LIFE

Επιστήμονες ίσως βρήκαν τη θεραπεία για τον καρκίνο από τον αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρουςΤα καρκινικά κύτταρα μπορούν να καταστραφούν χρησιμοποιώντας το ίδιο μέταλλο από τον αστεροειδή που πιστεύεται ότι προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Warwick, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και του Πανεπιστημίου, Sun Yat-Sen, στην Κίνα, έδειξε ότι το πυκνό μέταλλο, το ιρίδιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα με απευθείας στόχευση και γεμίζοντας τα με μια θανατηφόρα «έκδοση» οξυγόνου.

Ένα σπάνιο μέταλλο που βρίσκεται σε μετεωρίτες, το ιρίδιο έχει ανακαλυφθεί σε μεγάλες ποσότητες στο φλοιό της Γης, με ηλικία 66 εκατομμύρια χρόνια, προκαλώντας τη θεωρία ότι προέρχεται από τον αστεροειδή που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
«Το πολύτιμο μέταλλο λευκόχρυσος, χρησιμοποιείται ήδη σε περισσότερες από 50% των χημειοθεραπειών καρκίνου», έγραψε σε δελτίο Τύπου, ο καθηγητής Peter Sadler. «Η προοπτική άλλων πολύτιμων μετάλλων, όπως του ιριδίου, για την παροχή νέων στοχευμένων φαρμάκων, τα οποία επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα, με εντελώς νέους τρόπους και αντοχή στη μάχη για την καταπολέμηση, και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια με το ελάχιστο των παρενεργειών, διερευνάται».

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

«Είναι σίγουρα τώρα η στιγμή να προσπαθήσουμε να κάνουμε καλή ιατρική χρήση του ιριδίου που μας έχει παραδώσει ένας αστεροειδής πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια ένωση ιριδίου και οργανικού μετάλλου για να στοχεύσουν τα καρκινικά κύτταρα, η οποία μπορεί να μεταφέρει ενέργεια μέσα στο κύτταρο σε ένα ουδέτερο άτομο οξυγόνου που είναι δηλητηριώδες και σκοτώνει το κύτταρο.

swell adv 2021

Η ένωση ιριδίου εισάγεται στον όγκο και ένα λέιζερ φωτίζει το δέρμα, στην καρκινική περιοχή, για να ενεργοποιήσει τη διαδικασία. Αυτό πλήττει την επικάλυψη φωτο-αντίδρασης του συγκεκριμένου στελέχους και μετά το μέταλλο αρχίζει να γεμίζει το κύτταρο με απλό οξυγόνο.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με μοντέλο όγκου κυττάρων καρκίνου του πνεύμονα. Στόχευσαν τον όγκο με ένα κόκκινο λέιζερ, το οποίο ενεργοποίησε το εν λόγω στέλεχος, διείσδυσε και εγχύθηκε στα διαφορετικά στρώματα του όγκου, σκοτώνοντας τα πάντα.

Δοκίμασαν επίσης τη μέθοδο εφαρμόζοντάς την σε υγιή κύτταρα και διαπίστωσαν ότι δεν είχε επίδραση σε αυτά.

Η έρευνα έδειξε ότι τα συστατικά του ιριδίου καταστρέφουν τα βασικά μόρια των κυττάρων, τις πρωτεΐνες για το μεταβολισμό της γλυκόζης και το στρες θερμικού σοκ.

«Αυτό το εγχείρημα είναι ένα άλμα προς τα εμπρός για να κατανοήσουμε πώς αυτές οι νέες αντικαρκινικές ενώσεις που βασίζονται σε ιρίδιο, προσβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα, εισάγοντας διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, να ξεπεράσουν το πρόβλημα της αντίστασης και να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο από διαφορετική οπτική γωνία», ανέφερε ο Cookson Chiu, συντελεστής της μελέτης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Wiley Angewandte Chemie.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button