα τους το σήμα του ΠΑΟΚ». Προσπαθώντας να σωθούν από τη βαρβαρότητα, ο 28χρονος σκοντάφτει, πέφτει και εκεί τον παγιδεύουν οι ανεγκέφαλοι. Λίγο μετά και εμφανίζεται στο σημείο ένα άσπρο αυτοκίνητο, το οποίο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, πέρασε «με χαμηλή ταχύτητα», παίρνοντας κάτω από τις ρόδες του το σώμα του νεαρού…


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button