Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023ΕΛΛΑΔΑ

Σπαρτιάτες: Πώς ο Κασιδιάρης έπιασε στον ύπνο το πολιτικό σύστημα

Το νομοθετικό πλέγμα της κυβέρνησης αποδείχθηκε ότι είχε τρύπες, τις οποίες εκμεταλλεύτηκε ο Κασιδιάρης με τους Σπαρτιάτες.

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Παρά τις τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη και τη μεγάλη συζήτηση που προκλήθηκε ειδικά για την τελευταία από αυτές, τελικά το κόμμα αυτό με την επωνυμία «Σπαρτιάτες», σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, εισέρχεται άνετα στη Βουλή.

Και μάλιστα με τα ποσοστά πάνω κάτω που έδιναν οι δημοσκοπήσεις προ των εκλογών της 21ης Μαΐου στο «Εθνικό Κόμμα Έλληνες», ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας φαίνεται ότι καταγράφει υψηλό διψήφιο ποσοστό. Αν αυτά τα στοιχεία επαληθευτούν στην κάλπη, τότε θα έχει 12 -13 στην επόμενη Βουλή.

NOVA

Μια ανησυχητική εξέλιξη

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική για το πολιτικό σύστημα, αλλά και για την κοινωνία και ασφαλώς χρειάζεται βαθύτερη ανάλυση. Γιατί αν αθροίσει κανένας τα ποσοστά των Σπαρτιατών, της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης, υπερβαίνουν το 12%. Πρόκειται για ένα αντιδεξιό και αντισυστημικό κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο πάντα αναζητούσε οχήματα έκφρασης, αλλά τώρα φαίνεται ότι βρήκε μια μεγάλη κοίτη. Και δημιουργεί μια κρίσιμη μάζα στα δεξιά της ΝΔ.

Η νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει ένα εθνικιστικό κόμμα στη Βουλή εκ των πραγμάτων απέτυχε. Το πλέγμα που επιχείρησε να δημιουργήσει αποδείχθηκε ότι είχε τρύπες, τις οποίες εκμεταλλεύτηκε ο Κασιδιάρης. Για αυτές είχαν προειδοποιήσει έγκριτοι συνταγματολόγοι, κριτική είχαν διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει με τον δικό της σχεδιασμό, παρότι αναγνώριζε ότι η νομοθεσία που προωθούσε δεν κάλυπτε όλα τα ενδεχόμενα.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Τότε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωνε ότι ο στόχος της κυβέρνησης ήταν αφενός «να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να ξεγελάσουν μαχαιροβγάλτες, νεοναζί, εγκληματικές οργανώσεις την Ελληνική Δικαιοσύνη» και αφετέρου να υπάρξει «πολιτική περιθωριοποίηση και αποδοκιμασία αυτών των μορφωμάτων».

Για να το πετύχουν αυτό, αύξησαν τα μέλη του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου (πλήρης σύνθεση) που λαμβάνουν την απόφαση για την ανακήρυξη των κομμάτων και έδωσαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τεκμηρίωση στον Άρειο Πάγο και άλλες δικαστικές αρχές ή και κάθε διοικητική αρχή. Τότε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προτείνει ότι «η σχετική δικαστική κρίση, ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη, μπορεί να διαμορφώνεται με ταχείες και δικονομικά απλές διαδικασίες, με τη χρήση κάθε πρόσφορου δικονομικού μέσου και γενικότερα στοιχείου που προσκομίζεται από όποιον έχει έννομο συμφέρον, άρα και από κάθε εκλογέα, ή λαμβάνεται υπόψη αυτεπαγγέλτως στο πλαίσιο μιας δίκαιης δίκης».

Mechanical Solutions

Τα Τέμπη «φούσκωσαν» το μόρφωμα

Το κόμμα Κασιδιάρη «φούσκωσε» πολύ έπειτα από την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά αυτό δεν έγινε ξαφνικά. Επί πολύ καιρό ο επικεφαλής του έκανε συστηματική καμπάνια μέσα από τη φυλακή χωρίς να τον εμποδίζει κανένας, έχοντας δικό του κανάλι στο you tube, ενώ και οι ακόλουθοί του μέσω των δικών τους διαδικτυακών καναλιών προωθούσαν τα «κηρύγματά» του. Η προσπάθεια να αποτραπεί η είσοδός του στη Βουλή, με απόφαση του Αρείου Πάγου, όταν το ποσοστό του άγγιξε δημοσκοπικά το 4% αντί να εξαϋλώσει το κόμμα, συσπείρωσε τους οπαδούς του, οι οποίοι αισθάνθηκαν ότι τους πολεμάει το «διεφθαρμένο σύστημα».

