Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

Η ιστορία του παγωτού

DROP Palermo TECH HUB

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανέρχεται ο αριθμός των παγωτών που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Μία γλυκιά συνήθεια, μια σχέση ζωής, ένας «εθισμός» θα μπορούσαμε να πούμε, που δύσκολα αντιμετωπίζεται. Δεκάδες γεύσεις και χρώματα, κάνουν την παγωμένη αυτή «αμαρτία» το κατάλληλο επιδόρπιο για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Πόσα γνωρίζουμε όμως για τη δημιουργία του πρώτου παγωτού χωνάκι στον κόσμο;

Mechanical Solutions

Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο, μεταφερόμαστε στη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ου αιώνα. Το ημερολόγιο έγραφε 13 Δεκεμβρίου 1904, όταν ο Franco Marchioni, παιδί μεταναστών από την Ιταλία, εφηύρε την πρώτη μηχανική συσκευή που παρήγαγε χωνάκια παγωτού, μία εφεύρεση η οποία κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, και έμελλε να αλλάξει για πάντα τις καλοκαιρινές μας συνήθειες. Ο Franco, μαζί με τον αδερφό του Bartolo Marchioni, άνοιξε και ένα εργοστάσιο παγωτού στην 21η Ann street, στο ανατολικό Manhattan.

Ο ίδιος μάλιστα ισχυριζόταν ότι πωλούσε παγωτό σε χωνάκι ήδη από το 1896! Οι δουλειές πήγαιναν εξαίσια, και η οικονομική κατάσταση της οικογένειας Marchioni βελτιώθηκε αισθητά, γεγονός που τους επέτρεψε να επισκεφτούν και την πατρίδα τους το 1912. Εκεί έμειναν για δύο χρόνια και επέστρεψαν ξανά το 1914 στην Αμερική, οπότε και εγκαταστάθηκαν στο Rutherford του New Jersey.

Πίσω στο 1904, κατά τη διάρκεια της έκθεσης του Saint Louis, ο ιδιοκτήτης του Banner Creamery’s, George Bang, πωλούσε παγωτό. Σύντομα όμως ξέμεινε από κυπελάκια, λόγω της μεγάλης ζήτησης, και σέρβιρε πλέον παγωτό σε γυριστές βάφλες, προς εξυπηρέτηση του πλήθους. Έκτοτε, δεκάδες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, επιδόθηκαν στη δημιουργία βρώσιμων κώνων από γκοφρέτες, προσθέτοντας η κάθε μία τα δικά της ιδιαίτερα στοιχεία. Έτσι, το παγωτό χωνάκι εξαπλώθηκε σε όλα τα μέρη του κόσμου, και κατέστη μία σταθερή καλοκαιρινή, και όχι μόνο, αξία.

Στην Ελλάδα το παγωτό χωνάκι έγινε γνωστό κατά την τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα (συγκεκριμένα από το 1934 και μετά), με τη δημιουργία των πρώτων γαλακτοβιομηχανιών. Χαρακτηριστική εικόνα αυτής της περιόδου ήταν η περιπλάνηση των πλανόδιων παγωτατζήδων, οι οποίοι περιφέρονταν στις γειτονιές της χώρας και πουλούσαν την παγωμένη και γλυκιά πραμάτεια τους, με τα παιδάκια να κάνουν ουρές και να τσακώνονται για το ποιος θα το αγοράσει πρώτος. Κάπως έτσι λοιπόν μπήκε το παγωτό χωνάκι στη ζωή μας, και «παντρεύτηκε» τις καλοκαιρινές μας απαιτήσεις, έχοντας ως σύμμαχο την ατέρμονη νόστιμη δροσιά.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button