Europlan

Xaritakis
Debate
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Άνοιξαν οι κάλπες – Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την διαδικασία

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα ενώ υπάρχουν δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου που οφείλουν να γνωρίζουν οι εκλογείς:

-στην σημερινή διαδικασία δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης στους υποψηφίους καθώς οι εκλογές γίνονται με λίστα

“IN_AND_OUT

-στα εκλογικά τμήματα θα δοθούν νέα ψηφοδέλτια καθώς τα παλιά του Μαΐου έχουν αποσυρθεί και θεωρούνται ΑΚΥΡΑ

Η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες. Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800.

Mechanical Solutions

Οι εκλογείς θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους, ακόμα κι αν έχει λήξει. Εναλλακτικά δεκτό είναι κάθε έγγραφο ταυτοπροσωπίας, όπως άδεια οδήγησης και ατομικό βιβλιάριο υγείας. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr

Ενισχυμένη αναλογική

Επιπρόσθετη διαφοροποίηση σε σχέση με την αναμέτρηση του Μαϊου είναι ότι οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που εισάγει το κλιμακωτό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. Ειδικότερα, το πρώτο κόμμα παίρνει αυτομάτως 20 επιπλέον έδρες εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό 25% ενώ για κάθε μισή μονάδα επιπλέον λαμβάνει έξτρα μια ακόμα έδρα. Αυτό σημαίνει ότι για να καρπωθεί το σύνολο των 50 εδρών – μπόνους πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 40%. Εάν οι εκλογές του Μαϊου διεξάγονταν με το συγκεκριμένο σύστημα σήμερα θα υπήρχε ήδη σταθερή κυβέρνηση. Πλέον, η Νέα Δημοκρατία καλείται να πιάσει για δεύτερη φορά τα ποσοστά που πέτυχε πριν από περίπου έναν μήνα καθώς το αποτέλεσμα του Μαΐου δεν προσμετράται σε αυτό του Ιουνίου. Όπως έχει υπογραμμίσει και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης «η κάλπη του Ιουνίου είναι άδεια και όλα ξεκινούν από την αρχή».

Αυτοδυναμία ή νέες εκλογές

Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δύο είναι οι κεντρικές απαντήσεις που καλούνται να δώσουν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου: αν η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία καθώς επίσης και ποια μικρά κόμματα από την δεξιά και αριστερή πολυκατοικία θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Πιθανότατα, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει περίπου στις 8 με 8:30 το βράδυ της Κυριακής όταν και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών θα δώσουν την πρώτη εκτίμηση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος ενώ περί τις 10 το βράδυ θα γνωρίζουμε με ασφάλεια εάν η χώρα θα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση ή θα προκύψει ανάγκη τρίτης προσφυγής στις κάλπες τον Αύγουστο. Πάντως, το σύνολο των μετρήσεων εμφανίζουν την Νέα Δημοκρατία να μην πέφτει κάτω απο το 40% που πήρε τον περασμένο Μάιο που σημαίνει ότι η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται ακόμα και με επτακομματική βουλή.

Επόμενη ημέρα

Εάν, το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα δώσει στο πρώτο κόμμα τουλάχιστον 151 βουλευτικές έδρες τότε θα ξεκινήσουν οι συνταγματικές διαδικασίες ορκωμοσίας του νέου πρωθυπουργού και σχηματισμού κυβέρνησης. Στις 3 Ιουλίου θα συγκληθεί η νέα Βουλή για την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή προεδρείου ενώ τις επόμενες ημέρες και εντός του Ιουλίου αναμένεται να κατατεθούν και τα πρώτα νομοσχέδια. Στην περίπτωση ωστόσο που δεν εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία και με δεδομένο ότι ο κ Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και 149 βουλευτές να έχει η ΝΔ δεν πρόκειται να συνεργαστεί τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε διαδικασία ανάλογη με αυτή που πυροδότησε το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου και σε τρίτες εκλογές τον Αύγουστο.

Το σενάριο της παράτασης του καθεστώτος ακυβερνησίας μπορεί να μην μοιάζει πιθανό σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι όμως απόλυτα υπαρκτό καθώς τα ποσοστά διαμορφώνονται από την ψήφο των πολιτών και όχι τα ευρήματα των σφυγμομετρήσεων.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button