Ο Κασιδιάρης δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια. Πρώτα με το κόμμα ΕΑΝ του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου, μια προσπάθεια που «κάηκε» από τους ίδιους καθώς ο Κασιδιάρης δήλωσε ότι θα στηρίξει το συγκεκριμένο κόμμα πριν την ανακήρυξή του από τον Άρειο Πάγο, γεγονός που θα οδηγούσε στον αποκλεισμό του με την αιτιολογία ότι εκείνος ήταν ο πραγματικός αρχηγός. Έπειτα εξετάζοντας το ενδεχόμενο να κατέλθει στις εκλογές συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων. Την τρίτη φορά, έχοντας εξοικειωθεί με τον νόμο και τα παραθυράκια, περίμενε πρώτα να ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο ένα «ακίνδυνο» κόμμα, οι «Σπαρτιάτες», και έπειτα να δηλώσει τη στήριξη του.

Μάλιστα, ήταν τόσο έτοιμοι ώστε αμέσως ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια των «Σπαρτιατών» σε όλη την Ελλάδα, με υποψήφιους των «Ελλήνων» σε αυτά. Με τη δήλωση στήριξης του Κασιδιάρη, και με συνεχείς προσκλήσεις των «πρωτοπαλίκαρων» του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πέρα από τα δικά τους υπόγεια δίκτυα, να ψηφίσουν οι οπαδοί τους που είχαν σκορπίσει σε άλλα κόμματα, μέσα σε περίπου ένα δεκαπενθήμερο, οι «Σπαρτιάτες» μπήκαν στη Βουλή.

Το πρόδηλο ερώτημα είναι, εφόσον αρκετά πράγματα που αφορούν αυτόν τον χώρο, γίνονταν στο διαδίκτυο, πως καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΥΠ, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν ασχολήθηκε ή δεν κατανόησε τις σχετικές διεργασίες. Αν το είχαν κάνει και είχαν στείλει τα στοιχεία στον Άρειο Πάγο, θα μπορούσε να διερευνηθεί ποιος είναι ο πραγματικός ηγέτης των «Σπαρτιατών» και να εφαρμοστεί ο νόμος. Ποιος πιστεύει ότι ο «διοικητής» των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας με πάνω από δύο δεκαετίες αποτυχημένης δράσης στην ακροδεξιά, απέκτησε ξαφνικά πολιτικό άστρο;

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η είσοδος των «Σπαρτιατών» στη Βουλή, υπό τον «μανδύα» του Ηλία Κασιδιάρη, έφερε από νωρίς τις πρώτες έντονες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της Μάγδας Φύσσα, μητέρας του δολοφονηθέντος από τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής, Παύλου, η οποία ξέσπασε για το αποτέλεσμα που έφερε ξανά ένα ακροδεξιό κόμμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. «Παλεύουμε κατά του φασισμού δέκα χρόνια τώρα για να ακούσουμε Σπαρτιάτες και να είναι ο Κασιδιάρης μέσα», ήταν τα χαρακτηριστικά της λόγια.

Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις και της κεντρικής παρουσιάστριας του Mega, Ράνιας Τζίμα, η οποία σχολίασε δεικτικά το αποτέλεσμα με τη φράση «περαστικά μας»

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας ευχαρίστησε νωρίτερα στις πρώτες του δηλώσεις τον καταδικασμένο νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη.

«Ευχαριστώ τον Ηλία Κασιδιάρη που αποτέλεσε το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό εδώ το αποτέλεσμα. Μετά από καιρό, μια εθνική φωνή θα είναι μέσα στο κοινοβούλιο. Οι Σπαρτιάτες έρχονται για να ενώσουν, όχι να διχάσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα με μια μακροσκελή ανακοίνωση στο Twitter ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση νεοναζί Ηλίας Κασιδιάρης, δήλωσε ότι «σε λίγους μήνες λήγει η μακρά περίοδος της άδικης και παράνομης κράτησής μου, θα είμαι και πάλι ελεύθερος και θα επιστρέψω δυναμικά στην πρώτη γραμμή των Εθνικών Αγώνων», αναφέροντας χαρακτηριστικά τη λέξη «Νενικήκαμεν».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Το Βήμα

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο